Hamilelikte nelere dikkat etmek gerekir
Hamilelik, kadın yaşamının en önemli dönemlerindendir. İnsanın en yüce ürünü olan çocuğun ortaya çıktığı bu sürecin sağlıklı geçmesi için, hamile kadının ve çevresindeki kişilerin uyması gereken kurallar vardır. Adet kanamasının gecikmesi ile birlikte ortaya çıkan diğer bulgular gebelik belirtisi olarak kabul edilir.Hamilelik belirtileri, göğüslerde gerginlik, meme ucunda acıma, akıntıda artma, hafif bel ağrısı, idrar yaparken yanma ve tükürük salgısında artma gibi belirtilerdir. Daha sonrada sabah bulantıları ve kusmalar belirtilere eşlik eder. Gebelik son adet kanamasının ilk gününden itibaren hesaplanır ve 40 haftalık bir süreçtir.
Ultrason bebeğe zarar verir mi?
Ultrason görsel şov değildir. Ultrason yaklaşık 30 yıl öncesinden beri kullanılan o zamanda ki ve günümüzde ki ultrasonlar arasında büyük farklar olan bir görüntüleme yöntemidir. Ultrasonun şimdiye kadar yapılan çalışmalarda bebeğe herhangi bir zararının olmadığı gibi, kapsamlı 3 ultrason muayenesi normaldir. Gereken durumlarda fazla olması da sorun yaratmaz.Hamileler araba yolculuğunda nelere dikkat etmeli?
Hamilelikte araba yolculuğu sırasında sık sık mola verilmeli ve tuvalet ihtiyacı giderilmeli ve kısa yürüyüşler yapılmalı, bol su içilmeli, emniyet kemeri karın alt kısmından takılmalıdır.Hamilelikte yolculuk yapmanın sakıncalı olup olmadığı, hangi araçlar ile yolculuk yapılabileceği, özel bakım gerektiren bir durumun olup olmadığı, hamilelik haftasına ve kadının genel durumuna bağlıdır. Doktor bir sakınca görmediği sürece hamilelikte yolculuk yapılması doğum haftası yaklaşana kadar sorun değildir.
Hamilelik döneminde hangi rahatsızlıklar görülür?
Yorgunluk, mide ağrısı, sık idrara çıkma, kabızlık, ishal ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklar hamilelik döneminde görülen problemlerdir. Gebelik bulantıları 12 haftaya ya da 16'ıncı haftaya kadar sürebilir. Karşılaşılacak bu rahatsızlıklar için bol su tüketilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmesi ilk 12'inci haftada, bulantı şikayetlerini azaltır. Hamilelikte ilk 3'üncü ay ile 6'ıncı ay arasında tansiyon düşüklüğü gelişebileceği gibi, dikkat edilmesi gereklidir.Hamilelikte reflü görülmesi normaldir. Bu şikayetler için beslenmeye dikkat etmek gereklidir. Gebelikte burun kanamaları özellikle kuru ortamlarda klimalı ortamlar gibi artabilir. Hamilelikte saç dökülmesi, dişeti kanamaları oluşabilir. Hamilelikte trigliserit yüksekliği görülebilir. Hamilelikte varis oluşumu, ödem oluşumu ve ritim bozukluğu gibi şikayetler görülebilir. Sık sık dinlenmek, yürüyüş, yüzme hamilelik döneminde iyi gelir. Bahsi geçen şikayetler görülmesi durumunda takip eden doktorun haberdar edilmesi gereklidir.
Hamilelikte kesilmesi gereken gıdalar nelerdir?
Öncelikle çiğ besinlerden uzak durulmalı, özellikle çiğ köfte, çiğ yumurtadan kaçınmak gereklidir. Salata malzemeleri her zaman çok iyi yıkanmalıdır.Çay, kola benzeri gazlı içecekler ve kahve gibi içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Tuzlu salamura gıdalardan, hazır besinlerden, dondurulmuş yiyeceklerden, sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş besinlerden de kaçınmak önemlidir.
Hamilelik döneminde normal veya anormal durumlar
Hamilelikte 9 ile 13 kilo almak ve günde 2800 kalori tüketmek normaldir. Vitamin, mineral ve kalsiyum bakımından zengin besinler tüketilmesi ve kepekli besinlerin tercih edilmesi gereklidir. Hamilelikte karın çapı 50-60 cm büyüdüğü için çatlak oluşması normaldir. Bebeğin anne karnında hareket etme zamanı, ilk hamilelikte 20'inci haftada, ikinci hamilelikte veya ikiz bebeklerde 18'inci haftada normaldir.Hamilelikte dar pantolon giyilmesi, dar kemer takılması durumunda rahime giden kan dolaşımını etkileyeceği için önerilmez. Otururken bacaklar kaldırılmalı bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Gebelikte cinsel ilişki çok önemlidir. Gebeliğin ilk ve son ayında bebeğin sağlığı için cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Gebelik sırasında sigara, alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Gebe kadın uzun yolculuğa çıkarken doktoruna danışmalıdır.