Mate Çayı Faydaları Nelerdir ? Mate Çayı Zayıflatır Mı?

Tags

Mate Çayı Zayıflatır Mı?

Mate çayı; İçeriğinde B ve C vitaminleri, manganez ve aminoasitler bulunmaktadır­­.  İçerdiği yüksek miktar­da kafein ve teofilin bileşenleri yardımıy­la metabolizma hızlandırıcı ve ödem atıcı etki­yi bulunur­. 2009 senesinde Obesity dergisinde yayınlanan, fareler ile yapılmakta olan bir çalışmada; mate bitkisi­nin mide boşalmasını yavaşlatarak daha uzun süre doyum sağladığı, bunun yanısıra kötü kolesterolü düşürdüğü ve yağ kaybını desteklediği görülmüştür­.

Mate çayı nasıl tüketilir?
150 ml sıcak suya 2 ila 4 gr mate yaprağı ilave edip demleyebilirsiniz­. İçerisine dilerseniz limon da ekleyebilirsiniz­­.


Mate yaprağı, Paraguayensis isimli bitkinin yeşil yapraklarıdır. Asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayı, bu bölgede çok fazla tüketiliyor.  Paraguay’da yetişen tropikal bir bitkiden elde edildiği için Paraguay Çayı olarak adlandırılıyor.

Mate çayının faydaları saymakla bitmiyor. Adeta büyülü bir bitki olan mate, çok az yan etkiye sahip olmakla birlikte, sıklıkla tükettiğimiz gıda ve içeceklerin yanında bu yan etkilerin adını bile anmak gerekmiyor.

Kilo vermenize yardım eder
Metabolizmayı hızlandırır
Konsantrasyonu arttırır
Orta dereceli depresyon tedavisinde kullanılır
Kaygıyı azaltır
Antioksidandır
Canlılık verir
Kalbi güçlendirir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
İltihap önleyici özelliği vardır
Sindirime yardımcı olur
İdrar söktürücüdür

Mate Çayı Ne İşe Yarar

Mate çayı ne işe yarar?  Mate çayı zayıflatırmı? Tabii ki sadece mate çayı sizi zayıflatmaz. Ama zayıflama diyetinize hatırı sayılır ölçüde katkıda bulunacaktır. Mate bitkisi pek çok vitamin, mineral ve aminoasit’i barındırıyor. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu bu maddeleri almanızı sağlıyor. Bunun yanında ciddi antioksidan etkisi ile, yağ yakımı sürecine katkıda bulunuyor.

Zayıflamaya Yardımcı Olur: Zayıflama sorununa yardımcı ürünleri kullanarak, sağlıklı biçimde zayıflama sürecini etkinleştirme işine bitkisel zayıflama diyoruz. Ve bitkisel zayıflama çaylarının en efektif olanı da mate çayı olarak karşımıza çıkıyor.
Yağ yakar: Yağ yakıcı çay olarak da adlandırılan çaylar aslında metabolizmayı hızlandırarak idrar söktüren ve yağ yakımına yardımcı olan çaylardır. Zira çaylar doğrudan yağ yakmazlar. Yüksek miktarda kalori alıp bol bol çay içerek onları eritemeyiz.
Fakat mate nin en büyük özelliği, enerji deposu oluşudur. Ancak buradan mate de kalori içeren bir takım maddeler olduğu fikrine kapılmayın. Mate tek başına ölçülmesi bile gerekmeyen bir kalori değerine sahip, ancak içeriğindeki uyarıcı maddeler sayesinde vücudu harekete geçiriyor ve durağan olan metabolizmayı eşi benzeri görülmemiş biçimde hareketlendiriyor. Elbette bu da zayıflama sürecine büyük katkı sağlıyor.

Matenin yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ancak uyarıcı içeriği nedeniyle, uyku bozukluğuna yol açabilir ayrıca hamile ve emziren annelerin üzerinde yapılmış bir araştırma yoktur. Bu durumlarda kullanılmadan evvel hekime başvurmakta fayda vardır.

Mate Çayı İle Zayıflama

Pekiyi Mate Çayı Nasıl Kullanılır? Mate çayı bahsettiğimiz gibi, mate bitkisinin yapraklarından demlenerek yapılır. Geleneksel siyah çay gibi yapılır. Ancak demlik ve su karışımı yapmaya gerek yoktur. Bir bardağa bir tutam mate yaprağı atılıp, üzerine kaynar su dökülür 3-5 dakika kadar demlendikten sonra içilir.

Mate bağırsakta emilen yağların depolanmasını engeller, metabolizmayı hızlandırır ve antioksidandır. Dolayısıyla zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında içeriğindeki yararlı vitamin ve mineraller sayesinde vücudunuzun zayıf düşmesini engelleyecektir.

Pek çok hekim tarafından da mate çayı tavsiye edilmekte güvenle içilebilmektedir. Ancak günlük tüketim miktarı ile ilgili klinik bir veri yoktur. Ne olursa olsun, 2-3 bardaktan fazla tüketmemek daha doğru olacaktır.