HAMİLELİKTE BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Hamilelik döneminde baş ağrısı hormonal değişikliklerden ötürü yaşanan bir durumdur. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında ve son üç ayında yoğun olarak yaşanabilmektedir. Hamilelikte yüzünden oluşan hormonal değişim stres, yorgunluk, uykusuzluk ve endişe seviyesinin de yükselmesi nedeniyle baş ağrısı yaşanmasına neden olmaktadır. Gebelik esnasında yaşanan baş ağrıları genel olarak gerilim tipi baş ağrısı ile migren tipi baş ağrısı olarak yaşanmaktadır.
Hamileliğin ilk üç aylık dönemin de anne adaylarının vücutlarında dolaşan kan hacminin artması sonucu meydana gelen hormonal değişim baş ağrısı yaşanmasına neden olur.

Hamilelik öncesinde de migren şikâyeti yaşayan kişiler bu dönem de migren ataklarının hamilelik öncesine göre daha da sıklaştığını belirtirken bazıları da daha az yaşadıklarını belirtmektedirler.
Hamileliğin son dönemlerinde ise yaşanan duruş bozukluğu, vücut ağırlığının artması, karın bölgesinin büyümesi sonucu oluşan gerginlik baş ağrıları yaşanmasına neden olmaktadır.

Hamilelikte yaşanan bu baş ağrıları ile birlikte gözde bulanıklık, şimşek çakmasına benzer veya sinek uçuşması gibi görüntüler de yaşıyorsanız mutlaka bu şikayetlerinizden doktorunuza bahsedip bilgi vermenizde fayda vardır. Çünkü bu durum özellikle son aylarda hamilelik zehirlenmesi (preeklampsi) olarak ifade edilen durumun sonucu olarak da yaşanabiliyor olabildiğinden ihmal edilmemesi gerekir.

Peki, hamilelikte baş ağrısını nasıl önleriz,

•    Açık havada yapılan yürüyüşler temiz hava almanızı sağlayarak baş ağrısı yaşamanızı engelleyecektir. Ayrıca yine bulunduğunuz ortamı havalandırmak da aynı derecede önemlidir.

•    Hamilelikte gerginliği azaltıcı hamilelik yogası veya meditasyonu da baş ağrısı yaşamanızı engelleyecektir.

•    Hamilelikte kan şekerinin düşmesi sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Bunun sonucu da baş ağrısına neden olmaktadır. Bu sebeple yaşanacak olan baş ağrısının yaşanmaması için belirli aralıklarla azar azar bir şeyler atıştırmayı ihmal etmeyin.

•    Gebelik döneminde yine vücudu dinlendirmek belli zamanlarda uyumak baş ağrısını engellemek veya azaltmak için çok önemlidir.

•    Baş ağrısı yaşadığınızda başınızın arka tarafına soğuk kompleks uygulayarak gözlerinizi kapatarak gevşemeye çalışarak ağrınızın geçmesini sağlayabilirsiniz.

•    Bilgisayar başında fazla vakit geçirmek, aşırı dik oturmak ve fazla kitap okumak da baş ağrılarına neden olabilir.