Aşırı Terleme Neden Olur
Aşırı terleme belirtileri ve tedavisi
Terleme, vücut ısısını dengede tutmak için gerçekleşen fizyolojik bir durumdur. İnsanlar, bazen aşırı sıcaktan, kalın giyinmekten, yorucu fiziksel aktiviteden sonra, heyecandan, korkudan, stresten ve acı, karbonhidrat açısından zengin beslenme ve sıcak bir şeyler yediğinde terleyebilir. Terleme, hamilelik, ergenlik ve menopoz dönemlerinde ve stresli, heyecanlı, korkulu durumlarda altta yatan bir neden olmadan da daha fazla görülebilir. Az ya da hiç terlememek vücut sağlığı açısından çok normal değildir. Özellikle koltuk altı terlemesi çok yoğun olan kişilerde sosyal yaşam ve özel hayat olumsuz etkilenir ve kişide psikolojik sorunlara yol açabilir.Çok fazla terlemeye neden olan hastalıklar
Aşırı terlemeye troid bezlerinin fazla çalışması, böbrek üstü bezi tümörü, kan şekeri düşüklüğü ve gizli şeker, aşırı kilolu olmak, menopoz dönemi, ağır psikiyatrik hastalıklar, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar, testosteron hormonu azlığı, insülin direnci gibi hastalıklar çok fazla terlemeye neden olabilir. Bazı durumlarda altta yatan bir hastalığa bağlı olmadan da (heyecanlanma, stres, utanma gibi) durumlarda da aşırı terleme görülür. Bu tür terleme genellikle koltuk altlarında, avuç içlerinde, ayak tabanlarında ortaya çıkar. Genel terlemesi çok fazla olan kişilerin en kısa zamanda bir dahiliye uzmanına baş vurmaları altta yatan önemli bir hastalığın ilerlememesi için oldukça önemlidir.Aşırı terleme kişiyi nasıl etkiler?
Aşırı terleme bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Örneğin, ayaklarda oluşan aşırı terleme kötü kokuya neden olacağı için hem kişiyi hemde etrafındakilere zarar verir ve ayak parmaklarında, tırnaklarında mantar oluşmasına yol açar. Eldeki terlemeler kişinin sosyal yaşamında el sıkmak istememesine neden olur ve elle tutulan herhangi bir eşya ile iş yapanlarda (kalem tutma, araba kullanma ve benzeri) bu işlerde engel oluşturur. Koltuk altında oluşan aşırı terleme kötü koku ve kıyafetlerde ıslaklık oluşması nedeni ile kişide psikolojik sorun yaratabilir. Ayrıca aşırı terleme vücut mantarı, kasık mantarı, seboreik dermatit (egzama) gibi mantar sorunları olan kişilerde rahatsızlığı daha fazla tetikler.Aşırı terleme nasıl tedavi edilir?
Aşırı genel vücut terlemesi olan kişilerin terlemeleri bir hastalığa bağlı değil ise hayatlarını bu şekilde devam ettirebilirler. Fakat bu terleme nedeni ile psikolojik ya da sosyal sıkıntı çekerler ise bu kişilerde ilaç tedavisi uygulanabilir. El, ayak, koltuk altı, sırtın bazı kısımları, göğüs altları gibi bölgelerde lokal antiperspirant içerikli ilaçlar kullanılır. Fakat tepeden tırnağa aşırı derecede ve gece gündüz terleyen kişilerde genel ter azaltıcı tedavi yöntemleri uygulanır. Genel ter azaltıcı tedavi ağızdan alınan tabletler şeklinde olur.Terleme tedavisinde cerrahi tedaviye genellikle gerek duyulmaz. Terleme ile mücadelede vücut bakımı önemlidir. Düzenli egzersiz ya da spor yapan kişilerde aşırı terleme sorunu genellikle azalır. Bu nedenle düzenli egzersiz ya da spor terleme ile mücadelede en önemli yöntemlerden biridir. Terleme sorunu olan kişilerin acı, baharatlı ve çok karbonhidratlı beslenmekten kaçınmaları ve normal kiloda olmak için gayret göstermeleri gereklidir.