Hamilelikte Demir Eksikliği Nedenleri Ve Belirtileri

Hamilelikte Demir Eksikliği Nedenleri Ve Belirtileri

Hamilelerde demir eksikliği ve kansızlık nasıl önlenir?

Gebelik döneminde kadınlarda kansızlık problemi oldukça sık rastlanan bir sorundur. Hamilelik döneminde en çok karşılaşılan kansızlık demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Hamilelikte demir eksikliği nedeni ile kaybedilen kanın tamamlanması gerekliliğinden dolayı demir eksikliği anemisi meydana gelir.

Hamilelikte bebeğin ve annenin kullanacağı demirin depolanması için normal bir insandan daha fazla demire ihtiyacı vardır. Hamilelik döneminde B12 vitamini eksikliği, kronik hastalık varlığı ve genetik yapı kansızlık oluşmasına neden olabilir.

Hamilelikte kansızlık bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte kansızlık hem anne hemde bebek için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Hamilelik dönemi oluşan kansızlık, doğum sonrası kanamalarda artışa sebep olabilir ve rahimin toplanmasını zorlaştırır. Hamilelik dönemi kansızlığı bebeğin erken doğmasına, anne karnında gelişme geriliğine, konuşmasında bozukluğa, motor gelişimi koordinasyonunda bozukluğa ve bebeğin anne karnında ölümüne yol açabilir.

Dünya sağlık örgütü gebe kadının kansızlığı olsa da olmasa da 16'ıncı haftadan sonra günlük demir takviyesi almasını önermektedir. Demir takviyesinin hamileye birtakım yan etkileri olmasına rağmen, bebeğin büyüme evresinde bebeğinde annenin de demir ihtiyacını karşılar.

Hamilelerde kansızlık belirtileri 

Hamilelikte kansızlık belirtileri, normal kişilerde meydana gelen kansızlık belirtilerinden çok farklı değildir. Belirtiler, halsizlik, yorgunluk, kalp çarpıntısı, uyku hali, baş dönmesi, çabuk yorulma, sindirim sistemi bozuklukları, tırnakların incelmesi, kısa nefes alıp verme, istirahat halinde bile nefes darlığı ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler görülür.

Hamilelikte demir eksiliği için hangi yiyecekler yenmelidir?

Hamilelik süresince demir içeriği zengin besinler tüketmekte fayda vardır. Demir oranı yüksek besinler, yumurta, kırmızı et, ceviz, fındık, badem, kırmızı kuru üzüm, keçi boynuzu, pekmez ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler hamilelik döneminde yeterince tüketilmelidir. C vitamini demirin emilimini arttırdığı için protein içerikli besinleri tüketirken portakal, maydanoz, limon, brokoli, marul, kivi gibi besinler ile birlikte tüketmek gereklidir.

Çalışan hamileler nelere dikkat etmelidir?

Hamilelik dönemi çalışan anne adayları beslenmelerinde genellikle protein ve demir oranı yüksek besinleri tercih etmek, kısa ve sık aralar vermek, hareketliliği azaltmak, düzenli olarak fitness'a gitmek, en az iki saatte bir tuvalete gitmek, aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda dikkatli olmak, masa başı işlerinde mümkün olduğunca ayakları yukarıda tutmak ve sık sık kısa yürüyüşler yapmak, ayakta durulan işlerde ise zaman buldukça oturmak, sigara dumanı olan ortamlardan kaçınmak ve erken yatmak hamilelik döneminde hem bebek hemde anne açısından fayda sağlar.