Hamilelikte İdrar Kaçırma Niye Olur
Hamilelerde idrar kaçırma tedavisi
Hamilelik döneminde bazı idrar şikayetleri görülür iken, en fazla görülen şikayet sık sık idrara çıkmaktır. Bu durum genelde normal karşılanır. İdrar kaçırma ilk hamilelikte ortaya çıkmış ise, öksürme, aksırma, gülme ve merdiven çıkma gibi karın içi basıncı arttıran hallerde bu durum yaşanıyor ise bu genelde geçici ve doğumdan sonra düzelebilen idrar kaçırma durumudur.Ayrıca hamilelikte değişen fizyolojik özellikler nedeni ile idrar kaçırma görülebilir. Hamilelikten önce daha önceki yapılan doğumda bebeğin büyük doğması, yaşın ilerlemiş olması, aşırı kilo ve enfeksiyon sorunlarının olması hamilelikte idrar kaçırma probleminin başlıca nedenlerindendir.
Bunların dışında hamileliğin ilk üç ayında böbreklerden geçen ve süzülen kanın miktarı artmaya başlar. İkinci üç ayında bu miktar en yüksek düzeye ulaşıp böbreklerde idrar yapımı artar ve sık idrara çıkmaya ve çabuk sıkışmaya neden olur. İdrar miktarının artması idrar kesesi, rahim ve pelvis duvarı arasında olduğundan hamilelik sırasında gün geçtikçe büyüyen rahim, idrar kesesi üzerine bası yapıp alanını daralttığı için idrar kaçırmaya neden olabilir. Hamilelik süresince progesteron hormonunun yüksek olması nedeni ile mide, bağırsaklar ve diğer düz kaslarda gevşeme olur ve bunların yanı sıra idrar yolları ve mesane çıkışındaki sfinkter yani idrarın kontrolünü sağlayan kaslarda gevşeme meydana gelir.
Bazı kadınlarda hamilelik döneminde aşırı kilo alımı sfinktere binen yük nedeni ile idrar kaçırmaya neden olur. Bazı kadınlarda ise yapısal olarak bağ dokuları güçsüzdür. Hamileler bu sorunu yaşamaya başladıklarında mutlaka takip eden doktoruna bu durumu bildirmeleri gerekmektedir. Bu durumda idrar kültürü alınır ve enfeksiyon olup olmadığına bakılır ve eğer enfeksiyon var ise hamilelikte de uygulanabilecek tedavi yöntemi uygulanır. Fakat başka nedenlerden kaynaklanan idrar kaçırma durumunu anlamak için doğumun 6'ıncı haftasından sonra diğer incelemeler yapılır. Hamilelikte ki, idrar kaçırma tedavisi hamilelik bitene kadar kegel egzersizi denilen egzersiz tedavisi önerilir. Cerrahi tedavi gereken hamileye doğumdan sonra rahatsızlığı devam eden hastalarda cerrahi tedavi yapılabilir.