SİYATİK HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Siyatik vücutta iki sinir ve bu sinirlerin ağrılı hastalığı durumudur. Başka bir deyişle siyatik hastalığı vücutta olan en büyük sinir siyatik sinirinin bacakta neden olduğu ağrıyla birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Siyatik hastalığı sonucu yaşanan ağrının şiddetlenmesi sonucu kişinin yürümesine bile engel olmaktadır. Hastalık sonucu kalçada uyuşma, ağrı, kas güçsüzlüğü gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Siyatik genel olarak tek başına yaşanan bir hastalık değildir. Siyatikle birlikte disk kayması, diz kapağı iltihaplanmaları, omurga hastalıkları ve bel fıtığı gibi sinir sıkışmasına neden olan hastalıklarla birlikte görülmektedir.
Siyatik hastalığına neden olan siyatik siniri leğen kemiğinden başlayıp kalçanın içinden ilerleyerek bacağın arka tarafından dize doğru inmektedirler. Siyatik siniri dize ulaştığında ikiye ayrılıp baldırlara doğru inmektedir. Yani siyatik siniri dördüncü ve beşinci bel omurlarının arasından başlayıp topuklara kadar iner bir sinirdir.

Bu kadar geniş bir bölgeye yayıldığından neden olduğu ağrı sadece tek bir noktada değil birçok organı etki altına almaktadır. Vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinirine ait olan bozukluklarla ortaya çıkan, kalçadan ve kaba etlerden başlayıp, bacaktan topuğa kadar yayılan ağrı siyatalji olarak tanımlanmaktadır.

Siyatik belirtileri nelerdir?

    Kalçadan başlayıp topuğa kadar inen ağrı ve çekilme,
    Belden ayağa kadar uzanan ağrı,
    Kramp, sertleşme ve kalçada yaşanan uyuşma,
    Öksürme ve gerilme sonucu ağrı oluşması,
    Üst bacakta sürekli bir ağrı durumu,
    Bacakta karıncalanma hissi ve kas güçsüzlüğü.

Siyatik neden olur?

Siyatik sinirinde ağrı olmasının en büyük sebebi sinirlerde görülen yıpranmadır. Çünkü sinirler tıpkı bir pamuk ipliği gibi hassas bir yapıya sahiptirler. O nedenle en ufak bir baskı veya kaza durumunda siyatik siniri hasar görebilir.

Gelelim hastalığın oluş sebeplerine,

    Omurgada bulunan urlar ve omurga kireçlenmesi,
    Omurlar yüzünden sinirin sıkıştırılması,
    Bel fıtığı rahatsızlığı,
    Değişik travmalar,
    Doğuştan gelen veya sonradan oluşan omurga eğrilikleri,
    Doğuştan olan kemik bozuklukları,
    Yanlış enjeksiyonlar,
    Diyabet hastalığı ve omurga hastalığı gibi hastalıkların etkileri,
    İltihaplanan bölgenin siyatik siniri etkilemesi, disk kaymasının siniri sıkıştırması,
    Yapılan zor doğum ve ağır sportif faaliyetler siyatik hastalığına neden olmaktadır.

Siyatik basit testlerle çok kolay anlaşılmaktadır. Hatta sizde evinizde yapacağınız ufak bir testle siyatik olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bunun için yere sırtı üstü düz bir şekilde uzanın ve ayağınızı kırmadan yukarı kaldırın eğer kaldırdığınızda ağrı hissediyorsanız ve bu ağrı yukarı kaldırdığınızda daha da artıyorsa büyük bir ihtimalle bu yaşanılan ağrı siyatik hastalığıdır. Böyle bir durumda doktora giderek hastalığınızın sebebini öğrenip ona uygun bir tedavi yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Siyatik romatizmadan korunmak için öncelikle dik duruş pozisyonu kullanmalı, uzun süre oturmaktan ve ayakta durmaktan uzak durmalısınız. Bunun dışında dengesiz şekilde yük kaldırmak, aşırı yüksek topuklu ayakkabılar hastalığa neden olduğundan bu konuda da dikkatli davranmak gerekmektedir.