Alerjik Egzama (Dermatit) niye olur

Alerjik Egzama (Dermatit) niye olur

Alerjik dermatit (egzama) nedenleri ve tedavisi 

Alerjik (atopik) dermatit, derinin inflamasyonu (yangısı) anlamına gelir. Alerjik egzama genellikle (bebek egzaması veya sadece egzama olarak adlandırılır). Kuru, kırmızı, çoğunlukla çok kaşınan ve pul pul döküntüye neden olan bir deri iltihabıdır. Egzamanın nedeni tam olarak bilinmesede, hastalığa genellikle genetik faktörlerin rol oynadığı yapılan çalışmalar ile bildirilmektedir. Alerjik egzamaya, alerjik (atopik) astım ve saman nezlesi eşlik edebilir. Aile fertlerinde alerjik egzama, astım ve saman nezlesi var ise çocukta egzama görülme riski daha fazladır.

Alerjik egzamaya neden olan herhangi bir maddeye karşı alerjik bir durum söz konusu değildir. Alerjik egzamayı hızlandıran bazı faktörler, sabun, deterjan ve şampuan gibi cildi tahriş eden ya da kurutan maddeler ile temas, cildin kurumasına neden olan soğuk hava, bakteri kökenli ikincil enfeksiyon, stres, sıkıntı, iklim değişikliği, hava kirliliği, alerjenler, diyetle ilgili faktörler, enfeksiyonlar ve yetişkinlerde genellikle kadınlarda hormonsal değişimler alerjik egzama oluşumunu arttırabilir. Çocuklarda veya yetişkinlerde bazı yiyeceklerin alerjik egzamayı arttırdığı düşünülsede, çocukların çoğunda belirli bir yiyeceğin bu duruma neden olduğu hakkında yeterli bir bilgi bulunmamaktadır.

Alerjik egzama (dermatit) belirtileri

Alerjik egzama bebeklik döneminde başlar. İlk olarak iltihaplı ve kuru kabartılar şeklinde yanaklarda oluşur. Deri kırmızı, pigmentli deri ise açık mor, kaverengi ve beyaz bile olabilir. Egzama ilerledikçe alın ve baş derisine yayılabilir. Çocuk büyüdükçe egzama vücutta, kollarda, dirsek içlerinde, bacaklarda, diz arkalarında, sırtta, el ve ayaklarda görülür. İleriki yaşlarda yüzde, kulak arkalarında, göz çevresinde döküntü şeklinde oluşabilir. Yaş ilerledikçe yüzde küçük sivilcelenmeler ve kaşıntı, kaşlarda kepekli kaşıntı, kafa derisinde yoğun kepeklenme ve kaşıntı, sırtın boyna yakın bölgesinde kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açabilir. Alerjik dermatit belirtileri bazen şiddetlenebilir veya zaman içerisinde kendiliğinden şiddeti azalabilir.

Alerjik egzama (dermatit) tanısı

Alerjik egzama tanısında kullanılan özgün bir labratuvar yöntemi yoktur. Tanı, öykü ve klinik bulgulara dayanılarak tanıya ulaşılaşmak mümkün olabilir. Bunların dışında alerji testleri uygulanabilir. Kandan veya ciltten alerji etstleri yapılabilir. Çocuklarda alerji testleri doğumdan itibaren yapılabilmektedir. Alerji testinin, alerji uzmanları ya da çucuk alerji uzmaları gözetiminde yapılır.

Alerjik egzama (dermatit) tedavisi 

Alerjik egzama tedavisinde öncelikle kaşıntının durdurulması gereklidir. Belirtilere neden olan faktörlerden kaçınmak önemlidir. Alerjik egzamalı hastaların, sıcak, soğuk, aşırı nem ve kuruluktan yünlü giysilerden, irritan maddelerden, derinin aşırı ve sık yıkanmasından, mekanik travmadan korunmaları gereklidir. Banyodan sonra ve günlük yaşamda derinin nemlendirilmesi gereklidir.

Kaşıntının engellenmesi önemlidir. Bunun için hastaların psikolojik yardım alması faydalı olabilir. Bunların yanı sıra, dermatoloji (cildiye) uzmanının vereceği ilaç tedavisi düzenli bir şekilde uygulanmalı ve kontrollerin yapılması gereklidir. Ayarıca, alerjik egzama sorununda şikayetlerin görüldüğü bölgeleri mümkün olduğunca kaşımamak gereklidir. Çünkü kaşımak şikayetleri arttırır. Kaşınan bölgeleri doktor tavsiyesi olan nemlendiriciler ile nemli tutmak kaşıntıyı azaltmada faydalı olabilir. Stres egzamayı arttırdığı için stresten kurtulmaya çalışmak önemlidir.