Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?

Tags

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde sağlıklı beslenmeyen  pek çok kişi mide ağrısın­dan şikayetçi­. Peki mide ülseri­ni tetikleyici etenler nelerı Hangi gıdalar mideye zarar veriyorı İşte cevaplar

Sinir bozukluğu, midede asit artışı, zamanın­da ve iyi şekilde tedavi edilmeyen  gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği ya da safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilişi güç yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi, haddin­den  fazla sigara, çay, kahve ya da asitli meşrubat içmek, alkol kullanmak ya da bir­takım ilaçların uzun süre kullanı­mı mide ülseri­ni doğuran sebep­ler arasın­da yer alıyor­.

Kafein gibi mide asitleri­nin yapımı­nı fazlalaştıran maddeler ise ülser riski­ni yukarı çeken  ve sancıyı arttıran maddeler olarak bilinir­­. Mide ülseri­nin ilk aşamasın­da teşhis edilip, tedaviye başlanması­nın çok mü­him olduğunu vurgulayan Medline Acil Operasyonların­dan Sorumlu Direktör Dr­. Barış Mutluer, mide ülserinde yapılmakta olan yanlışlar ve ağrılarla nasıl başa çıkılacağı ile ilgi­li bilgi aktarıyor..

Mide ülseri nedir?

Gastrik ülser olarak da isimlendiri­len  mide ülseri, midenin iç bölümünde sancıya sebep olan yaralı bölgedir­­. Midenin iç yüzündeki ba­riz bir kısmın aşınma­sı netice­si meydana gelen  yaraya mide ülseri denilir­­. Midenin iç bölümünde mukusu üreten  hücrelerden  meydana gelen  bir tabaka bulunmaktadır­­.  Mukus, mideyi mide asitlerin­den  ve sindirim sıvıların­dan korur­. Bu koruyucu tabaka zarar gördüğü zaman ülser ortaya çıkmakta­dır­­.

Mide ülseri­nin semptomları
* Bilhassa karnın üst orta kısımlarında meydana gelen  iç kemirici ve yanıcı ağrı
* Mide ekşimesin­den  kaynaklı olan göğüste yanma
* Mide bulantısı
* Antiasit (mide asidi­ni azaltıcı) içeren  bir şey yendiği zaman veya içildiğinde geçebilen  ağrı
* Yemeklerden  birkaç saat sonra ya da yemekler den  evvel artabilen  ağrı
* Geceleri sizi uykunuzdan uyandıran ağrı


Mide Ülseri Hastalığın Nedenleri Nelerdir?

Midenin iç kısmında,mideyi koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen katı bir tabaka bulunmaktadır.Ülser rahatsızlığın en büyük nedeni ”Helicobacter Pylori” adı verilen bakteridir.Katı tabakanın delinerek ve buna bağlı mide asidinin aşırı üretimine bağlı olarak mide korunmasız hale gelir ve yaralanmalar oluşur.Aşırı sinir,stres,mide asidinin düzensiz ve aşırı bir şekilde üretimi,tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit,karaciğer yetersizliği,kalp rahatsızlıkları,sindirimi zor olan besinlerin aşırı şekilde tüketilmesi,sigara,çay ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı bir şekilde vücuda alınması veya kullandığınız ilaçların zamanında önce ya da sonra tüketilmesi mide ülserinin en büyük nedenleri arasındadır.

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada mide ekşimesi ve midede beliren ağırlık hissi ortaya çıkmaktadır.Hasta kişi sürekli ağzında ekşimsi bir tat hissi ile karşılaşır ve tat alma duyusu normal bir bireye göre hassas değildir.Hasta kişinin dili,normal insanlara göre daha koyu bir renge bürünür,Karnın üst kısmında ağrı ve acı hissi ortaya çıkar.İlk aşamada ortaya çıkan belirtiler sonrası tedavi için doktora başvurulmazsa hasta her yemek sonrası aşırı ağrılara maruz kalır.Baş dönmesi ve aşırı terleme hastalığın ikinci aşamasında meydana gelir.Kusmalar başlar ve çoğu zaman hastanın ağzından kan gelir,bazı hastaların büyük abdestleri kan şeklinde meydana gelir,hastalık artık ilerlemiş ve tedavisine bir an önce başlanması gereklidir.

Mide Ülseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık tedavi konusunda çok fazla zorluk çıkarmamaktadır.Özellikle ilk aşamada teşhis konulur ve tedaviye erken başlanırsa hastalığın tedavisi erken zamanda ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir.İlaç tedavisi uygulanır ilaçlar,hastalığa neden olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzene sokmak amaçlı kullanılır.Bu hastalıkta ameliyat çok nadir gerçekleştirilmektedir.Stres bu hastalık için tehlikedir bu yüzden tedavi aşamasında moral ve motivasyonunuz oldukça yüksek olmalıdır,ayrıca tedaviye ek olarak aşağıda belirtilen durumlara dikkat etmeniz önerilmektedir.

– Düzenli bir şekilde istirahat etmek
– Yemek saatlerinizi kaçırmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak
– Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekirse bunun hakkında doktorunuzdan bilgi almak
– Sigara,alkol ve çay gibi maddelerden olabildiğince uzak durmak ve sigaralı ortamda bulunmamak…