REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER

Tags

Sitemizde daha önce reflü hastalığına yer vermiştik. Reflü hastalığı yenilen bazı gıdaların mide asidini aşırı yükseltmesi sonucu oluşan asidin yemek borusuna çıkıp oradan ağıza kadar da gelmesine neden olan ve rahatsızlığı yaşayan kişinin yaşam kalitesinin düşmesine bile neden olabilecek bir hastalıktır.

Bu nedenle yiyeceklerle bu kadar ilişki içerisinde ilerleyen rahatsızlığa yine bazı gıdalar mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen özofagus kasının herhangi bir zorlanmaya girmeden faaliyetini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.
Bu yüzden uzmanlar reflü hastalarına asidi düşük, genel olarak sindirimi kolay gerçekleşen yiyecekleri tavsiye etmektedirler. Tabi burada unutulmaması gereken şey herkesin sindirim sisteminin gıdalara farklı tepkiler verebileceğidir. Ama yine de genel olarak alkol, domates, çikolata, kızartma, hamur işleri, asitli meyveler ve içecekler reflüsü olan kişilerin şikayetlerinin artmasına neden olacaktır.

Ama bu konuda uzmanların en büyük tavsiyesi kişinin kendisine dokunduğu besinlerle ilgili bir liste yapması ve bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durması gerektiğidir.

Yiyeceklerin mide asidini yükselttiğini söylediğimiz reflü hastalığında birtakım yiyecekler bu asidin yükselmesini engellemekle kalmaz sindirimi de kolaylaştırır.

Bu konuda yapılan araştırmalar mide asidinin yemek borusuna geçmesine engel olan özofagus kasını zorlamayan hatta kasın fonksiyonlarının artmasına yardımcı olan besinin bitkisel proteinler sağlayan besinler olduğunu belirtiyorlar. Bu anlamda en zengin ürününde fasulye özellikle siyah olan ve mercimek olduğunun altını çiziyorlar.

Bunun dışında yine lif yönünden zengin gıdalarında mide asidinin salgılanmasını engellediği ve reflü riskini azalttığı bilinen bir durumdur. Bu yüzden de şeftali, armut, elma, muz, çilek ve kavun bu tarz lifli gıdaların başında gelmektedir. Fakat greyfurt, portakal ve mandalina gibi yiyecekler ise lifli olmalarına rağmen reflü hastalarına iyi gelmeyen yiyeceklerdendir.

Son olarak sebzeler de reflü hastalarının korkmadan tüketebilecekleri gıdaların başında gelmektedir. Özellikle lahana bu anlamda reflünün tedavisinde yardımcı olan sebzelerin başında gelmektedir. Fakat bir sebze olmasına rağmen domates bu anlamda riskli bir besindir. Bu yüzden dikkatli tüketmek de hatta çok dokunuyorsa yememek de fayda vardır.

Gelelim mide asidinin yükselmesini engelleyen sindirimi rahatlatan yiyeceklere,

    Muz,
    Lahana,
    Havuç,
    Elma,
    Brokoli,
    Fasulye,
    Patates (kızartma olarak değil),
    Balık,
    Yağsız kıyma,
    Tavuk göğsü tercihen haşlama,
    Soya peyniri,
    Beyaz peynir,
    Yağsız beyaz peynir,
    Yulaf,
    Kepek,
    Ekmek,
    Pirinç esmer veya beyaz,
    Yumurta akı.

Daha öncede söylediğimiz gibi kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte bu saydığımız yiyeceklerin mide asidini yükseltmediği kanıtlanmakla birlikte tamamını içermemektedir. Siz de kendinize göre bu listeyi çoğaltabilirsiniz.