Çocuklarda Kalp Ameliyatı Neden Ve Nasıl Yapılır

Çocuklarda Kalp Ameliyatı Neden Ve Nasıl Yapılır?

Çocuklarda kalp ameliyatı yapılır mı?

Çocuklarda kalp ameliyatları, çocuğun gereken bütün tetkikleri yapılıp, kalbindeki problem tespit edildikten sonra kalp hastalıkları uzmanları ve kalp damar cerrahlarından oluşan konsey toplantısında çocuğun durumu değerlendirilir. Çocuğun olacağı ameliyatın faydalı olup olmayacağı ve hangi ameliyatın daha yararlı olacağı konusundaki karar bu konsey toplantısında alınır.

Çocuğun hastaneye yatırılması

Çocuğun ameliyat kararı alındıktan sonra, genelde ameliyattan bir iki gün önce hastaneye yatırılması gerekir. Çocuğun hastanede ne kadar kalacağı yapılacak olunan ameliyatın ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Çocuğun psikolojisi için, çocuk hastaneye yattıktan sonra ameliyattan önce aile ve çocuk pisikologlar tarafından destek alabilir. Çocuğun ameliyatında herhangi bir sorun çıkmaması için yatma sürecinde çocuk doktoru tarafından takip edilir ve ateş, öksürük, ishal, soğuk algınlığı ya da başka bir sorunla karşılaşıldığında ameliyat ertelenebilir.

Çocuk kalp ameliyatı kan nakli işlemleri

Çocuğun kalp ameliyatı için kan nakline gerek duyulur ve yapılacak ameliyata göre gerek duyulan kan ihtiyacı miktarı değişebilir. Gerekli kan miktarı kan grubu testinden sonra belli olur. Kan bankası, kan ve kan ürünlerinin hazır edilmesi konusunda programlı ve randevulu şekilde aileye bilgi verir. Kan verecek olan bireylerin, uygunluk testi için randevu verilen zamanda gelmeleri gereklidir. Kan nakli konusunda kan bankası görevlileri, aileye yardımcı olur.

Çocuğun kalp ameliyatına hazırlanması

Çocuğun ameliyata hazırlanmasından sonra, hemşireler aileye bildirirler. Çocuk, servisteki odadan alınıp anestezi ve reanimasyon ekibi ile beraber ameliyathaneye götürülür. Ameliyathaneye alındıktan sonra, hazırlık için kalan işlemler anestezi doktoru ve ekibi tarafından tamamlanır. Cerrahi ekip, anestezi ve reanimasyon ekibi, ameliyat hemşireleri ve kalp-akciğer perfüyonistlerinden oluşan bir takım ile ameliyata başlanır.

Çocuğun kalp ameliyatı, kalbindeki soruna göre tam düzeltme ameliyatları, ara ameliyatlar, veya geçici çözüm ameliyatları olarak farklı ameliyatlar uygulanabilir. Bu ameliyatların bazılarında kalp-akciğer makinası kullanılır iken, bazılarında kullanılmayabilir. Açık kalp ameliyatlarında kullanılan kalp akciğer makinası, akciğerler ve kalbin devre dışı kalmasını sağlayarak kanın oksijenlenmesi ve vücuda kan pompalanması görevini yerine getirir. Kalp-akciğer makinası sayesinde kalp güvenli bir şekilde açılarak hasarlı bölge tamir edilebilir.

Bu yöntem ile cerrah kalbin içini ve kalpteki hasarı kolaylıkla görüp tamirini yapabilir. Ameliyat bittikten sonra, kalp-akciğer makinasının işlevi sonlandırılır ve kalbin ve akciğerlerin kendi görevlerine geri dönmesi sağlanır. Ameliyat bittikten ve anestezi ve reanimasyon ekibi hazırlıklarını tamamladıktan sonra, çocuk ameliyathaneden çıkarılır ve yoğun bakım ünitesine alınır.

Çocuk kalp ameliyatları yoğun bakımı

Çocuk kalp ameliyatları yoğun bakım servisinde, özel eğitim almış doktor, hemşire ve teknisyenler 24 saat süresince hizmet verirler ve çocuğun yoğun bakımda hayati fonksiyonları bilgisayarlı elektronik cihazlar yardımı ile takip altındadır. Çocuğun vücuduna bağlı bütün cihazlar, araç ve gereçler gerekli ve her hastada kullanılan ekipmanlardır.

Çocuğun bu ekipmanlara ihtiyacı bittikten sonra, sırası ile yavaş yavaş ayrılırlar. Çocuğun yoğun bakımdaki sağlık durumu ile ilgili olarak aileye düzenli olarak bilgi verilir ve gereken durumlarda ailede, çocuğun doktorundan ve yoğun bakım sorumlularından bilgi alabilir. Yoğun bakım şartları ve sağlık açısından zararlı olabileceği için yoğun bakım servisine ziyaretçi alınmaz. Fakat bebek hastaların ve bazı çocukların durumuna göre doktor uygun görür ise aileden bir kişi özel giysiler, maske ve bone ile yoğun bakım servisine alınabilir.

Çocuk kalp ameliyatları servis odası bakımı

Çocuk yoğun bakımdan çıktıktan sonra pediatri servisindeki odasına alınır. Servis odasında çocuğun bakımını ilgilendiren bazı bilgiler aileye verilir ve bazı görevler burada aileye düşer. Serviste genelde öksürme ve solunum egzersizlerini kapsayan solunum terapileri uygulanır. Bu egzersizler sayesinde akciğer ve solunum sorunlarının düzeltilmesi sağlanır. Bu işlem için aile bireylerininde yardımcı olması gerekir. Çocuk ayağa kalkabilecek hale geldikten sonra, doktorun tavsiyesi ile çocuğun servis içerisinde dolaştırılması çocuğun hareket etmesi için önemlidir.

Servis odasında hijyen kurallarına dikkat etmek ve elleri sık sık sabunlama dan çocuğa dokunmamak oldukça önemlidir. Çocuğun göğüs yarasına ve takılı olan herhangi bir cihaz var ise bunlara dikkat ederek çocuğa sarılmak veya kucağa almayı dikkat etmek gerekir. Ziyaretçilerin çocuğa öpmemesini ve odada uzun kalmamasına dikkat etmek gerekir. Servis odasında açıkta yiyecek, içecek, çocukta kullanılan herhangi bir malzeme ve giyecek bırakmamak oldukça önemlidir. Çocuk, anlayacak yaşta ise ona destek olmak ve hemşirelere yardımcı olmak çocuğun tedavi sürecini hızlandırabilir. Bu nedenle aile bireylerinin ve refakatçinin bilinçli olması gereklidir.

Kalp ameliyatından sonra çocuğun evde bakımı

Çocuk kendini toparlayıp taburcu edildikten sonra, evde kullanılması için verilen ilaç tedavilerinin dikkatlice uygulanması çok önemlidir. Doktorun kontrol için verdiği randevu gününe kadar aileye söylenen bilgiler atlanmadan uygulanmalıdır. Çocuğun fiziksel aktiviterini doktorun önerdiği şekilde yaptırmak gereklidir. Çocuğun beslenmesinde çorba ve bebekler için mama gibi yumuşak ve hazmedilmesi kolay besinleri tercih etmek lazımdır. Çocukta kalp ameliyatından sonra evde bakımda ateş, solunum zorluğu ve vücutta şişme gibi belirtiler meydana çıkar ise mutlaka hastaneye baş vurmak gereklidir.