BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Tags

Doktorlara göre haftada en az iki kere balık yemenin sağlığımıza inanılmaz derecede faydası vardır. Düzenli balık tüketmek hem ruhsal hem de fiziksel açıdan sağlığımızı korumamızı sağlıyor.

Gelelim balığın faydalarına,

Kemikler için yararlıdır: Özellikle sardalye, hamsi ve ton balığı gibi hem konserve hem de kılçığı rahatlıkla yiyebilen küçük balıklar vücudumuz içim kalsiyum bulundurmanın başka bir yoludur.
Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıklarda hepinizin bildiği gibi bol miktarda omega-3 vardır. Omega 3 vitamini damarların genişlemesini sağlar. Aynı zamanda agreasyon olarak tanımlanan hücrelerin yuvarlaklaşması ve üzüm salkımı biçiminde bir araya toplanmasını engeller.

Şeker hastaları için yararlıdır: diyabet yani şeker hastaları için oldukça yararlı etkileri olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Şeker hastalarının normal kişilere göre felç geçirme ve kalp krizi riski daha çok olduğundan balık yemek onlar için çok faydalıdır.

Astım tehlikesini azaltır: Yapılan birtakım araştırmalar haftada en az iki kere özellikle de yağlı balık tüketen çocukların tüketmeyenlere göre astıma tutulma oranının daha az olduğunu göstermiştir.

Kalp hastalığını ve felci önler: Aslına bakarsanız vücudumuz için tüm balıklar yararlıdır. Fakat kalbi koruyan Omega-3 yağı açısından sardalye, ton, alabalık, uskumru, somon, morina, kefal, barbunya ve ringa balığı gibi balık türleri çok daha zengindir.

Balık kırışıklara karşı etkilidir: Yapılan araştırmalar beslenmenin cilt sağlığı üzerine çok büyük etkileri olduğunu göstermektedir.  Balık yemenin de cilt yaşlanmasını geciktirici etkileri kanıtlanmıştır. Bu nedenle balık yiyen kişilerin cildinin daha az yaşlanıp kırışıkların daha geç oluştuğu görülmüştür.

Balık prostat kanserini önler: Yine balıkta bulunan omega-3 yağının antikansorejen etkisi ortaya konulan bir gerçektir. Bu nedenle uzmanlar balık tüketmenin metastaz ve tümör oluşumunu azalttığını belirtiyorlar. Yine uzmanlarca yapılan araştırmalarda kansere sebep olan hücreleri besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanların bu maddelerin balık yağı ile karşılaştıklarında kendilerini yok ettiklerine tanık olmuşlardır.

Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır: Balığın içerisinde bulunan yağ asidi beynin içinde oluşan iltihaplanmayı önleyebilmektedir. Bu sayede beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlarken bunaklık ve Alzheimer riskini azaltmaktadır.

Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin hormonu kişide mutluluk ve rahatlama hissinin artmasına neden olmaktadır. Balık yiyerek bu hormonu bir nevi vücudumuza enjekte etmiş oluruz. Bu sayede depresyona girme riskimiz azalmaktadır.

Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: Bu konuda yapılan araştırmalar hamileliklerinde düzenli ve bol miktarda balık tüketen kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koymuştur.

Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar.