Anne sütünün Özellikleri
Anne sütüyle ilgili çok güzel bir bilgilendirme de diyor ki; “Anne sütü, bebeğin ihtiyacına göre, Kudreti ilahi tarafından ayarlanıyor. İçerisindeki koruyucu antrikorlar da bebeğin durumuna göre değişiklik gösteriyor. Erken doğum yapan annenin sütüyle normal doğum yapan annenin sütü arasında farklılık vardır. Anne sütü, adeta akıllıdır. Terkibi devamlı değişmektedir. Emmenin ilk başlangıcında yağı az miktardadır. Emmenin sonuna doğru yağı giderek artma göstermektedir, böylece çocuğun doyumu sağlanmış olur. Çocuğun yaşına göre de sütün terkibi değişmektedir. Hatta sabahları emilen süt yağlı, akşama doğru giderek azalma göstermektedir. Böylece süt kolay hazmedilip bebeğin gece rahat etmesini sağlamaktadır. Anne sütünün kullanılmasıyla demir eksikliği anemisi riski oluşmamış oluyor. Ana sütü ile beslenen çocuklarda alerjik problemler çok az ortaya çıkar. 23 protein miktarı olduk azdır. Çünkü yeni anne ile çocuk arasındaki ruhi sevgi bağı, meme vermeyle başlamış bulunur. Ana sütünde laktoferrin vardır. Bu anne sütündeki lattoferrin mikropların üremesini durdurur. Ana sütündeki lizin, direkt olarak bakterileri öldürebilen koruyucu tesire sahiptir. Ayrıca bebeğin iki sene zarfında beyin fonksiyonları ve beyin fizikinin %75 oluşur. Yetişkinlerde beyin ağırlığı bedenin kırkta biri kadar olmaktadır. Yeni doğan bebek beyni ise bedenin onda biri kadar olmaktadır. İlk 6 ayda beyin ağırlığı iki kat artarak, 2 yaşında ise beyin bir kiloya ulaşmış olur. İki yaşından on iki yaşına kadar beyin normal yetişkin insan beyni ağırlığı olan 1.3 kg. olmaktadır. Rahmeti, nimet; sonsuz olan Allahımız, insan zayıf ve aciz durumdayken imdadına gönderilen anne sütü, bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşıladığı bilinir. Allahımız bu 2 senelik beynin gelişme evresini ve anne sütünün mucizeyi iksirini göz önünde bulundurarak, bebek emzirme müddetini 2 yıl olarak tayin eylemiştir. Yine bu iki yıl içinde süt ana tutulacak olursanız eğer ahlaklı, selim bir kişinin tutulması, sütten çocuğa huy ve karakter geçmesi bakımından önemli rol oynar.
Süte Geçen Maddeler : Sütünüze geçen kimi maddeler, bebeğinize zarar verebilir bunlardan sakınmanız gerekenlerin başında kahve ve çay gelmektedir. Aldığınız kimi gıdalardan sonra bebeğinizin rahatsız olduğunu, daha az uyuduğunu, sancılandığını, kimi gıdalardan sonra alerjik döküntüler olabilir, hırıltılı soluk alıp verebilir, kakasının yeşil renkli olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Ancak bu tür bebeği rahatsız eden gıdaların kesin bir şekilde listesi olmamakla birlikte, en iyisi kendi gözlemlemelerinizdir. Bebeğinizde bir farklılık görürseniz hemen yediklerinize dikkat etmeyi ihmal etmeyin, yediğiniz şeyler “bebeğe gaz yapabilir” inek sütü ya da lahana, sizin bebeğiniz’ rahatsız etmeyebilir ama çoğu bebeği rahatsız ettiği gözlemlenmiştir.
Anne Sütünün Şifası
1-İLTİHAP KURUTUCU: Çocuklarda görülen kulak sancısı, kulak iltihabı gibi durumlarda anne sütünden temizliğe dikkat edilerek iki üç damla damlatılabilir.
2-GÖZ RAHATSIZLIKLARI: Bebeklerde görülen göz rahatsızlıklarında da göze, temizliğe dikkat ederek 1-2- 3 damla anne sütü damlatılır.
Ne zaman Anne Sütü Emzirilmez
Anne sütüne karşı alerji varsa verilmez. Kısa sürede alerji veren madde bulunarak, bebeğe süt verilmeye başlanmalıdır. Annede grip gibi enfeksiyon var ise süt sağılarak ya da anne maske ile korunarak verilmelidir, çocukta grip ise fark etmeyecektir nasıl verdiğiniz. Anne memesinde çatlak var ise meme başı sabunlu suyla temizlendikten sonra süt sağılarak verilmelidir. Bebekteki sarılık, anne sütünden geçiyor ise anne tedavi olmadan sütü verilmemelidir. Halis balla hormonsuz salatalık rendelenerek karıştırılır, bundan sonra çocuk ve anne de bu macundan yiyerek kısa sürede sarılıktan kurtulur. Annede kanser, tifo, verem, nefrit, sıtma vs. gibi hastalıklar var ise anne sütü verilmemeldir.