Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte kasık ağrısı bebeğe zarar verir mi?

Kasık ağrısı sadece hamilelik döneminde değil normalde de kadıların başının belasıdır. Adet dönemleri, idrar yolları sorunları ve kistler genellikle kadınlarda kasık ağrısına neden olur. Hamilelik dönemi süresince anne adayının başına birçok sorun gelebilir. Hamileliğin ilk aylarında kasıklarda genellikle rahimin büyümesi nedeni ile yerleşme ağrısı olabilir.

Hamilelikte kasık ağrısının normal nedenleri

Yerleşme ağrısı : Genellikle hamileliğin 8-12'inci haftalarında kramp tarzı ağrılar görülür.

Yumurtalık kistleri nedeni ile kasık ağrısı : Yumurtalık kistleri genelde hamileliğin ilk dönemlerinde görülür ve çoğunlukla zararsızdır. Bu kistlerin çoğu 20'inci haftadan sonra kendiliğinden kaybolabilir. Bazen bu kistler hamilelik döneminde büyüyebilir ve kasıklarda ağrıya yol açabilir. Kistler aniden patlar ise ağrı daha şiddetli hale gelebilir. Yumurtalık kistleri bazen burkulur ve bu durumda dayanılmaz bir ağrı ortaya çıkabilir. Yumurtalık kistleri genellikle doğuma kadar gözlem altında tutulur ve doğumdan birkaç ay sonra cerrahi olarak alınır.


Round ligament ağrısı : Hamileliğin ilk üç ayından sonra rahimin üst kısmından kasıklara doğru olan bağ gerildiğinde yan tarafta bir ağrı gelişir. Kadınlar bu ağrıyı yürürken ya da oturdukları yerden kalkarken hissederler. Çünkü bu sırada rahim eğilir ve bağın gerilmesine neden olur. Ağrının olduğu tarafa doğru yatarak ve öksürmeden, hapşırmadan ve gülmeden önce hafif bir şekilde eğilip, bacakları karına doğru çekerek ağrıyı hafifletmek mümkün olabilir. Round ligament ağrısı 24'üncü haftadan sonra hissedilmez.


Bebeğin ağırlaşmasına bağlı kasık ağrısı : Hamileliğin son üç ayına girdikten sonra bebeğin büyümesi sonucu vajinadan bacaklara doğru hissedilen ağrılar olabilir. Bu ağrı genellikle yürürken ve hızlı hareket etme sırasında ortaya çıkar. Bu ağrının hafiflemesi için yan yatıp dinlenmek faydalı olur.


Alıştırma kasılmaları nedeni ile kasık ağrısı : Hamileliğin son aylarında kasıklarda sertleşme ve kasılmalar oluşur. Bu kasılmalar çok fazla ağrı yapmaz ve seyrek girer. Bu alıştırma ağrıları genellikle 20'inci haftadan sonra görülür. Hamilenin susuz kalması, bebeğin ve anne adayının aşırı hareketli olması, karın bölgesine travma, idrar torbasının aşırı dolu olması, cinsel ilişki kasılma ağrılarını tetikleyebilir. Bu nedenle hamilelik süresince bol sıvı alımı, ılık bir duş, ılık bitki çayı ya da süt içmek ağrıyı hafifletebilir. Kasılma ağrıları genellikle kendiliğinden geçer. Fakat iki saatten fazla, saatte 4 defadan fazla kasılma ağrısı hissedilir ise, adet ağrılarına benzer ağrılar olur ise, kanama veya akıntı olur ise mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gereklidir. Bu durum erken doğum habercisi olabilir.


Eklemlerde gevşeme nedeni ile kasık ağrısı : Hamileliğin son dönemlerinde relaksin hormon seviyesinde hızlı bir yükselme meydana gelir. Relaksin hormonu doğum sırasında bağların gevşemesine yardım olan hormondur. Relaksin hormonu leğen kemiğindeki eklemi gevşeterek erken açılmaya sebep olabilir. Bu durumda leğen kemiğinin ön tarafında ağrı ve bacaklarda denge kaybı ortaya çıkabilir. Hamilelerin bazıları bu bölgeyi desteklemek amacı ile bel destek kemeri takmayı tercih ederler.


Kabızlık nedeni ile kasık ağrısı : Hamilelik sırasında çok sık sorun olan kabızlık şikayeti kasıklarda ağrı yapabilir. Hamilelik hormonları ve kansızlık için kullanılan demir takviyesi sindirim sisteminde yavaşlamaya neden olarak kabızlık sorununa sebep olur. Bu durumda bol su ve lif açısından zengin gıdalar, çiğ sebze ve meyve, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik kompostoları ve tüketmek ve yürüyüş yapmak fayda sağlar.


İdrar yolları enfeksiyonu nedeni ile kasık ağrısı : Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi sık görülen bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonu olan hamilelerde kasık ağrısının yanı sıra idrarda yanma, sızlama, sık sık tuvalete gitme isteği ve kanlı idrar yapma gibi şikayetler görülür. Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonunun böbrek enfeksiyonuna dönüşmesi veya düşük tehlikesi oluşturabilme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle hamilenin rutin muayenelerinde mutlaka idrar tahlili yapılması gerekir.

Hamilelikte kasık ağrısının normal olmayan (riskli) nedenleri

Düşük nedeni ile kasık ağrısı : Hamileliğin ilk üç ayında yaşanan kasık ağrısı şikayetinde düşük riski düşünülmelidir. Düşük belirtileri kanama ve adet ağrısına benzeyen ağrılar şeklinde kendini gösterebilir.

Dış gebelik nedeni ile kasık ağrısı : Dış gebelik bebeğin rahim dışına yerleşmesi olarak tanımlanır. Dış gebelik genellikle tüplerde meydana gelir ve ortalama hamileliklerin % 40-50'si dış gebelik şeklinde oluşur. Dış gebelik durumu var ise genellikle hamileliğin 6-10'uncu haftalarında şiddetli ağrı ve kanama ile ortaya çıkar. Dış gebelik genellikle geçmişte karın ameliyatı geçiren kadınlarda, daha önce dış gebelik geçiren kadınlarda, daha önce tüplerini bağlatan kadınlarda, hamileliği sırasında idrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınlarda, tüp bebek hamileliğinde, rahim yapısı bozukluklarında ve spiral takılı kadınlarda görülür.


Erken doğum nedeni ile kasık ağrısı : Uzun süren bel ağrısı ve kasıkta gelip geçici bir basınç ve ağrı olur ise erken doğum sinyali olabilir. İdrar yaptıktan sonra uzanıp dinlenmeye rağmen saatte dört defa ya da daha fazla kasılma olur ve bu kasılmalar iki saatten fazla sürer ise doktora baş vurmak en doğrusu olur.


Preeklampsi nedeni ile kasık ağrısı : Preeklampsi ve diğer tansiyon sorunları hamilelerin % 6-8'inde görülen bir durumdur. Preeklampsi sıklıkla 20'inci haftadan sonra herhangi bir dönemde görülebilir. Bu nedenle hamilelerde düzenli tansiyon takibi yapılır. Preeklampsi yüksek tansiyon ve idrarda protein görülmesi ile tanımlanır. Yüksek tansiyon damarları daraltır ve bebeğin beslenmesini bozar. Preeklampsi doğum zamanı gelmeden plasentanın rahimden ayrılmasına yol açar. Preeklampsi şiddetli olur ise karnın sağ üst kısmında ve kasıkta ağrı, bulantı, vücutta şişlik, baş ağrısı ve ışık çarpmaları şeklinde görme bozukluklarına neden olur.


Plasentanın erken ayrılması nedeni ile kasık ağrısı : Plasenta bebeğin oksijen ve besin kaynağıdır. Plasenta rahim duvarının üst kısmına yerleşir ve bebek doğana kadar ayrılmaz. Bazı hamileliklerde ve bazı nedenler ile plasenta rahim duvarından erken ayrılır. Çok ciddi bir risk oluşturan bu durum genellikle hamileliğin son üç ayında ortaya çıkar. Plasentanın ayrılması nedeni ile şiddetli ve geçmeyen alt karın ağrısı ve kasık ağrısı başlar. Rahim sertleşir ve karnın üzerinden basıldığında çökme olmaz. Bu durumda pıhtısız, koyu, kırmızı kanama görülebilir. Bazı hamileliklerde plasenta ayrıldığı zaman doğum başlar ve böyle bir durumda sezaryen doğum gerçekleştirilir. Plasentanın ayrılması çok fazla değil ise yatak istirahati verilerek doktor kontrolü altında bir süre daha beklenebilir ya da doğum başlatılır ve normal doğum şeklinde olabilir. Plasentanın erken ayrılması riski genellikle daha öncesinde aynı durumu geçiren kadınlar, tansiyonu yüksek olan hamileler, preklampsi ve karın travması geçiren hamilelerde görülür.


Miyom nedeni ile kasık ağrısı : Miyom rahim içerisinde kanserleşme göstermeyen büyümedir. Miyom kadınlarda genellikle orta yaşlarda daha sık görülür ve hamilelik dönemi miyomların büyümesine neden olabilir. Miyom hamilelik sırasında kasıklarda veya karın bölgesinde ağrıya sebep olabilir ya da olmayabilir. Hamilelik sırasında tespit edilen miyom genellikle takip altında tutulur. Bazı hamilelerde çok ağrı olur ise hamileliğin devam etmesi için miyom cerrahi olarak alınabilir.


Rahim yırtılması nedeni ile kasık ağrısı : Rahim yırtılması hamileliklerde çok sık görülen bir durum değildir. Fakat daha önceki doğumunu sezaryen ile yapan veya rahim ameliyatı geçiren hamilelerde ender olarak görülebilir. Bu gibi bir durumda daha önceki ameliyat yerinde ağrı olabilir. Bu durum ciddi bir durumdur ve bebek ve annenin sağlığını tehdit edebilir. Rahim yırtılmasını önlemenin bir yolu yoktur. Bu nedenle hamilede rahim yırtılması riski var ise takip altında tutulmalıdır. Rahim yırtılması ağrısı genellikle hamileliğin sonlarına doğru başlar ve giderek şiddetlenir.


Yumurtalık burkulmasına bağlı kasık ağrısı : Kasık ağrısının ender görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilecek diğer bir nedeni ise yumurtalık burkulması dır. Yumurtalık burkulması hamileliğin herhangi bir döneminde görülebileceği gibi genellikle erken dönemlerde görülür. Yumurtalık, hamağa ve ipteki bir cisme benzer yapıya sahip olduğu için, kendi çevresinde kendi kanını kesebilme riski vardır. Yumurtalık burkulmasına neden olan faktörler arasında yumurtlama ilaçları ve yumurtalıkların büyütülmesi yer alır. Yumurtalık burkulması alt karın ağrısına, kasık ağrısına, bulantıya ve ateş yükselmesine neden olur.


Apandisit nedeni ile kasık ağrısı : Hamilelerde de apandisit iltihabı oluşabilir. Apandisit iltihabı durumunda sağ alt karın bölgesinde ve kasıkta ağrı olur. Hamilelik döneminde apandisit sinsi şekilde ilerleyebilir. Bu durumda apandisitin acil olarak ameliyat edilmesi gereklidir.


Böbrek taşları nedeni ile kasık ağrısı : Karnın yan tarafı ve böğür ağrısı böbrek taşı ağrısı olabilir. Hamilelikte de böbrek taşı şikayeti gündeme gelebilir. Bu durumda Hamilenin rahatlığı ve bol su içmesi sağlanmalı ve taşın düşmesi beklenmelidir. Bu gibi bir durumda doktorun takibi gereklidir.

Hamilelikte kasık ağrısını azaltmanın yolları   

Hamilelikte ortaya çıkan normal kasık ağrılarını azaltmak için bazı yollar denemenin bir sakıncası yoktur. Örneğin, ılık su ile banyo yapmak yada duşun altında ılık suyun bel kısmına doğru akmasını sağlamak faydalı olur. Kasıkları destekleyen kemer gibi bir şey ile rahimin kasıklara baskı yapması önlenebilir. Ayak topuğunu destekleyen alçak topuklu ayakkabı giymek, ani hareket etmekten ve bel kısmından keskin dönüş yapmaktan kaçınmak, hamilelik masajı yaptırmak ve düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak gibi öneriler kasık ağrısını önlemek için faydalı önerilerdir.

Hamilelikte kasık ağrısı olur ise hemen doktora gitmek gerekir mi?

Hamilelik sırasında kadın vücudunda birçok değişiklik ve şikayet oluşabilir. Bu şikayetlerin zararlı olanını kadın kendisi azda olsa fark edebilir. Bu nedenle hamile kadın ters giden bir durum söz konusu ise mutlaka doktoruna bildirmelidir. Yürümeyi ya da konuşmayı zorlaştıran bir kasık ağrısı varlığında, herhangi bir kanama söz konusu olduğunda, Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, titreme olduğunda, yüzde, ellerde ve ayaklarda şişlik oluşur ise, geçmeyen bulantı ve kusma şikayetinde, 28'inci haftadan sonra doğuma kadar olan dönemde bebeğin saatte 10'dan daha az hareket etmesi durumunda, doğuma yakın dönemde 2 saat süresince saatte 4 defadan fazla kasılma olur ve sulu, yeşilimsi veya kanlı akıntı söz konusu ise hamilenin en yakın zamanda doktoruna müracaat etmesi gereklidir.