Miyop Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir

Miyop Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir

Miyop nedir? Miyop neden olur?

Miyop, gözün kırma kusurudur ve hastalar yakını iyi görür iken, uzağı göremezler. Miyopi durumunda gözün uzunluğu ya da kırma gücünün fazla olmasıdır. Miyoplarda, gözün kırıcı bileşenleri gözün ön - arka çapına göre daha güçlüdür ya da gözün ön-arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre fazla uzundur.

Gözün uzunluğunun arttığı miyoplarda gözler biraz daha iridir. Gözün kısa olduğu miyoplarda da gözler biraz daha küçüktür. Fakat bazı kişilerde göz kapakları büyük olduğu için göz içeride çökük kalır ve gözler küçük gibi görünür ya da göz kapakları biraz fazla açılan kişilerde gözler iri görülebileceği gibi, gözler aslında iri değildir.

Miyopi tipleri veya çeşitleri

Gözün uzunluğu ile ilgili uzun gözler ve kırma gücü yüksek olan gözler dışında, dejeneratif miyopi denilen miyopi hastalığı vardır. Bu hastaların durumu biraz daha dramatiktir. Çünkü bu tip miyop gözlerde, retinalar biraz daha fazla incedir. Bu tip miyoplarda göz büyüdüğü için retina incelir. Retina yırtılmaları, retina dekolmanları gibi problemler dejeneratif miyoplarda daha sık görülmektedir.

Miyop belirtileri

Miyopi kendini genellikle okul çağlarında belli eder. Miyop yetişkinlik dönemine kadar bir miktar artış gösterebilir. Miyop sorunu olan çocukların genellikle net göremediklerine dair bir belirtisi yoktur. Ancak bu çocuklar okul dönemlerinde tahtayı göremeyebilirler. Miyopi çoğunlukla ergenlikten sonra fazla değişmez. Fakat dejeneratif miyopi tipi erişkinlik döneminde de ilerleme gösterebilir.

Televizyon seyretmek miyopiye neden olur mu?

Televizyonu yakından izlemek, yakından kitap okumak miyopiye neden olmaz. Aslında çocuklar zaten gözlerinde problem olduğu için televizyonu yakından seyreder.

Işık açık uyumak miyopi yapar mı?

Işık yanarken uyumak miyop riskini arttırmaz. Fakat gözleri dinlendirmek için karanlıkta uyumak önemlidir. Çünkü karanlıkta insan vücudu melatonin hormonu üretir ve bu melatonin hormonu da uyuma esnasında salgılanan bir hormondur ve vücudun uyurken dinlenmesini sağlar.

Bebeklerinde gece uyurken mutlaka karanlıkta uyuması gereklidir. Bunun nedeni gelişme hormonunun karanıkta salgılanmasıdır. Fakat miyopinin ışıkta uyuma ile ilişkisi yoktur. Çocuklarda kullanılan gece lambalarının miyopi oluşması ile ilişkisi yoktur. Ancak çocuklarda, erişkinlerde karanlıkta uyumalıdır.

Miyop tedavisi nasıl yapılır?

Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı ve içbükey (konkav) - mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaç ile kontakt lensler de kullanılabilir. Aynı optik özellikleri içeren kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek amacı ile kullanılabilir.

Miyop tedavisinde gözlük ya da lensler ile hastanın görmesi düzeltilebilir. Miyoplu hastalar gözlüklerini ya da lenslerini çıkardıklarında yakını görebilecekleri gibi, uzağı göremezler. Miyop tedavisinde ayrıca lazer tedavisi de uygulanmaktadır.

Lazer ile miyop tedavisi yapılır mı?

Miyopların bir kısmından lazer operasyonu ile kurtulmak mümkün olabilir. 9-10 derecelik miyoplarda lazer tedavisine çok fazla gerek duyulmaz. Bu hastalara göz içerisine mercek tedavisi uygulanır. Yani küçük dereceli miyoplarda lazer tedavisi, büyük dereceli miyoplarda göz içerisinde mercek tedavisi uygulanır.

Çocuklarda miyop olduğu nasıl anlaşılır?

Çocuklarda miyop olduğunu anlamak o kadar kolay değildir. Hipermetroplarda göz içeri doğru kayar ama miyoplarda hemen dışarı doğru göz kayması olmaz. Gözleri dışa doğru kaymayan çocuklarda miyop olduğu çocuğun sakarlıkları ile anlaşılır.

Bu çocuklar çok fazla bir yerlere çarpar, televizyonu yakından seyreder, cisimleri çok fazla yaklaşarak bir şeyler yapmaya çalışırlar. Miyop doğuştan olabildiği gibi, okul çağlarında 7-10 yaşları arasında da başlayabilir. Bu tip durumlarda çocuğun miyop olduğu düşünülebilir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak çocuklar 1-3-5 yaşlarında mutlaka göz muayenesi olmalıdır.