Hamilelikte Kalp Yetmezliği Nedenleri
Hamilelikte kalp yetmezliği tehlikeli midir?
Hamilelikte kalp hastalığı taşıyan kadınların hamileliği, anne için oldukça riskli bir durum olarak görülür. Hamileliğin başlamasından sonra fizyolojik olarak, kan kitlesini ve sağ kalbe toplardamar dönüşünün, çoğalmasına bağlı kalbin yükünde artış ve kan göllenmesi yoğunluğu oluşup, pıhtı oluşumunu tetikleyen faktörler değişikliğe uğrar. Bütün bunlar trombopamboli sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur ve kalp bu yükü taşıyabilecek gücü gösterecek durumda ise hamilelik planı yapılabilir. Genelde hamilelik, kalp yetmezliği ve kalp hastalıkları olan kadınlarda zor geçebilir.Normal kalpte sağ ve sol karıncık kasılıp, oksijenli kırmızı kanı aorta oksijeni hafif mavi olan kanı akciğer atardamarlarına gönderir ve her gönderimde kalpteki kanın yarısı boşalır. Hamileliğin son aylarında ya da hamilelik başlayınca kalp kası zayıflar ve kalp görevini tam yapamaz duruma gelir. Zayıflayan kalbin vücuda ve akciğerlere gönderdiği kan azaldığı için kalp içindeki kanın dörtte birini atabilir. Büyüyen kalp iyi kapanmadığı taktirde, kapanmayan kalp kapaklarından kalp odacıklarına kan kaçağı oluşabilir. Kalbi besleyen damarların kısmen veya tamamen tıkanması, kalp kaslarının hasar görmesi, doğumsal kalp hastalıkları ve aşırı yorulma sonucu kalp yetmezliği meydana gelebilir. Bunların dışında, böbrek hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kansızlık ve Akdeniz ateşi (fmf) hastalığı gibi bazı hastalıklarında kalp yetmezliğine neden olduğu bilinmektedir.
Hamilelikte kalp yetmezliği belirtileri
Kalp yetmezliğinin belirtileri nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, boyun damarlarının belirginleşmesi, ayaklarda ve bacaklarda şişlik (ödem), öksürük,, kalp atışlarında düzensizlik (ritim bozuklukları), konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler genelde yavaş yavaş kendini belli ettiği için kalp yetmezliğinin tanısı daha geç konulabilir.Hamilelerde kalp yetmezliğinin tanısını koyabilmek için, ekokardiyografi (eko) çekilerek kalp kasının zayıflığı anlaşılbilir. Genellikle fazla doğum yapmış veya ikiz hamileliklerde, kalp kası zayıflığı kalp yetmezliğine neden olabilir. Bazı hamilelerde ilk çocukta veya genç annelerde de bu duruma rastlanabilir. Kalp kasını virüslerin ve bazı kanser ilaçlarının zayıflattığı düşünülmektedir.
Hamilelikte kalp yetmezliği tedavisi
Hamilelikte kullanılan ilaçlar hamile olmayanlar ile aynıdır. Hamile hastalarında, uygun diyet ve az tuzlu beslenmeleri, salamuradan uzak durmaları, çay, kahve, kola, gazoz gibi içecekleri mümkün olduğunca tamamen kaldırmaları, az yağlı, sebze ve meyve içerikli beslenme rejimi uygulamaları gereklidir. Kalp yetmezliği tanısı doğumdan önce konulmuş ise tedavide kullanılması gereken ilaçların bebeğin sağlık durumunu düşünerek, tedavinin genelde kullanılan ilaçları ace-inhibitörü adlı ilaçların ve benzerlerinin hamilelerde kullanılması sakıncalıdır.Hamilelikte pıhtı önleyici ilaç tedavisi gerekir ise çok dikkatli olunması gereklidir. Kalp kası zayıflığı olan hastaların hamileliklerinde kalp yetmezliği olma ihtimali yüksek olduğundan, tekrar hamilelik düşünülmesi sakıncalıdır. Hastalığı ağır olanlarda hayati tehlike oranı yüksek olur ve doğumdan sonra kalp nakli gerekebilir.