GÖZ TANSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğunlukla hepimizin göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bildiğimiz glokom hastalığı, göz içi basıncının sık sık yükselip düşmesi sonucu gözde bulunan görme sinirlerine zarar verecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır.

Sinsi bir hastalık olan göz tansiyonu ya da glokom rahatsızlığı sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Son evreye kadar gelip göz sinirlerini zedeleme noktasına gelince kadar çok net belirtiler vermediğinden bu nedenle gözde görme bozukluğu yaşanması bu hastalık sonucu yaşanılan bir durumdur.
Normal bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı normal düzeyde kalarak göz tansiyonu oluşmasına engel olur.

Genel olarak 20-21 mm hg’ nin altındaki göz tansiyonu normal olarak kabul edilmektedir. Bunun dışındaki tansiyon gözde glokoma neden olabilmektedir. Yine göz sıvısının kan damarlarına ulaşmaması veya göz sıvısının dışarı atılmaması sonucu açık açılı göz tansiyonu oluşmasına neden olur. Glokomun en fazla yaşanma durumu bu nedenle oluşmaktadır.

Glokom rahatsızlığı her yaşta ortaya çıkabilecek tipleri vardır. Bununla birlikte 40 yaş üstü kişilerde %2 oranında ,60 yaş üstü kişilerde ise %10 oranında görülmektedir.

Hastalık kimlerde daha fazla görülmektedir,

    Ailesinde  glokom rahatsızlığı olanlar,
    Şeker ya da diyabet hastaları,
    Aşırı kansızlık,
    İleri yaş,
    Uzun süreli kortizon tedavileri,
    Göz iltihabı(üveit),
    Yüksek miyop ya da hipermetrop,
    Migren,
    Vücut tansiyonunun düşük veya yüksek olması ya da bu anlamda sık değişiklikler,
    Göz yaralanmaları.

Yukarıda belirttiğim nedenler göz tansiyonu yaşanmasının ana sebeplerindendir. Göz tansiyonu daha öncede değindiğim gibi çok fazla belirtisi olmayan bir rahatsızlıktır. O nedenle özellikle yukarıda anlattığımız durumlardan herhangi biri söz konusu ise bir göz doktoruna gitmek de yarar vardır.

Göz tansiyonu belirtileri

    Özellikle sabahları belirgin bir şekilde yaşanan baş ağrıları,
    Zaman zaman bulanık görme,
    Geceleri ışık etraflarında ışıklı halkalar görülmesi,
    Televizyon izlerken veya bilgisayar karşısında iken göz etrafında hissedilen ağrı.

Göz tansiyonu ilk tespit edildiğinde ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabilecek bir hastalıktır bu nedenle ihmal etmeyin unutmayın sağlık ihmale gelmez.