Göz Yanması Neden Olur

Göz Yanması Neden Olur? Göz Yanması Nasıl Geçer?

Göz yanmasına neden olan faktörler

Gözlerde yanmaya en sık neden olan faktör göz kuruluğudur. Göz kuruluğu ise çok fazla okumaktan, çok fazla bilgisayar ekranına bakmaktan, klimalı ortamlarda durmaktan meydana gelir ve bu durumda da gözlerde yanma hissi oluşur. Bilgisayar ekranına bakarken ya da okurken çok fazla odaklanırız ve gözleri kırpmayı unuturuz.

İnsanlar, normalde dakikada 30 kez gözlerini kırparlar. Bu göz kırpma hareketi sayesinde gözün yüzeyini nemlendirmesini ve orada var olan mikropların ya da toz gibi yabancı cisimlerin atılması sağlanır. Fakat bu göz kırpma sayısı dakikada 15 veya bilgisayar oyunu oynarken dakikada 7 göz kırmasına kadar düşebilir ve bu nedenle gözlerde kuruluk ve yanma olur.

Bunun dışında gözlerde herhangi bir enfeksiyon varlığında, gözde irritasyon yapabilecek yabancı bir madde kaçtığında, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, saç spreyleri, parfümler, bazı deterjanlar ve benzeri kimyasallar, hava kirliliği, yüzme sularında bulunan klor gibi çevresel etkenler ile de göz yanması oluşabilir.

Göz yanması sabah veya öğleden sonraları oluyor ise bir anlam ifade eder. Eğer sabah kalkıldığında göz yanması oluyor ise gece sıvılarının azalmasına bağlı göz kuruluğu belirtisi olarak meydana gelebilir. Yanma öğleden sonraları oluyor ise, bu göz kuruluğunun diğer bir belirtisi olabilir.

Göz yanmasına neden olan hastalıklar 

Göz yanması gözde oluşabilecek birçok hastalığın belirtisi olabilir. Gözün herhangi bir hastalığında belirti sayılabilecek üç ana bulgu vardır ve bu bulgular gözlerde yanma, gözlerde kızarıklık ve görmenin azalması gibi belirtilerdir. Bu üç ana bulgu bazen basit bir göz hastalığının ana bulguları olabileceği gibi, bazende ileride ciddi sorunlara yol açabilecek göz hastalığı bulguları olabilir.

Göz yanmasının en sık nedenlerinden biri kuru göz hastalığıdır. Fakat göz kuruluğuna kızarıklık, yanma da eşlik ediyor ve gözleri yıkama, dinlendirme, çay banyosu, göz yaşı damlası ile geçmiyor ise bakteriyel bir enfeksiyon, viral bir enfeksiyon, göz nezlesi, göze yabancı cisim kaçması ve orada yerleşmiş olması gibi ihtimaller söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir göz doktoruna gitmek önemlidir.

Göz yanması nasıl iyileşir ve nasıl önlenir?

Göz yanması durumunda öncelikle gözün soğuk su ile yıkanması gerekir. Bu sayede göze kaçmış olan küçük bir toz veya sinek gibi cisimlerin çıkması sağlanabilir. Fakat bu cisimleri çıkarmak için gözü çok fazla tahriş etmemekte gerekir.

Basit yıkama ile çıkmayan yabancı cisimler için doktora gitmek ve bu cismin doktor tarafından çıkarılması daha doğru olur. Göz yanması enfeksiyonlar nedeni ile de oluşabileceği için bu enfeksiyonlar mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar çok ciddi görme kayıplarına yol açabilir.

Bilgisayar kullanmaktan meydana gelen göz kuruluğu ve yanması için bazı önlemler alınabilir. Örneğin, bilgisayar ekranı kullanan kişiden en az 1 metre uzakta durmalıdır. Çok parlak ışıkta bilgisayar kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklar çok uzun süre bilgisayar oyunu oynamamalıdır. Karanlıkta bilgisayar ekranına bakılmamalıdır. Bilgisayar başında çalışanlar dakikada en az 20-30 defa gözlerini kırpma hareketi yaptırmalıdır.