MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menopoz, son adet döneminden on iki ay geçtikten sonraki adet döneminin ve doğurganlığın sona erdiği evredir. Menopoz kadınlarda doğal biyolojik bir süreçtir. Nasıl belli bir yaşa geldikten sonra regl olmaya başlıyorsak belli bir yaştan sonra da vücut aynı şekilde regl olayına son verir.
Genel olarak normal kabul edilen menopoz yaşı 45-50 yaş arası olsa da bu yaş aralığı bazen yukarı ve aşağı yaşlara çıkabilmektedir.
Menopoz bazı kadınlar için dünyanın sonuymuş gibi kabul edilip artık kadınlığını kaybettiği gibi yanlış bir algıya dönüşmektedir. Fakat kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Birtakım hormonlarda değişiklik olsa da cinsel yaşatınız da dahil olmak üzere bu evrede değişen bir şey yoktur. Sadece birazdan yazacağım belirtiler zaman zaman sıkıntılara neden olsa da bunlar geçici durumlardır.

Gelelim menopoz belirtilerine

    Sıcak basması: Sıcak basması menopoz döneminin en belirgin şikayetlerinden biridir. Bu dönemde bir anda sıcak basması gibi aynı şekilde bir anda vücut sıcaklığınız normale dönüp üşüyebilirsiniz. Sıcak basması bu dönemde östrojen hormonu seviyesinin ne kadar hızlı düştüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ve genel olarak kadınların %70’lik oranında da en çok yaşadığı menopoz belirtileri arasındadır.

    Düzensiz Adet Görme: Menopoz döneminin diğer önemli belirtisi de regl düzensizleşmesi, regl döneminin kısalması ve bazı aylar regl görülüp bazı dönemlerde görülmemesine neden olmaktadır. Bu adet düzensizliğinin sebebi hormonlarda yaşanan düzensizliktir. Adet düzensizliği veya azalması özellikle menopoz dönemi yaklaştıkça görülme durumu yaygındır.

    Gece Terlemeleri: Gece terlemesi menopoz döneminde uyku esnasında aniden yaşanan ateş basması sonucu yaşanan bir durumdur. “Uyku hiperhidrozu” olarak da tanımlanan bu durum hafif ve şiddetli olarak da yaşanabilmektedir. Pek çok kadın bu yüzden sağlıklı bir uyku uyumamaktan ve bu nedenle daha stresli olduğundan şikâyet eder. Genel olarak menopoz döneminde gece terlemesi normal bir durum olarak kabul edilse de yine de başka bir hastalıktan ötürü de olabilecek bir durum olduğundan bu durumun sebebinin menopozdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını net olarak öğrenmenizde yarar vardır.

    Cinsel İsteksizlik: Menopoz sırasında androjen eksikliği yüzünden cinsel isteksizlik yaşanabilmektedir. Bu dönemde yaşanan cinsel isteksizlik yani libido kaybı menopozdan kaynaklanabildiği gibi kullanılan ilaçlara bağlı olarak da yaşanabilmektedir. Fakat burada unutulmaması gereken şey cinsel isteksizlik oluşsa da cinsel fonksiyonun devam ettiği gerçeğidir.

    Vajina Kuruluğu: Perimenopoz yani menopoza geçmeden önceki dönemde östrojen hormonunun azalması sonucu kadının vajinal bölgesinin nemli kalmasını sağlayan sıvı azalır. Bu sıvının azalması yüzünden yaşanan kuruluk sonucu bölgede tahrişe ve kaşınma hissine neden olmaktadır. Bu belirtileri kadınları en çok rahatsız eden belirtiler arasında yaşanmaktadır.

    Halsizlik: Menopoz döneminde hormonların hücre seviyesinde enerji kullanımını doğru bir şekilde ayarlanmamasından kaynaklanmaktadır. Kişi sürekli yorgun ve halsiz hisseder kendini. Hatta halsizlik hissi bir anda geldiğinden kişi yaptığı işi yarım bırakabilir. Bu dönem yaşanan bu durum yüzünden kişi zaman zaman gergin, ilgisiz ve sinirli hissedebilir.