ÇOCUKLARDA KABIZLIK NEDEN OLUR?

Çocuklarda yaşanan kabızlık sorunu sıklıkla yaşanan sorunlardan biridir. Eğer çocuğunuz haftada üç kerenin altında tuvalete çıkıyorsa veya kakası çok sert ve kuru ise onun kabız olduğunu söyleyebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken diğer konuda çocuğunuz için kabız demeden önce çocuğunuzun rutin tuvalet alışkanlığını da iyi gözden geçirmenizin gerekliliğidir. Çünkü her çocuğun tuvalet alışkanlığının aynı olması beklenemez.
Kabızlık çok ciddi bir sağlık problemi değildir. Fakat kabızlık ciddi rahatsız edici bir durumdur. Çocuğunuz karnının ağrımasına ve karnında şişkinliğe neden olur. Bu durum zaman zaman çocuğun sağlıklı bir uyku uyumasına bile engel olabilir. Gelelim çocuklarda kabızlık yaşanmasının nedenlerine,

ÇOCUKLARDA KABIZLIK NEDEN OLUR?

    Çoğu zaman yeterince su içmeyip vücudu susuz bırakmak kabızlığa neden olan sebeplerin en başında gelir. Ayrıca yeterli oranda lifli gıda almamak ve fast food tarzı beslenme alışkanlığı çocuklarda kabızlık yaşanmasına neden olmaktadır.

    Eğer sizde veya ailenizde genetik bir bağırsak tembelliği sorunu yaşanıyorsa bu durum sizden çocuğunuza da geçmiş olabilir. Bu tür durumlarda çocuk cerrahi ve çocuk gastroenterolojisi doktorları sizi nasıl bir yol izlemeniz konusunda bilgilendirerek bu konuda yapmanız gerekenleri anlatacaklardır.

    Yine çocuklarda görülen bir diğer kabızlık belirtisi de aşırı inek sütü tüketiminden kaynaklanmaktadır.

    Çocuklarda yaşanan demir eksikliği yüzünden kullanılan ilaçlar ve antidepresan ilaçları da kabızlık yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca yine bebeklik döneminde ek gıda olarak katı gıdalara geçiş döneminde de kabızlık yaşanmasına neden olan sebepler arasındadır.

    Kabızlığın diğer bir sebebi de strestir. Çocuklar için kreş dönemi, okul dönemi, aile içinde yaşanan problemler ve sınava girme heyecanı çocuklarda kabızlık problemi yaşanmasına veya mevcut problemin artmasına neden olmaktadır.

    Bazı durumlarda ise başka bir hastalığın habercisi olarak da kabızlık yaşanabilir.
Kabızlığın önüne geçmek için yapılması gerekenler.

    Kişilerin ne kadar su alması gerektiği yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişen bir durumdur. Çocuğunuzun yeterince su içmemesi onun kabız olmasına neden olacağını belirtmiştik. Bu yüzden yeterince su içmesi çok önemlidir.

    Lifli yiyecekler çocuğunuzun kabız olmasını engellemek konusunda size çözüm oluşturacaklardır. Bunun için yeteli oranda meyve ve sebze yemeleri çok önemlidir. Ayrıca kuru incir, kuru kayısı da yine bağırsakları hareketlendirerek çocuğunuzun tuvalete çıkmasını sağlayacak besinler arasında gelmektedir. Bunların dışında elma, muz, fırında patates gibi besinlerde kabızlığa karşı çok iyi gelmektedir.

    Öğün atlatmayın.

    Tuvalet tutma alışkanlığı edinmesini engelleyin. Hatta tuvaleti olmadığını söylese bile mutlaka tuvalete oturtup yapmasını sağlayın.

    Hareketsizlik de kabızlığa neden olabildiğinden çocuğunuzun hareket ederek bağırsaklarının çalışmasını sağlayın.