ERGENLİĞE GİRMENİN BELİRTİLERİ NELERDİR? (ERKEK VE KIZ)

Tags

Ergenlik tıp dilinde ki adıyla puberte dönemi, insanların çocukluk döneminde meydana gelen yetişkinliğe “ilk adım" evresidir. Ergenlik dönemi çocukluk döneminden yetişkinlik dönemi arasındaki geçiş dönemidir.

Ergenlik, kişide daha önce yaptığı çocuksu hal ve davranışlarının yerini yetişkinlerin hal ve davranışlarını sergilemeye çalıştığı, cinsiyete bağlı doğal yatkınlık kazandığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve somatik olarak hazırlandığı bir dönemdir.
Çocukluk döneminde çocuklar topluma karşı herhangi bir sorumluluk veya araştırma içine girmezken ergenlik dönemimin de toplumsal duyarlılık, bir gruba ait olma hissi gibi kavramlar gelişmeye başlar. Bunun dışında ergenlik dönemine giren kız ve erkeklerde cinsiyet hormonları tavan yaptığından androjen ve östrojen üretimi çok fazlalaşır. Bu nedenle ergenliğe geçiş yapan bireyin ruhsal durumunda sebepsiz değişiklikler olur.

Genel anlamda ergenlik yaşı on iki ile yirmi yaş arası dönem olarak kabul edilmektedir. Ergenlik yaşı hem cinsiyetler arasında hem de ırklar arasında değişkenlik gösterse de genel olarak kızlar ergenliğe erkeklerden iki yıl kadar daha önce başlamaktadır.

Ergenlik döneminin sonuna doğru kızla erkek arasındaki fark kapanmaktadır. İlk başta kızlar ergenliğe girdiklerinden daha çabuk gelişir ve olgunlaşırlar. Hatta bu dönemde kızlar erkeklerden daha uzun ve daha iri olurlar. Daha sonra erkek çocukları bu farkı kapatırlar. Ve birçoğu yaşıtları olan kızları geçerler.

İnsanlar hayatları boyunca sürekli bir değişim içerisindelerdir. Ve ergenlik bu değişimin en önemli evresini oluşturmaktadır.

Peki erkek ve kızlarda ergenlik belirtileri nelerdir

Kızlarda;

    Bu dönemde kız çocuklarının boyları 10 -20 cm arasında uzarken kiloları da altıyla on sekiz kilo arası artış gösterir.

    Hormonal salgılarda artış olduğu için deride yağlanma ve sivilcelenme olur.

    Bu dönemde adet (menarj) kanaması başlar, göğüsler belirginleşir. Koltuk altlarında ve genital bölgede kıllanma görülmeye başlar.

    Regl döneminin başlamasıyla yumurtlama dönemine de girilmiş olur.

Erkeklerde;

    Bu dönemde erkek çocuklarının ise boyları 10 -30 cm arasında uzarken kiloları da yediyle yirmi kilo arası artış göstermektedir. Bu dönemde kas dokusu da arttığından vücut iri erkeksi bir hal alır.

    Deri yağlanmaya ve sivilcelenmeye başlar.

    Vücutta görülen değişim seste de oluşur. Ses kalınlaşmaya başlar.

    Yüz, kollar, göğüs, bacak ve genital alanda erkeklere özgü tüylenme başlar.

    Bu dönemde erkeklik hormonunun tavan yapması yüzünden penis ve testisler olgunlaşmaya ve sperm üretmeye başlar.