Deri İltihabının Bitkisel Tedavisi

Tags

Deri İltihabı

Dermatit (deri iltihabı) ile egzama arasın­da bulunan fark tam anlamıyla belirtilemez­. Bun­dan dolayı dermatit ile egzama aynı manada kullanılıyor­. Hastalığın nedenleri­ni iki grupta topla­mak mümkündür:

Fiziksel etkenler: Yakıcı maddeler, sabunlar, yağlar ve antiseptik maddeler, sert cisimlerle yaralanmalar vs­.

Alerjik etkenler: Penisilin, çiçek ve tozları, kozmetik maddeler (ruj, pudra, rimel vb­.), astım hormon bozuklukları, ilaçlar vs­.

Deri İltihabının Belirtileri

Etkilenmiş deri bölgesinde kızarıklık, çatlak, kaşıntı ve hafif ateş görülmekte­dir­­.

Seyri: Etkili deri bölgesi genel olarak kaşıntılı olduğun­dan ikincil iltihapların belirme ihtimali bulunur­.

Deri İltihabının Tedavisi

İltihaba neden olan etkenin tespit edilip ortadan kaldırılmasına yöneliktir­­. İkincil iltihaplara karşı antibiyotikler kullanılır­­. Kaşıntı­nın kesilişi için deri yüzeyine kaşıntı giderici ve yumuşatıcı merhemler sürülmelidir­­. Genel­de hasta dinlenmeli, alkol kullanmamalı ve psikolojik bir gerilim varsa, bir yatıştırıcı veya antihistamin kullanı­mı gerekir­­.

Deri İltihabının Bitkisel Tedavisi

Zerdeçal: Zerdeçal Asya mutfağında yaygın bir şekilde baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Zerdeçal bitkisi pek çok iltihap türü için kullanılabilir. Zerdeçal iltihaba karşı düzenli kullanıldığında 2 hafta gibi kısa bir süre içinde şikayetler büyük oranda azalacaktır.

Zencefil: Zencefil Hindistan'da ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliği ile yaygın bir şekilde kullanılan bir bitkidir. İltihap sorunu olan hastalar düzenli olarak kullandığında iltihap nedeni ile oluşan şikayetlerinde %75-80'e varan azalmalar yaşanacaktır.

Çörek otu: Çörek otu yine iltihaba karşı kullanılabilecek bitkilerden biridir. İltihap kurutucu özelliği vardır. İltihap kurutucu özelliğinin yanı sıra vücut ağrılarına karşı da faydalıdır.

Sarımsak: Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle bademciklerde oluşan iltihaba karşı günde 1-2 diş sarımsak tüketmek iltihabın kurumasına yardımcı olacaktır.

Kekik: Kekik çay şeklinde hazırlanarak özellikle bademcik iltihabına karşı gargara suyu olarak günde 4-5 defa kullanılabilir.

Soğan Suyu: Soğan suyu özellikle vücudun her hangi bir bölgesinde oluşabilecek iltihaplı sivilcelere karşı kullanılırsa iltihabı kurutucu özelliğinden yararlanılabilir. Hazırlanan soğan suyu ile iltihaplı bölge günde 2 defa silinir.

Fesleğen: İltihap ile mücadele edebilmek için tercih edilebilecek ideal bitkilerden biridir. Bitkinin iltihap kurutucu özelliği vardır.

Elma Sirkesi: Özellikle eklemlerde oluşan iltihaplanmaya karşı elma sirkesi su ile karıştırılarak günde 3 defa içildiğinde iltihap kurutucu etkisinden yararlanılabilir.

Maydanoz Tohumu: 100 gram kadar maydanoz tohumu 1 su bardağı suya eklenerek kaynatılır. 5 dakika kaynayan karışım ocaktan alınarak 10 dakika demlendikten sonra içildiğinde doğal bir iltihap kurutucu olarak etki sağlar.