LOTUS ÇİÇEĞİNİN, ÖZELLİKLERİ, FAYDALARI VE TÜRLERİ NELERDİR?

Tags

Eski mısırda sonsuz yaşamın simgesi olarak anılan aynı zamanda gerçek nazik çiçekler olarak bilinen lotus çiçeği kirli ve çamurlu ortamlarda yaşamaktadır. Fakat bu kadar kirli ve çamurlu bir ortamda yetişmesine rağmen asla üstünde toz bırakmaz.

Lotus çiçeği üzerine toz gelir gelmez hemen yapraklarını sallayarak üzerindeki tozu belli noktalara doğru iter. Yağmurun yağmaya başlaması ile birlikte ise yağmur sularını en iyi şekilde kullanarak yapraklarının tümünü temizlemektedir. Lotus çiçeği Nelumno adıyla bilinen yağmur ormanlarının olduğu bölgede yetişmektedir.
Lotus çiçeği birçoğumuzun yakından tanıdığı nilüfer çiçeğine benzemektedir. Fakat boyut olarak nilüfer çiçeğinden çok daha büyüktür. Nilüfer çiçeği en fazla 20 cm olabilirken lotus çiçeği 3 metreye kadar uzayabilmektedir.

Eski Mısır’da özellikle mavi lotus çiçeği kutsal bir çiçek olarak kabul edilmekteydi. Özellikle dini ayinler başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi bulunan mavi lotus çiçeği cinsel gücüde arttırıcı özellikler içermektedir. Bu özelliği nedeniyle mavi lotus çiçeğini günümüzdeki viagra olarak da değerlendirebiliriz.

Lotus çiçeğinin yine dini anlamda Budizm’de çok büyük bir yeri vardır. Budizm için temizliğin önemi çok büyüktür. Lotus çiçeğinin pis bir ortamda yetişmesine rağmen tertemiz kalması ve sonrasında muhteşem çiçekler açması buna sebep olmuştur.

Mitolojide de önemli bir yeri olan lotus çiçeği bereketi, doğumu, yeniden doğuşu, saflığı ve cinselliği temsil etmektedir.

Lotus bitkisinin özellikleri din dışında da birçok alana etki etmiştir. Özellikle mimari alanda bu etki çok daha fazla görülmektedir. Binaların yapısı lotus çiçeğine benzetilmiş ve bu sayede yağmur yağdığında binaların çok daha çabuk temizlenmesi sağlanmıştır. Hatta bu konuda alman şirketler konuyu biraz daha ileriye taşıyarak lotus çiçeğinin özelliklerine sahip boyalar üreterek bu binaların beş yıl boyunca temiz kalacağını söylemişlerdir.

Güzel yapısı birçok şair ve yazara da esin kaynağı olmuş eserlerinde bu çiçeğe yer vermişlerdir. Hatta lotus çiçeğine benzeyen bir edebiyat ödülü yapılmıştır. Hatta bu ödülü ülkemizin önemli şairlerinden Ataol Behramoğlu alarak ülkemizi onurlandırmıştır.

Gelelim günümüzde Avrupa’da da koruma altına alınan lotus çiçeğinin faydalarına,

•    En önemli özelliği arasında kalbi güçlendirip kalp sağlığını koruması gelmektedir.
•    Mikroplara karşı oldukça etkili olan bir çiçektir. En önemli özelliği kendini temizlemek olan bu çiçek mikropları da yok etmektedir.
•    Kokusunun insanları uyutucu etkisi vardır.
•    Çiçeğin kökleri ishal rahatsızlığına karşı kullanılmaktadır.