Göz Kanlanması Neden Olur

Göz Kanlanması Neden Olur

Göz kanlanması nedir? Göz kanlanması nasıl iyileşir?

Göz kanlanması, gözün olması gerekenden daha fazla kırmızı ve kızarık olmasıdır. Gözün anatomisine bakacak olursak, gözün önden arkaya gözün beyazı denilen alanda sklera denilen beyaz bir madde ve o maddenin üzerini örten ince şeffaf bir tabaka vardır (konjonktiva tabakası).

Bunların içinde, yüzeyinde ve derininde kendini besleyen kılcal damarları bulunmaktadır. Göz kanlanması denilen durum ise bu kılcal damarların genişleyerek daha belirgin hale gelmesi şeklidir. Göz kanlanmasının karıştırılmaması gereken durumu, gözlerdeki bu kılcal damarlar yüksek tansiyon ya da tahriş sonucu çatlayabilir ve bu tip bir durumda daha koyu renkte ve yaygın göz kanlanması oluşur. Bu durum tıpta konjonktiva altı kanama olarak tabir edilir ve bu tip göz kanlanması ile normal göz kanlanması karıştırılmamalıdır.

Göz kanlanması nedenleri 

Herkesin zaman zaman gözlerinde kanlanma oluşabilir. Örneğin, uykusuzluk, yorgunluk, çok fazla ve uzun süre çalışma, göz ile ilgili işleri ara vermeden yapma, güneş altında uzun süre kalma, klimalı ortamlarda uzun süre kalma, çok rüzgarlı bir ortamda uzun kalma gibi etkenler göz kanlanmasına, gözlerde yanmaya ve batmaya neden olur. Bunun en önemli nedeni gözün aşırı yorulması dır.

Uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar başında uzun oturmak gözlerde kurumaya bağlı göz kızarıklığı yapar. Ekrana bakmak ya da dikkatli yaptığımız işler sırasında gözleri kırpmayı unuturuz ve göz kırpılması olmadığı için de göz yaşı bezleri çalışmaz ve göz kuruluğu meydana gelir. Göz kuruluğu olunca gözlerde kanlanma da olur.

Ayrıca göze toz kaçması, tüy kaçması, kirpik batması gibi tahriş eden durumlar da gözlerde kanlanmaya neden olur. Bunların dışında herhangi bir mikrobik etken, enfeksiyonlar, alerjenler gibi nedenlerde gözlerde kanlanmaya, sulanmaya, batma ve yanmaya neden olur. Üveit denilen göz içindeki iltihaplanmalar, göz tansiyonu, tiroid hastalıkları, ateşli hastalıklar, bazı sistemik hastalıkların atakları (Akdeniz ateşi hastalığı, Behçet hastalığı gibi), gribal hastalıklar, göze gelen darbeler, bazı kimyasallar (tiner, gaz yağı, boyalar, deterjanlar gibi), sıcak çarpması gibi nedenlerden dolayı da gözlerde kanlanma oluşur.

Göz kanlanması olduğunda doktora gitmek gerekir mi?

Göz kanlanmasına görmede bulanıklık ta eşlik ediyor ise mutlaka göz doktoruna gitmek gerekir. Göz kanlanmasına çapaklanma, akıntı, göz kapaklarında şişlik eşlik etmekte ise göz doktoruna gidip muayene olunması önemlidir. Bu tip bir durum enfeksiyonel bir durumdan kaynaklanabilir ve diğer göze veya çevremizdeki diğer insanlara bulaşabilir.

Gözde kızarıklığa ağrı eşlik ediyor ise gecikmeden bir göz hekimine baş vurmak gerekir. Fakat gözde veya gözlerde kanlanma var ve biraz dinlendirdikten sonra bu kızarıklık geçiyor ise bu durum yorgunluktan kaynaklanıyor olabilir. Göz kanlanması bir günden fazla sürüyor ise, dinlendirme ile kanlanma geçmiyor ise, göz yaşı damlalarının da faydası yok ise kesinlikle bir göz hekimine gidilmelidir.

Lens takmak göz kanlanmasına neden olur mu?

Kontakt lens kullanımı gözde kızarıklığa ve kanlanmaya neden olabilir. Kontakt lensi devamlı kullanan kişilerde bile göze herhangi bir yabancı cisim kaçtığında gözde kızarıklık, batma, yanma hissi olur ve kişi bu durumu kendisi fark edebilir. Kontakt lens çıkarıldığında ve temizlenip tekrar takıldığında gözlerdeki kanlanma yavaş yavaş geçer.

Bunun dışında kontakt lens kişinin gözüne tam olmuyor ve düzgün oturtulmamış ise gözlerde kızarıklık ve kanlanma oluşabilir. Bu nedenle ilk takılan kontakt lensler mutlaka doktor kontrolünde takılmalıdır. Kontakt lens kullananlarda konjonktivit gibi iltihabi bir durum gelişmiş ise gözde kanlanmaya neden olur.

Ayrıca uzun süre bilgisayar ve televizyon ekranına bakmak, klimaya maruz kalmak, rüzgara maruz kalmak gibi etkenler de kontakt lens kullananlarda göz kanlanmasına sebep olabilir. Yine kontakt lens kullanan bir kişide alerji geliştiğinde de göz kanlanması yapar. Bunların dışında uzun süre kontakt lens kullanan bireylerde de zaman sürecinde kontakt lense karşı bir intolerans denilen alerjinin daha yoğun hissedilen bir şekli gelişir ve bu durumda daha kalıcı ve uzun süren göz kanlanması veya kızarıklığı ortaya çıkar.

Göz kanlanmasını geçirmek için ne yapmak gerekir?

Göz kanlanmasının geçmesi için bir gece uyumak ve gözleri dinlendirmek önemlidir. Fakat bir gece uyuma ve gözleri dinlendirme sonrası gözlerdeki kanlanma-kızarıklık devam ediyor ise mutlaka bir göz doktoruna gitmek gerekir. Çünkü göz kanlanması basit bir enfeksiyondan oluşabileceği gibi, ilerleyen dönemlerde görmeyi bozabilecek bir hastalığın ilk belirtisi olabilir.

Daha öncesinde gözündeki kanlanma nedeni ile doktora giden ve damla kullanan bir kişi, doktor daha önce bu damlayı verdi diye aynı damlayı kullanmamalıdır. Çünkü gözdeki oluşabilecek birçok hastalığın ilk bulgularından biri göz kanlanması olabilir. Bu nedenle bir gün içinde geçmeyen göz kızarıklığında mutlaka doktora gitmek gereklidir.

Göz kanlanmasında pansuman yapılır mı?

Göz kanlanınca pansuman yapmanın gereği yoktur. Örneğin, yorgunluğa, uykusuzluğa ve kurumaya bağlı gözlerde kızarıklık oluşmuş ise pansuman yaparak bu kızarıklık geçmez. Göz kızarıklığı na eşlik eden ağrı, çapaklanma, görmede bulanıklık, göz kapaklarında şişlik, sarı veya beyaz renkte akıntı, kaşıntı gibi şikayetler söz konusu ise göz pansumanı faydasızdır ve daha çok zarar verebilir.

Göz pansumanı, doktora muayene olduktan sonra kirpik diplerinde yağlı iltihaplanma denilen, kişinin bünyesine bağlı olan, kişinin yaşamı boyunca tekrarlayan kirpik dibi yağlanmasında çay ile yapılan pansumanlar geçici olarak rahatlatabilir. Bu yöntemin gerçek amacı kirpik diplerinde biriken bu yağlanmaya sıcak buharın verdiği rahatlamadır. Göz kanlanması durumunda gözlere, zeytin yağı, limon suyu, gül suyu damlatmak yarardan çok zararlı olabilir.

Göz kanlanması için eczanelerden rastgele alınan ilaçlar geçici rahatlık sağlayabileceği gibi, asıl göz kızarıklığı nedeni maskelenmiş olur ve daha sonra daha çok alevlenerek kızarıklık tekrarlayabilir. Gözleri eller temiz olmadan ellememek gerekir. Göz kızarıklığı durumuna ağrı, şişlik, çapaklanma gibi sorunlar eşlik etmiyor ise yapılabilecek en doğru yöntem içinde koruyucu madde olmayan göz yaşı damlaları ve güzel bir uyku ile geçici bir rahatlık denenebilir. Fakat bu şikayetler geçmez ise mutlaka göz doktoruna gitmek gerekir.