Çocuklarda Baş Ağrısı Neden Olur

Çocuklarda Baş Ağrısı Neden Olur

Çocuklarda ve ergenlerde baş ağrısı nedenleri 

Hastanelere baş vuran çocuklar ve ergenlerde sık karşılaşılan sorunlardan birisi de baş ağrısıdır. Baş ağrısı, kafada, kafatası, yüz, yüzdeki yapılar ve yutaktan kaynaklanan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Baş ağrıları, ergenlik döneminde daha sık görüldüğü gibi, çocukluk çağında da oldukça sık rastlanır. Bilgilere göre 7 yaşlarındaki çocukların % 40'ında, 15 yaşlarında olanların ise % 75'inde baş ağrısı şikayetleri görüldüğü hakkında bilgiler vardır. Beyinde ağrı reseptörü olmadığı için, baş ağrısı başın diğer bölümlerinden ve boyundan kaynaklanan ağrıların yansıması sonucu ortaya çıkar.

Çocuklarda baş ağrısına neden olan hastalıklar

Çocuklarda baş ağrılarının nedenleri genellikle sistemik denilen herhangi bir nedene, ateş, ateşli hastalığa ve travma gibi darbe almaları gibi nedenlere bağlı olarak baş ağrısı oluşabilir. Sık sık tekrarlayan baş ağrıları ise çocukluk migrenleri, epileptik ve gerilim tipi baş ağrıları veya psikojenik baş ağrıları meydana çıkar. Ayrıca, nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan, beyin tümörü, bazı vitaminlerin çocuklarda fazla kullanılması, çocuklarda oluşan hipertansiyon sorunları, gizli kalmış enfeksiyonlar, tedavisi yapılmamış diş problemleri, beyinde su toplanması, sinüzit gibi rahatsızlıklar ve aşırı kilolu olan çocuklarda da baş ağrısı olabilir.

Çocuklarda psikolojik baş ağrıları

Çocuklarda psikolojik baş ağrıları da meydana çıkabilir. Çocuklarda psikolojik nedenli baş ağrılarının bir çok nedeni vardır. Bu nedenler, anne babanın aralarındaki sorunlar, aile içindeki mutsuzluk gibi etkenler, okula başlama çağındaki çocuklarda okul korkusu, ders korkusu, servis minibüsünün tutması, kalabalık ortama girmesi gibi nedenler baş ağrılarına neden olurken, bu duruma mide bulantısı, kusma, uykuya eğilim gibi belirtiler eşlik edebilir. Bazı çocuklar, anne veya babanın baş ağrısı olduğunda onları taklit edebilirler.

Çocuklarda baş ağrısı teşhisi 

Baş ağrısı olan çocuk ve adolesanlarda tıbbi değerlendirme ayrıntılı öykü, fizik ve nörolojik inceleme gerektirir. Çocuk veya ergenlere baş ağrısının şiddeti, ne kadar sürdüğü, hangi karakterde olduğu, hangi sıklıkta olduğu, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, başka şikayetlerin eşlik edip etmediği, aile fertlerinde baş ağrısı şikayeti varlığı ve benzeri sorular fizik muayenede sorulur.

Ağrının özellikleri tanıda yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra, kan tetkikleri, beyin omurilik sıvısı incelemesi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemi, bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Çocuklarda baş ağrısı tedavisi

Herhangi bir nedene bağlı olmayan baş ağrıları primer baş ağrıları olarak adlandırılır. Bu tip baş ağrıları, migren tipi, gerilim tipi, psikojenik tip baş ağrıları şeklinde baş ağrılarıdır. Bazı baş ağrılarında uzmanlık gerektiren ilaç tedavileri gerekirken, bazı baş ağrıları ise çocuğun ılık bir ortamda biraz şevkat göstererek uyutulması ile geçebilir. Çocuklarda meydana gelen baş ağrıları için bir uzmana götürmeden ilaç verilmesi doğru olmaz.

Baş ağrısı olan çocukta aksıyan bir durumun olup olmadığı, çocuğun aç olması, ateşinin çıkmış olması, kafasına herhangi bir darbe almış olması gibi durumlarda basit ağrı kesiciler verilebilir. Çocuğun baş ağrısı bu ağrı kesiciler ile geçer ise önemli bir nedeni olmayabilir. Fakat, tekrarlayan ve şiddetli baş ağrıları olur ve çocuk huzursuz oluyor ise mutlaka bir çocuk nöroloji uzmanına götürmek gereklidir.