Deri İltihabı
Dermatit (deri iltihabı) ile egzama arasında bulunan fark tam anlamıyla belirtilemez. Bundan dolayı dermatit ile egzama aynı manada kullanılıyor. Hastalığın nedenlerini iki grupta toplamak mümkündür:
Fiziksel etkenler: Yakıcı maddeler, sabunlar, yağlar ve antiseptik maddeler, sert cisimlerle yaralanmalar vs.
Alerjik etkenler: Penisilin, çiçek ve tozları, kozmetik maddeler (ruj, pudra, rimel vb.), astım hormon bozuklukları, ilaçlar vs.
Deri İltihabının Belirtileri
Etkilenmiş deri bölgesinde kızarıklık, çatlak, kaşıntı ve hafif ateş görülmektedir.
Seyri: Etkili deri bölgesi genel olarak kaşıntılı olduğundan ikincil iltihapların belirme ihtimali bulunur.
Deri İltihabının Tedavisi
İltihaba neden olan etkenin tespit edilip ortadan kaldırılmasına yöneliktir. İkincil iltihaplara karşı antibiyotikler kullanılır. Kaşıntının kesilişi için deri yüzeyine kaşıntı giderici ve yumuşatıcı merhemler sürülmelidir. Genelde hasta dinlenmeli, alkol kullanmamalı ve psikolojik bir gerilim varsa, bir yatıştırıcı veya antihistamin kullanımı gerekir.
Deri İltihabının Bitkisel Tedavisi
Zerdeçal: Zerdeçal Asya mutfağında yaygın bir şekilde baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Zerdeçal bitkisi pek çok iltihap türü için kullanılabilir. Zerdeçal iltihaba karşı düzenli kullanıldığında 2 hafta gibi kısa bir süre içinde şikayetler büyük oranda azalacaktır.
Zencefil: Zencefil Hindistan'da ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliği ile yaygın bir şekilde kullanılan bir bitkidir. İltihap sorunu olan hastalar düzenli olarak kullandığında iltihap nedeni ile oluşan şikayetlerinde %75-80'e varan azalmalar yaşanacaktır.
Çörek otu: Çörek otu yine iltihaba karşı kullanılabilecek bitkilerden biridir. İltihap kurutucu özelliği vardır. İltihap kurutucu özelliğinin yanı sıra vücut ağrılarına karşı da faydalıdır.
Sarımsak: Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle bademciklerde oluşan iltihaba karşı günde 1-2 diş sarımsak tüketmek iltihabın kurumasına yardımcı olacaktır.
Kekik: Kekik çay şeklinde hazırlanarak özellikle bademcik iltihabına karşı gargara suyu olarak günde 4-5 defa kullanılabilir.
Soğan Suyu: Soğan suyu özellikle vücudun her hangi bir bölgesinde oluşabilecek iltihaplı sivilcelere karşı kullanılırsa iltihabı kurutucu özelliğinden yararlanılabilir. Hazırlanan soğan suyu ile iltihaplı bölge günde 2 defa silinir.
Fesleğen: İltihap ile mücadele edebilmek için tercih edilebilecek ideal bitkilerden biridir. Bitkinin iltihap kurutucu özelliği vardır.
Elma Sirkesi: Özellikle eklemlerde oluşan iltihaplanmaya karşı elma sirkesi su ile karıştırılarak günde 3 defa içildiğinde iltihap kurutucu etkisinden yararlanılabilir.
Maydanoz Tohumu: 100 gram kadar maydanoz tohumu 1 su bardağı suya eklenerek kaynatılır. 5 dakika kaynayan karışım ocaktan alınarak 10 dakika demlendikten sonra içildiğinde doğal bir iltihap kurutucu olarak etki sağlar.
Deri İltihabının Bitkisel Tedavisi
Tags