GÖZ ALTI TORBALARI NEDEN OLUR?

Göz altı torbaları kadın erkek herkesin yaygın şekilde başına gelen bir durumdur. Ama birtakım kişiler bu durumu ciddi sorun haline getirirler. Kendilerini yaşlı ve çirkin gösterdiğini düşünürler. Ve bu durum yüzünden aynaya bakmak bile istemeyecek kadar mutsuzluk yaşarlar. Pek çok kişi için sorun olan göz altı sorunları birçok nedenden ötürü olabilmektedir. Yanlış beslenme alışkanlığından tutunda kronik birçok rahatsızlık sebep olabilir.

Göz altı torbaları neden olur

-Kalıtım: Göz altı torbalarının birçok sebebinden biri genetik çekimden kaynaklanmaktadır. Oldukça genç yaşlardan itibaren eğer göz altı torbalarınız var ise bu büyük ihtimalle genetik olabilir. Bunun için anne babanızda hatta dedenizde nenenizde var ise bu durumun sizde de olması yüksek ihtimaldir.

-Yetersiz Uyku: Bu durumu herhalde yaşamayan yoktur. Çocuklarda bile görülebilen bir durumdur. Uykusuz geçen bir gecenin sabahında karşılaşacağınız ilk durum şiş gözler ve aynı şekilde şiş göz altı torbalarıdır. Aynı zamanda kalitesiz bir uykuda göz altı torbalarına neden olmaktadır.

-Yaşlanma: Göz altı torbalarının diğer bir sebebi de hiç kimsenin karşı koyamadığı yaşlanma yüzünden olmaktadır. Yaş ilerledikçe göz etrafında bulunan kaslarda bozulma ve buna bağlı olarak deride sarkma meydana gelmektedir. Bunun sonucunda göz altlarında torbalar oluşmasına neden olur.

-Su Kaybı: Vücudun susuz kalması birçok hastalığa sebep olabildiği gibi göz altı torbalarına da neden olmaktadır. Bu nedenle su içme ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle birlikle erkeklerin günde en az on üç bardak, kadınların ise 9 bardak su içmeleri çok önemlidir.

-Regl Dönemi: Kadınlarda regl (adet) dönemi vücutta su tutmasına neden olmaktadır. Bu durum kadınlarda karın ve göğüs bölgesinde şişkinlik yarattığı gibi göz altlarında da belirgin bir şişkinlik olabilmektedir. Ama bu durum geçici bir durumdur. Aynı şekilde hamilelik zamanlarında da hormonal değişikliklerden ötürü göz altlarının daha belirginleştiği de gözlenmektedir.

-Yorgunluk ve Stres: Çok uzun çalışma saatleri özellikle de bilgisayar başında çok fazla zaman geçirmek gözlerimizin yorulmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da göz altlarının şişmesine neden olur.

-İş yoğunluğu: Yine yoğun iş temposuna ve hayat koşturmacasına bağlı olarak yaşanılan stres de göz altı kaslarının gevşemesine ve göz altlarında bulunan yağ keseciklerinin fıtıklaşmasına sebep olur.

-Alerji ve Soğuk Algınlığı da göz altı torbalarını tetikleyerek şişmesine neden olabilmektedir.

-Gözleri Ovmak Ya Da Kaşımak: Göz altındaki derinin aşırı hassasiyeti yüzünden ovuşturduğunuz veya sert şekilde kaşıdığınız takdirde göz altları hemen tepkimeye geçip şişebilir. Bu nedenle göz altlarınızı ovmadan önce bu gerçeği aklınıza getirmenizi tavsiye ederiz.

-Sigara ve alkol kullanımının fazla olması göz altı torbalanmasının diğer sebeplerinden biridir. Aynı şekilde çok fazla sigara dumanına maruz kalmak da içmeseniz bile aynı etkiye neden olmaktadır.

-Güneş ışınları.

-Ağlamak.

-Ödem.

-Aşırı derecede sodyum tüketimi yani aşırı tuz alımı vücudun su toplamasına sebep olmakla birlikte göz altlarının da şişmesine neden olur.

-Bunun dışında enfeksiyonlar, tiroit problemleri, alerjik reaksiyonlar da göz altlarında torbalar oluşmasına neden olmaktadır.