Hamilelik Döneminde Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelik (Gebelik) dönemi
Gebelikte beslenme bebeğin büyüyüp gelişmesinde ve annenin ihtiyaçlarının karşılanmasında oldukça önemlidir. Bebeğin tek beslenme kaynağı annesinin beslenmesidir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bulantılar, kusma gibi rahatsızlıklar nedeni ile yeterli beslenmek mümkün olmaz ise vitamin desteği alınabilir.Hamilelikte kaç kilo almak normaldir?
Gebelikte kilo almak normaldir. Önemli olan düzenli kilo artışını sağlamaktır. Sağlıklı bir hamilelik için hamilelik döneminde yağ artışı normaldir. Hamilelik döneminde depolanan yağ, emziklilik döneminde enerji olarak kullanılır. Hamilelik süresince iyi beslenme 3 temel amacı yerine getirmektir.Çeşitli ve faydalı gıdalar ile beslenerek bebeğin sağlıklı gelişmesini gebeliğin sağlıklı geçmesini sağlamaktır.
Hamilelik öncesi boy ve kilo oranına göre ideal kilo almayı sağlamaktır.
Doğum sonrası bebeğin emzirilmesinde hazırlık yapmak, ideal kiloda gebe kalan kadında gebeliğin sonunda ideal olarak 9-12 kg ağırlık artışı görülür. Ortalama ayda bir kg artış normaldir. Düşük kilo ile hamile kalanlar daha fazla, fazla kilo ile gebe kalanlar daha az kilo almalıdır.
Hamilelikte beslenme dengesinin anne ve bebek için önemi nedir?
Gebelik döneminde anne adayının dengeli ve yetersiz beslenmesi nedeni ile annede kansızlık, tansiyon problemleri vücutta su toplanması, yorgunluk, diş kayıpları ve kemik problemleri, bebeklerde ise ölü doğum, düşük ağırlıklı doğum, fiziksel ve zihinsel gelişim geriliği görülmesine yol açar. Bu nedenle hamilenin günlük beslenmesinde olması gereken beslenme şekli önemlidir.Bebeğin kemik, göz ve dişlerinin gelişimi için : Süt ve süt ürünleri
Bebeğin kas, kan ve beyin gelişimi için : Et ve süt ürünleri, kuru baklagiller, yumurta.
Bebeğin vitamin ihtiyacı için : Meyve ve sebze tüketilmelidir.
Yeterli ve dengeli beslenme : Sağlıklı anne, sağlıklı bebek, sağlıklı toplum demektir.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için yapılması gerekenler : Ailenin anne adayına destek olması, yeterli ve dengeli beslenme, doktor kontrollerini aksatmama, sağlıklı yaşam ve beslenme tarzı, annenin hayata bağlılığıdır.
Hamilelikte tüketilmesi gereken besinler ve besin değerleri
Et ve et ürünleri, kuru baklagiller : Protein, demir, B vitamini ve çinko bakımından zengindir ve her gün 2 öğün yenmelidir.Süt ve süt ürünleri : Kemik ve dişlerin yapısını oluşturan kalsiyumun en iyi kaynağı, süt, yoğurt, peynir, kefir gibi gıdalardır ve her gün 2 öğün yenmelidir.
Ekmek ve tahıllar : Temel enerji kaynağıdır. Her öğünde az az tüketilmeli ve köy ekmeği, tam tahıllı ekmek, tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
Sebze ve meyveler : A ve C vitamini gereksinimi bu gruptan karşılanır ve günde 3 öğün yenmelidir. Bu grup gıdalar bağırsak faaliyetleri açısından önemlidir.
Kuru meyveler ve kuru yemişler : Enerji kaynağıdır. Demir ve kalsiyum bakımından zengin olup bağırsaklar için faydalıdır.
Su tüketimi : Her gün iki, iki buçuk veya üç litre (10-15 su bardağı) su içilmelidir.
Hamilelikte (Gebelikte) nelere dikkat etmek gerekir?
- Hamilelik döneminde sigara içilmemeli ve sigara içilen ortamlarda durulmamalıdır.
- Hamilelikte hamur işi, şeker ve tuzdan uzak durulmalıdır.
- Hamilelikte iyotlu tuz tercih edilmelidir.
- Hamilelik döneminde ellerin temizliğine dikkat edilmelidir.
- Hamilelik dönemi süresince bulaşıcı hastalığı olan kişilerden uzak durulmalıdır.
- Gebelikte tansiyon sık sık ölçülmeli ve 140/90'ının üzerinde olur ise doktorun bilgilendirilmesi gereklidir.
- Hamilelik döneminde yenilecek et ve dondurulmuş gıdalar iyi pişirilmelidir.
- Hamilelik döneminde pişmemiş gıdalar yenmemelidir.
- Hamilelik döneminde toprak ve bahçe işi ile uğraşan kadınlar ellerine eldiven giymelidir.
- Hamilelik döneminde kedi, köpek ve tüylü hayvanlara yaklaşılmamalıdır.