SOĞUK ALGINLIĞININ BELİRTİLERİ, NEDENLERİ VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tags

Soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğazda kaşınma ve yanma hissi ile kendini gösteren virüsler yüzünden ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Genel olarak çok ağırlaşmadan hafif bir şekilde en fazla iki hafta içerisinde iyileşme gösteren hastalık bazen de özellikle çocuklarda daha ağır geçip okuldan geri kalmalarına yetişkinlerin işlerine gidememe gibi durumlar yaşamasına sebep olabilmektedir.
Çocuklarda bağışıklık sisteminin daha zayıf olması ve kendilerini daha zor korumaları nedeniyle yıl içerinde altı ile on arası değişen sayılarda görülme olasılığı yaşamaktadırlar. Erişkinlerde ise yıl içerisinde iki ile dört defa arası yaşanma sıklığı vardır.

Kış aylarında havanın soğuması ile havadaki nem oranının düşmesi burnun kurumasına ve savunma mekanizmasının zayıflamasına yol açmaktadır. Bu nedenle kendini korumakta güçlük çeken savunma sistemimizin vücudumuzu korumayı başaramaz. Bunun sonucunda soğuk algınlığı yaşarız.
Yukarıda belirttiğim sebeplerin dışında stres, geniz eti e bademcik problemleri, sigara kullanımı, yanlış veya yetersiz beslenme gibi sebeplerde soğuk algınlığına yakalanmamıza neden olabilmektedir.

Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık hasta olan bir kişiyle en ufak bir temasla bile geçebilmektedir. Hatta o kişinin dokunup bir şekilde mikrobunu bıraktığı herhangi bir materyal ile temas bile hasta olmamıza neden olabilir. Çünkü hastalığa neden olan mikroplar bulundukları ortamda iki üç saat yaşayabilirler.

Soğuk algınlığının belirtileri

Hastalığa neden olan virüs kişiye bulaştıktan sonra iki üç güç içerisinde burun akıntısı ile kendini göstermeye başlar. Burun akıntısını öksürük, boğaz ağrısı, hapşırık ve baş ağrısı ile kendini göstermektedir. Ayrıca hafif düzeyde ateşinde görülebildiği hastalık sürecinde kırgınlık ve halsizlikte yaşanabilmektedir.


Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir

Aslına bakarsanız soğuk algınlığının tedavisi şudur demek çok doğru değildir. Hatta hastalığın tedavisi yoktur demek çok da aykırı bir durum olmaz. Fakat bunların dışında aşağıda belirttiğim şeyleri uygulamak hastalığı daha kolay atlatmamızı sağlayacaktır.

•    Mümkün olduğunda yatarak dinlenmek.

•    Tuzlu su ile gargara yapıp burnu temizlemek.

•    Bol sıvı tüketimi.

•    Burnumuz tahriş de olacağından nemlendirmemeyi asla unutmayın.

•    Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanmak.

•    Vitamin desteği hastalığın daha çabuk atlatılmasına neden olacağından bol meyve ve sebze tüketimi de mutlaka yapılması gerekenler arasındadır.

Son olarak şunu belirtmek isterim ki gereksiz yere ilaç kullanmak ya da antibiyotik tüketmek birçok yan etkiye neden olabileceğinden uzmanların asla tavsiye etmediği bir durumdur.