Topuk Ağrısı Neden Olur ?Topuk Ağrısı Tedavisi Nedir ?

Tags

Topuk Ağrısı Neden Olur ?Topuk Ağrısı Tedavisi Nedir ? 


Topuk ağrısına neden olan hastalıklar

Topuk ağrısı, tipik olarak topuğun etrafında oluşan ağrıların tamamını kapsayan tanımlamadır. Fakat, bu ağrılar farklı bölgelerde oluştukları için, farklı hastalıklara ve farklı şikayetlere işaret eder. Topuk ağrısında ayağın belli bölümlerinde meydana gelen ağrıları birbirinden ayırt etmek önemlidir. Topuğun en alt köşesinde oluşan ağrılar genellikle hastanın topuğunda bulunan yağ yastıkçıklarının azalmasından kaynaklanır.

Bu ağrılarda tipik özellik kişinin yürüme sırasında oluşan ağrıdır. Ayağın iç kenarında, topuğun bilek ile birleştiği iç bölgede oluşan ve daha çok sabah yataktan kalkınca hissedilen topuk ağrıları genellikle halk arasında topuk dikeni olarak adlandırılan topuk ağrısıdır. Diğer bir topuk ağrısı, ayak bileği çıkıntısının hemen yaklaşık üç parmak aşağısında, ayağın iç kısmında oluşan topuk ağrıları mevcuttur. Bu ağrılarda ayağın iç yanından geçen bir sinirin tam topuğa bağlandığı bölgede sıkışması nedeni ile ağrı oluşur. Bu ağrı genellikle hastanın yürümesi ile birlikte ortaya çıkar ve geceleri uykudan uyandıran ya da gece istirahat pozisyonda iken ortaya çıkan ağrı söz konusudur.


Topuk kemiği onlarca kemik, eklem ve yüzün üzerinde tendon, kas ve bağ bulunan ayağımızdaki en büyük kemiktir. Topuk kemiği yürüdüğümüz sırada yerle ilk temas eden kemiktir ve hem bu temastan kaynaklanan şok emme görevini hem de hareket sırasında üzerine binen tüm ağırlığı yüklenir.


Topuk ağrısı topuğun ön, arka ya da alt kısmında ortaya çıkabilir ve zaman içerisinde giderek kötüleşen bir ağrı türüdür. Topuk ağrısında ağrı genellikle tek ayaktadır ve ayağın kullanılmasıyla topuk ağrısı yoğun şekilde hissedilir. Ancak hastaların üçte birinde topuk ağrısı her iki ayakta birden görülür.


Topuk ağrısında en belirgin belirtiler ağrının en çok sabahları, yataktan ya da oturduğunuz yerden kalkarken şiddetlenmesi ve yürüyüş sırasında azalmasıdır. Hareketsiz kaldıktan bir süre sonra ayağa kalktığınızda ağrı yoğun şekilde hissedilir. Yürümek ağrıyı hafifletir görünse de, uzun yürüyüşler ya da uzun süre ayakta kalmak ağrının yeniden kötüleşmesine sebep olacaktır.


Topuk ağrısının birçok nedeni olabilir. Çoğu kez basma / yürüme bozuklukları nedeniyle topuk kemiğine ve ona bağlı yumuşak dokulara aşırı baskı uygulanması başlıca nedendir. Baskının sebebi yaralanma veya yürüme, koşma ya da sert bir zemine atlama nedeniyle oluşan zedelenmeler de olabilir. Fazla kilolar ya da ucuz terlik gibi yanlış ayakkabı seçimleri de topuk üzerindeki yükü arttırabilir.
Topuk ağrısı ve ağrının yanı sıra kızarıklık, şişme, ısınma gibi iltihap belirtileri uzun süre geçmiyor ve bu belirtiler günlük aktiviteleri engelliyorsa bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olmak gerekir.

Topuk ağrısının nedeni nasıl teşhis edilir ?

Topuk ağrısında teşhis ve tanıda en önemli nokta şikayetin nasıl olduğu ve şikayetin topuğun hangi bölümünde olduğunun ortopedi uzmanı tarafından muayene esnasında elde edilmesidir. Topuk ağrısı çeken hastalarda ağrının neden kaynaklandığını anlayabilmek için bazı araştırmalar yapılır. Topuk ağrısı olan kişilerde bel ağrısı varlığı da dikkat edilir. Hastada hem bel ağrısı hemde topuk ağrısı var ise bel fıtığı olabileceği göz önünde bulundurulur.

Aynı şekilde hastanın topuk ağrısı ile beraber küçük parmak eklemlerinde ortaya çıkan şişlikler ya da sabah yataktan kalkmada gerginlik hissi, iki taraflı topuk ağrısı var ise romatizmal hastalıkların incelemeleri yapılır. Araştırmalara göre topuk ağrısı ile ortopedi bölümüne başvuran hastaların % 15'ini bel problemeri, % 25'ini ise romatizmal hastalıklar oluştururken, geri kalan % 60'lık probemler ise hastanın basma kusurları düz tabanlık, çukur ayak ve yüksek kavis gibi nedenler ile ortaya çıkar ve topuk ağrısınının nedenini teşhis edebilmek için bu sorunların araştırılması gerekir. Ayrıca, muayene sırasında aşil tendon kısalığı, plantar fasiit ve benzeri rahatsızlıkların dikkate alınması oldukça önemlidir.

Topuk ağrısı tedavisi

Topuk ağrısının tedavisinde aşamalı tedavi olarak adlandırılan belli sıraları uyarak yapılması gereken tedavi kuralları uygulanır. Topuk ağrısında hastalarda genellikle basma kusurunun olması nedeni ile hastalarda öncelik olarak yürüme analizi yapılır. Analiz sonucuna göre tabanlık ve uygun ayakkabı tedavisi verilir.

Hastalar tabanlık kullanmaya başladıktan sonra, aynı zamanda ayaklarının altında kısalmış olan bir tendonu uzatmak amacı ile tendon uzatma egzersileri verilir. Bu egzersizler aşil egzersizleri olarak adlandırılır. Bu egzersizler sabah akşam olmak üzere 4 hafta düzenli bir şekilde yapıldığında hastaların % 85'inde faydalı olur. Bu yöntemler ile ağrısı geçmeyen hastalarda gece ateli ve fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi ile birlikte evde yapacağı egzersizler ağrıyı geçirebilir. Bu tedavilerin başarısız olduğu durumlarda çeşitli enjeksiyon tedavileri veya cerrahi tedavi uygulanır. 


TOPUK AĞRISI
TOPUK AĞRISIİnsanın başına gelmeyince bilmezmiş. Topuk da mı ağrır demeyin. İnsanın yürüyebilmesi için sadece ayakların olması yetmiyor. Bunu, en iyi topuklarında problemi olan, kısacası vücudun bütün ağırlığını omzunda taşıyan topukları ağrıyanlar iyi bilirler. Vücudumuz bildiğiniz gibi bir saatin dişlileri gibi hassas dengeler üzerine kurulmuştur. “Püf desek kopacak pamuk ipliği” misali her şey bir mükemmeliyet içerisinde işlemektedir. Bu sorunsuz işlevsellikten biri de topuklardır.  Topukların ağrıması kişinin topallamasına hatta yürüyememesine neden olabilir. Topuklar yürümek için insana fiziksel bir dayanak noktası oluşturur. Topuk ağrısı toplumumuzda çok sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Topuk ağrısı kendine özgü belirtiler veren ve çok farklı nedenlere bağlı olabilen bir yakınmadır. Ağrılar hafif veya şiddetli olabilir.


NEDENLERİ NELER OLABİLİR?

Topuk ağrılarını tek bir nedene bağlamak doğru olmaz. Çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bunlar arasında tendon iltihabı, yaralanma, topuk dikeni, romatizmal artrit, gut, uygun ayakkabı seçiminde hata, topuğunuzun altındaki kesenin iltihabı veya aşil kirişi iltihabı gibi nedenlerden bahsedilebilir. Bu hastalıkların en önemli olanlarından kısaca bahsedecek olursak;

Topuk dikeni: Sabah kalktığınızda topuğunuz üzerine basmaktan korkuyorsanız ya da uzun süre ayakta kalınca ayak tabanında batıcı ağrılar varsa topuk dikeninden şüphelenilmelidir. Bu kolaylıkla çekilen bir röntgende görülebilir. Ayak tabanına aşırı yük binmesi ve aşırı zorlanmalar sonrası dokularda oluşan ödem, kan sızması ve iltihap sonucu oluşan kireçlenmedir. Zaman içinde büyüyerek topukta bir çıkıntı halini alır ki buna “Topuk Dikeni” adı verilir. Günümüzde tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır.
Tendon iltihabı: Topuk kemiğinizin ön kısmından başlayıp ayağınızın altı boyunca uzanan bir ağrınız var. Uygun tabanı olmayan ayakkabı veya yumuşak yerlerde uzun süreli yürüyüşler neden olur. Kendi kendine tedavi uygulanarak sorun ortadan kaldırılabilir.
Bursit (kese iltihabı) : Topuğunuzun üzerine sert veya ağır bir düşüş veya ayakkabının baskısı neden olur. Kendi kendine geçer. Uygun bir tabanlık kullanılmalıdır.
Aşil tendonu iltihabı: Bacak kaslarınızı topuğunuzun arkasına bağlayan sert, sağlam ve uzun kirişe “aşil tendonu” adı verilmektedir. Hastalık,  büyük ölçüde çok fazla ve sert zeminde koşma, topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi, bacak kaslarınızdaki kısalmadan veya esneme azlığından, şoku emmeyen ayakkabılardan kaynaklanır. Böyle durumlarda kirişi fazla zorlayıcı egzersizler yapmamalısınız.

TOPUK AĞRILARDA NELER YAPILABİLİR?
Tabi ki en doğru karar doktora görünmektir. Doktorunuz hastalık etkenine göre tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Genelde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Nadiren ağır yaralanmalarda veya olağanüstü durumda cerrahi müdahale tercih edilmektedir. İlaç olarak aspirin ve antienflamatuar ilaçlar iş görmektedir. Asıl önemli olan ise topuğa binecek yükü azaltacak olan ortopedik tabanlıklar kullanılması ağrınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.



Topuk ağrısı tedavisinde genellikle topuk germe egzersizleri ve ağrı kesiciler gibi birkaç yöntem birlikte uygulanır. Böylelikle hem ağrının önüne geçilir hem de iyileşme süreci hızlanır.
Çoğu hastada topuk ağrısı bir yılı geçmeden iyileşir. Cerrahi müdahaleye nadiren başvurulması gerekir.

Dinlenme
Topuk ağrılarında ayağı dinlendirmek oldukça önemlidir. Uzun mesafe yürümemek, uzun süre ayakta kalmamak gibi önlemler alınabilir. Mümkün olduğunca topuk kullanılmamalı ancak öte yandan topuk ağrısına yönelik yapılacak özel germe egzersizleri aksatılmamalıdır.


Ayakkabı Seçimi

Doktorunuz sizden ayakkabı seçiminizi gözden geçirmenizi isteyebilir. Örneğin ayağı desteklemeyen kösele tabanlı ayakkabılar topuk ağrınızı kötüleştiriyor olabilir. İdeal olanı ayak tabanına destek sağlayan, topuğu rahat ettiren ayakkabılar seçmektir.
Topuklu ayakkabılar topuktaki baskıyı azalttıkları için topuk ağrısı çekenlere kısa bir dönem rahatlama hissi verebilir ancak uzun dönemde ağrının kötüleşmesine yol açabileceklerinden topuklu ayakkabıların sürekli giyilmesi de önerilmez.
Doktorunuz ayrıca ayakkabınızın içine topuk desteği koymanızı veya topuk petli ya da arkası açık ayakkabılar giymenizi önerebilir. Topuk ağrısının kaynağına göre öneriler değişebilir.

Buz Kompresi

Her gün 15 – 20 dakika süreyle, gün içerisinde 3 kez topuğunuza bir buz torbası ile kompres yapabilirsiniz.

İğne Tedavisi
Dinlenme ve egzersiz benzeri tedavilerin işe yaramadığı durumlarda doktorunuz kortizonlu iğne tedavisi önerebilir. Bu ilaçlar oldukça güçlü iltihap gidericilerdir. Oldukça dikkatli kullanılmaları gerekir çünkü kilo veya yüksek tansiyon gibi yan etkileri olabilir. Bir hastanın bir yıl içerisinde üç adetten fazla kortizonlu iğne olması önerilmez. İğne yapılmadan önce lokal anestezi ile hastanın canının yanması engellenebilir.

ESWT (Şok Dalga Tedavisi)
Özellikle topuk dikeni tedavisinde yüksek oranda olumlu sonuçlar veren, şok dalga tedavisidir. Tedavi sırasında acı veya ağrı hissedilmediği için de anesteziye gerek duyulmaz ancak ciltte kızarıklık veya şişlik gibi geçici etkiler görülebilir.