Tırnak Batma­sı Neden Olur ? Nasıl Tedavi Edilir?

Tags

Tırnak Batmasının Belirtileri

Tırnak batması­nın en  fazla görülmekte olan belirtileri; şiddetli ağrı, tırnak etrafında­ki deride kızarıklık, şişlik ve akıntıdır­­.  Bu durumda ayakkabı giy­mek güçleşir, yürüme zorluğu gelişir­­.

Tırnak batması, tırnağın keskin tarafının, tırnağın sonundaki ya da yan kısmındaki  deriye gömülmesi ile oluşan ve acı veren durumdur. Acı ve iltihaplanma tırnak kıvrımının deriye battığı noktada olur. İltihaplanmanın ilerleyen evresinde iltihaplı bölgede ekstra bir doku ya da dışarı akan sarı bir iltihap sıvısı oluşabilir. Eğer iltihaplanmış tırnak batması tedavi edilmezse daha da ilerleyebilir ve bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Daha da ileri durumlarda, her ne kadar az görülen bir durum olsa da, tırnak batması olan tırnağın kemiği de iltihaplanabilir ve enfeksiyon kapabilir.

Tırnak batması bebeklerde ve çocuklarda yaygın değil iken, yetişkinlerde ve gençlerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır. 20’li ve 30’lu yaşlarında olan genç yetişkinler daha fazla risk altındadır. Tırnak batması herhangi bir tırnakta görülebilir; ancak baş tırnakta daha yaygın görülür.

Tırnak Batması Neden Olur?

Ayağı fazla sıkan, dar kalıplı ayakkabılar ve yüksek topuklular ayak parmaklarını sıkıştırır ve tırnağa baskı yaparak anormal biçimde büyümesine sebep olur.
Tırnakların biçimsiz kesilmesi tırnak kenarlarının deriye gömülmesine sebep olur. Bu yüzden tırnaklar düz kesilmeli yuvaklar kenarlarlı bırakılmamalıdır.
Tırnakta mantar enfeksiyonu gibi bozukluklar tırnak yapısının kalınlaşmasına ve genişlemesine sebep olur.
Tırnağın yan tarafında oluşan şiddetli bir yaralanma ya da futbol oynamak gibi tekrar eden tırnak zedelenmeleri de tırnak batmasına neden olur.
Eğer aile üyelerinizin birinde tırnak batması varsa, sizde de tırnak batması olma olasılığı yüksek. Kimi insanların tırnakları normalden daha yuvarlak ya da tırnak kemiği normalden daha “çıkkın” olabilmektedir ki bu da tırnak batmasına sebep olmaktadır.
Tırnak Batması Semptomları ve İşaretleri

Tırnak batması çoğunlukla ayak baş parmağının dışa bakan ucunu etkileyen bir bozukluktur. Yine de tırnak batması ayağın her parmağında ya da tırnağın üstünde veya altında oluşabilir. En yaygın belirtiler; acı, kızarıklık ve tırnak ucunda şişmedir.

Tırnak batması oluşumunun ilk safhasında, ayak tırnağının sonu kızarmaya başlar ve acı veren bir şişlik oluşur. İlk zamanlar irin ya da sıvı iltihap yoktur. Dokunulduğu zaman ateşiniz olmamasına rağmen tırnak batması olan bölgede ısı vardır.
Bir sonraki safhada, tırnağın keskin tarafında ekstra bir dokulaşma ve deri kaplaması görülür. Sarımsı bir renkte sıvı iltihap oluşmaya başlar. Bu tırnağın derinin yüzeyine baskı yapması sonucu formunu bozmasına vücudun gösterdiği bir tepkidir. Ortaya çıkan iltihaplanma her zaman enfeksiyon değildir.
Kimi zaman da enfeksiyon oluşmaya başlar. Bu durumda var olan şişlik daha da kötüleşir ve bölgede beyaz ya da sarı renkli irin görülebilir. Yaygın olmasa da enfeksiyonlu tırnak batması ateşe sebep olabilir.

Tırnak Batma­sı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması­nın tedavisinde uygulanacak yöntem batığın şiddetine, evresine göre farklılık göstermekte­dir­­. Erken  evrede tırnak yan bölümlerinde ağrı ya da ağrı ile beraber çevredeki deride kızarıklık ve hafif şişlik görülmekte­dir­­. Bu evrede tırnağın batık kısmı­nın altına bir parça pamuk konuluşu yeter­. Bu pamuk parçası tırnak ile deri arasın­da boş bir alan oluşturarak tırnağın ete batmadan uzamasına imkan vermekte­dir­­.


Tırnak batması, tırnakların cilde doğru büyümesi nedeniyle cilt etrafında oluşan can sıkıcı ve ağrılı iltihaplardır. Etrafında enfeksiyona bile sebep olabilir.

Bu yazımızda size bunun olası nedenlerini ve belirtilerini anlatacağız. Ayrıca evde hazırlayabileceğiniz, hiç de komplike olmayan birkaç tedavi yöntemini de sizinle paylaşacağız, üstelik kullanacağınız malzemeler genellikle mutfağınızda  halihazırda bulunan maddeler olacak: limon, tuz, kekik, soğan, yumurta veya havuç.

Belirtiler nelerdir?
Tırnağın etrafındaki bölge kırmızı ve/veya iltihaplı göründüğünde ve dokunduğunuzda ağrı hissettiğinizde tırnak batması olduğunu anlarsınız. Bazen mikrop kaparak enfekte olabilir ve içinden iltihap da akabilir.

Olası nedenler
Tırnak batması aşağıdaki durumlardan bir veya daha fazlası nedeniyle oluşur:

Aşırı tırnak uzaması
Anormal tırnak uzaması
Tırnağın cildin içine doğru uzaması
Ayak parmaklarına aşırı baskı yapan ayakkabı kullanımı
Aşırı terleme
Travmalar
Cilt hastalıkları

Tırnak Batığı Tedavileri

Kekik Çayı
Kekik pek çok faydası olan tıbbi bir bitkidir. İltihapla ve enfeksiyonlarla savaşmaya, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle de tırnak batması için mükemmel bir ilaçtır.

Bir fincan su ve iki çorba kaşığı kekik ile çay hazırlayın. Beş dakika kaynatın ve çay soğuduğunda tırnak batması olan parmağı beş-on dakika kadar çayın içinde bekletin. Bunu gün içinde birkaç kez tekrarlayın.


Limon ve tuz
Bu basit malzemeleri kullanarak tırnak batması için etkili bir ilaç yapabilirsiniz. Limonda bir delik oluşturun ve içine biraz deniz tuzu doldurun. Tırnak batması olan parmağı limona sokun, 20 dakika bekletin ve bunu tırnak iyileşene dek her gün tekrarlayın.

Hem limon hem deniz tuzu, dezenfektan ve iltihap sökücü olarak görev görürler.

Soğan lapası
Soğan, pek çok hastalığı tedavi edebilen harika bir antiinflamatuardır. Tırnak batması durumunda da çok basit bir uygulama ile fayda gösterir.

Bir soğanı pişirin ve kaynadığında blendırda ezin. Halen ılık haldeyken steril gazlı bezin üzerine yayın.Yaralı parmağa bunu uygulayın. Bandajla veya plasterle kapatabilirsiniz, bu şekilde en az iki saat bekletin.

Havuç lapası
Bütün bu tedaviler çok etkindir, mutfağınızda bulunan malzemelere göre aralarından birini seçebilirsiniz, veya hangisinin size daha faydalı olduğunu anlamak için dönüşümlü olarak uygulayabilirsiniz.

Örneğin bu lapa soğan lapasına benzer ama soğan yerine havuç ile hazırlanır. Tırnak batmasını tedavi ettiği gibi etkilenen cildi de yeniden canlandırır.

Bu lapayı günde üç kez en az 15 dakika boyunca uygulayın.

Yumurta akı
Bu tedavi çok hızlıdır ve iyileşme görene dek devamlı uygularsanız çok iyi sonuçlar sağlar. Tek yapmanız gereken bir yumurta akını çırpmak ve günde birkaç kez tırnak batmasının olduğu bölgeye uygulamaktır. Yumurta akını buzdolabında 3 güne kadar bekletebilirsiniz.

Tırnak Batmasını Önlemek Mümkün mü?

Şu tavsiyelerimizi dinleyerek tırnak batmalarını engelleyebilirsiniz:

Tırnaklarınızı her zaman düzgün şekilde kesin,tırnak etlerini de unutmayın. Kestiğiniz tırnağın kenarlarının keskin ve sert kalmaması için mutlaka törpü kullanın.
Çok sıkı ayakkabılar giyinmekten kaçının, bunun yerine ayağınızın doğal şekline uygun olanları seçin. Hava geçirgen olduklarına ve ayağınızın nefes alacağından emin olun. Tercihen yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmalısınız.
Eğer birisi ayağınıza basarsa, durum ciddi görünmese de verdiğimiz doğal tedavi yöntemlerini uygulayın.
El ve ayaklarınızı düzenli olarak nemlendirin, bunun için E vitamini veya bitki yağları içeren kremleri kullanın.
Tırnak batması olan bölgede mantar oluşmuşsa, her gün bir damla saf çay ağacı yağı damlatın, çok güçlü bir mantar ilacıdır.


Önerimiz: Eğer ayak tırnağınız enfeksiyon kapmışsa ve iyileşmiyorsa veya daha da artıyorsa, daha ileri komplikasyonları önlemek için doktorunuzla görüşün. Bu çok sık olmasa da eğer dikkat etmezseniz tırnağınız düşebilir, apse oluşabilir, enfeksiyon vücudunuza yayılabilir.


Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnaklar bazen kenarlarındaki derinin içine batarak iltihap meydana getirir. Önce batık kısımda hafif bir acı, sonra kızartı, şişlik, daha sonra apse ile kendini gösteren bu durumlar daha çok ayak tırnaklarında görülür. Vaktinde tedavi edilmezse, apse yavaş yavaş, parmaklara gelen kas kirişlerinin yataklarından yukarı doğru ilerleyerek, bacaklara, kollara yayılır; aynı zamanda lenf yolları ile yayılan mikroplar lenf bezlerini de şişirerek kasıkta, koltuk altında ağrılı şişler meydana getirir. Bu devrede hastanın ateşi yükseldiği gibi genel durumu da bozukluk gösterir. Ağrısı dayanılamayacak duruma gelen bu hastaların tedavisi daha da gecikirse mikroplar kana karışarak septisemi yaparlar.

Tırnak batmasının iyi edilmesi başlangıçta çok kolaydır. Tırnak altına konulacak bir gazbezi parçası ile tırnağın yönü değiştirilmeye çalışılır. İltihap başladıktan sonra antibiyotik tedavisine gidilmelidir. Bu devrede, batan tırnak etten çıkarılmalı, aynı yerden yeniden batmaması için yandaki derinin de bir kısmı kesilerek alınmalıdır. Batık tırnağın bulunduğu parmak çepeçevre anesteziyle uyuşturulduktan sonra tırnağın altından sokulan bir pensetle tırnakla deri arası açılır, sonra buradan tırnak köküne kadar kesilerek iki parçaya ayrılır, her bir parça ayrı ayrı çekilerek tırnak alınır, batık kısımdaki iltihaplı deri parçası tamamen temizlendikten sonra yara steril vazelinli bir gazbeziyle sarılır, bir hafta pansuman yapılır. İltihap parmağa geçmişse tırnağı almak tedaviye yetmeyeceğinden parmak ucu, anestezi altında, balık ağzı biçimi kesilip açılarak içerideki iltihap boşaltılır, sonra ilâçlı fitiller koyarak iltihabın tamamen geçmesi sağlanır.

Tırnakları keserken fazla derin kesmemek, köşe kısımlarının çıkıntılarını temizlemek, dar ayakkabılar giymemek, ayak ve el temizliğine dikkat etmek, tırnakta acı duyunca hekime başvurmak gerekir.



      Ayağı günde dört kere ılık suya sokabilirsiniz. Suya sabun veya antibakteriyel maddeler ilave etmeniz gerekmez. Eczanelerde buna yönelik özel paketler bulunabilir.
·         Etkilenen alan dahil olmak üzere, ayağınızı günde iki kez sabun ve suyla yıkayabilirsiniz. Günün geri kalanında ayağınızı temiz ve kuru tutun.
·         Yüksek topuklu veya dar ayakkabılar giymeyin. Uygunsa ayağınız düzelene kadar sandalet giyebilirsiniz.
·         Tırnağın deriye batan köşesini kaldırmayı deneyebilirsiniz. Küçük bir parça pamuk veya gazlı bez alarak parmaklarınızın arasında rulo haline getirin. Daha sonra ruloyu tırnakla deri arasına koyun. Bu acı vericidir ama evde tedavinin en önemli parçasıdır. Her ılık suda bekletme sonrasında ruloyu biraz daha ileri itmeye çalışın.
·         3 gün içerisinde gelişme görmediğiniz takdirde doktorunuzu arayın.
      NOT: Evde tedaviye başlamadan önce hekiminizden öneriler almanız daha doğru olacaktır.