Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur

Hamilelikte kalp çarpıntısı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde meydana gelen değişimlere uyum sağlamak için, çaba gösteren vücutta bazı değişiklikler oluşur. Bu değişikliklerden başta gelen kalp ve damar sisteminde oluşan değişikliklerdir. Anne, karnındaki bebeğin oksijen ve besin ihtiyacını karşılamak zorunda olduğundan annenin kan miktarı artar ve daha çok kanı pompalamak zorunda kalan kalbin yükü artar. Bütün bu değişimler sonucunda kalp atım sayısında % 20 civarında artma meydana gelir ve bu durum hamilelerde kalp çarpıntısı olarak hissedilir.

Bu tür kalp çarpıntısı, hamilelik sürecine uyum göstermeye çalıştığını gösteren normal bir çarpıntıdır. Bu gibi durumlar göz önüne alındığında çarpıntı ve hamileliğin son aylarında ortaya çıkan nefes darlığı hamilelerde mutlaka kalp hastalığı varlığına işaret etmeyebilir. Ayrıca genelde hamileliğin ilk 6 ayında karşılaşılan tansiyon düşüklüğü çoğu zaman normal olarak kabul edilir. Fakat bazen kalp çarpıntıları ciddi bir rahatsızlığın varlığına işaret edebilir. Bu nedenle bu konularda bilinçli olmak önemlidir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı belirtileri

Hamilelikte görülen kalp çarpıntısı bazen gizli kalp hastalığının ortaya çıkmasında etkisi olabilir ve hamilelerin % 2'sinde bu duruma rastlanmaktadır. Hamilelikte yaşanan kalp çarpıntısına bazı etkenlerde neden olabilirken, anne adayının kendini çok fazla yorması, aşırı stres, aşırı çay ya da kahve tüketimi çok uzun sürmeyen çarpıntılara sebebiyet verebilir. Kalpteki çarpıntı, göğüs kafesinde sanki bir kuş kanat çırparmış gibi hissedilir. Hamilelikte hissedilen kalp çarpıntısı için, anne adayının oturup veya yatıp dinlenmesi, yüzünü soğuk su ile yıkaması, göz kürelerine eli ile hafif basınç uygulaması çarpıntının şiddetini azaltabilir. Fakat bu çarpıntılar sık sık tekrarlayan çarpıntılar olur ise gecikmeden bir kardiyoloji uzmanına baş vurmak gereklidir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı tedavisi

Hamilelikte oluşan kalp çarpıntısı kimi zaman kansızlıktan kaynaklanabilir. Hamilelerde kan miktarı artığı için, kandaki demir ihtiyacı da artar. Hamile kadının bu ihtiyaçları karşılanmaz ise kansızlık meydana gelir ve annede yorgunluk, güçsüzlük, baş dönmesi, renginde solukluk ve devamlı uyuma ihtiyacı hissi oluşur. Kansızlığın tanısı tam kan sayımı ile konur ve tedavisinde demir içeren ilaç tedavisi gerekir. Bunların yanı sıra beslenmesini de dikkat etmesi, demir oranı yüksek besinler tüketimini arttırması ve doktorunun önerdiği şekilde beslenmesi gereklidir. Ayrıca ciddi ritim bozukluğunun neden olduğu kalp çarpıntıları günümüzde radyasyon kullanılmadan ablasyon tedavisi ile dondurularak ya da yakılarak tedavisi yapılmaktadır. Bu sayede hamilelik döneminde çarpıntı için ilaç kullanımına gerek kalmadığı bilinmektedir.