Öksürük Gidermede Bitki Çayları Nasıl Hazırlanmalı ?

Tags

Öksürük Tedavisinde Bitkiler




Genel olarak sıcak içecekler boğazı yumuşattığı için özellikle kuru öksürüğe iyi gelir. Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan öksürük içinse hem öksürüğünüzü alacak hem de vücudunuzu güçlendirmenize yardımcı olacak nane çayı, zencefil çayı ve adaçayı içebilirsiniz.



Bu çayların içerdiği vitamin ve mineraller, hastalık nedeniyle oluşan öksürüğün dışında, hapşırmalarınızı, ağrılarınızı, burun akıntısını hafifleterek hastalığın süresini kısaltmaya yardımcı olacaktır.



Öksürük Gidermede Bitki Çayları Nasıl Hazırlanmalı ?



Öksürük tedavisinde en önemli evre boğazdaki balgamın söktürülmesi ve tahrişin giderilmesidir. Balgam söktürücü bitkiler de başta olmak üzere ıhlamur gelir. Ihlamurun yanında tarçın, zencefil, karanfil birde havlıcan karışımı birlikte kaynatılırsa boğaz ağrısına ayrıca öksürük ve bronşit hastalığına birebir iyi gelir. Bunun dışında ebegümeci şifalı bitkisi de kullanılabilir.



Bitkilerden elde edilecek olan çayların demlenmeleri kısa süreli yapılmamalıdır. Dinlenme yada demlenme süreleri uzun olmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi yerindedir. Zaten demleme süresinde bekletildikçe kıvamında koyulaşma görülür. Kıvamı koyulaştıkça bronşlardaki, solunum yolunda ki yüzeyi rahatlatan müsilaj denilen maddeler ortaya çıkar ve balgam söktüren ana madde budur. Demliğe 2 kaşık ebe gümeci ve ıhlamur atılıp 15-20 dakika kaynatıp ve 15-20 dakikada altını kapatıp bekletilirse gün boyu tüketebilir.




Ihlamur



Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.



Kebabe



Tane olrak ağızda çiğnenir veya yutularak ya da sapları kırılarak bütün olarak yutukur. Dövülüp bala karıştırılarak yenir. Yaprakları kaynatılarak suyu içilir.



Karanfil



Karanfil çiçekleri kaynatılıp elde edilen şurup ateşli hastaları terletmek ve ateş düşürmek için kullanılır. Ayrıca, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Karanfil kökü haynatılıp içilirse ishali keser, mide ve bağırsak bozukluklarını giderir.



Andız Pemezi



Kan dolaşımını dengeleyen ve düzenleyen pekmez karaciğer rahatsızlıklarının tedavisi aşamalarında da destekleyici bir rol üstlenmektedir. Özellikle sigara içenlerde damar ve karaciğer, akciğerde meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olmaktadır.



Bir çorba laşığı pekmezin önemli miktarda antioksidan ve manganez içermektedir. Manganez DNA ları serbest radikallere karşı korur. Etkili bir antioksidan olmaso pekmezin Gribal enfeksiyonlara ve Öksürüğe karşı kişiyi koruduğu bilinmektedir.



Havlıcan



Havlıcana ilave olarak, ıhlamur, tarçın, zencefil, karanfil ve de karışımıyla birlikte kaynatılırsa, gayet güzel hoş bir kokuya sahip olur ve de lezzeti ile hem keyif verici olarak içilebilir hem de boğaz ağrısı için, bronşit icin vede öksürük için güçlü bir tedavi edicidir.



Propolis



İşçi arıların kavak, meşe, kayın, okaliptüs, akasya ve kozalaklı ağaçlar başta olmak üzere değişik ağaç ve çalılardan toplayarak kendilerini soğuk ve hastalıklardan korumak amacı ile kovanı kapladıkları reçineye denir.



Hatmi Çiçeği



Hatmi çiçeğinin yaprakları kurutur, ya da kurutulmuş hatmi çiçeğini hazır olarak alabilirsiniz. Bir tutam hatmi çiçeği yaprağını içeceğiniz fincana atıp kaynatılmış su ile karıştırıp 2-3 dakika bekletin.Fincanın ağzı bir kapak ile kapatılırsa daha iyi demlenecektir. Ayrıca bu çay ile yüzünü yıkamanız halinde cildiniz nemlilik kazanacak ve varsa güneş lekelerinizi geçirecektir.



Hatmi çiçeği çayı yedi yaş üzerindeki çocuklar tarafından içilebilir. Hatmi çiçeğinin etki sağlayabilmesi için; özellikle solunum yolu enfeksiyonları için kullanıyorsanız çayın içilmesinden sonra, en az yarım saat sigara ve asitli içecekler içmemeniz tavsiye edilir.



Nane



Soğuk algınlığına bağlı öksürüğü geçirmek için geleneksel olarak kullanılan nane yaprakları okaliptüs gibi dekonjestan etkisi yaratarak boğazı rahatlatır. Taze veya kurutulmuş nane yapraklarında çay hazırlayarak öksürüğün şiddetlendiği zamanlarda içebilirsiniz. Çaya bir miktar bal eklemek boğazı yumuşatan etkisini arttıracaktır.



Kekik



Anti bakteriyel özelliği bulunan kekik, bakteri nedeniyle yaşanan kuru öksürüğü geçirmek için kullanılabilir. Taze veya kuru kekik yapraklarıyla hazırlayacağınız çay kısa sürede öksürüğü alır ve boğazı yumuşatır.



Meyan Kökü



Boğaz tahrişini azaltan meyan kökü aynı zamanda balgam söktürücü özelliğine sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olan bitki enfeksiyon nedeniyle yaşanan öksürüğün tedavisinde kullanılabilir.



Zencefil



Öksürüğe karşı zencefil kullanmak için taze zencefil kökünden bir kaç dilim kesin ve kaynamış suya atıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. 1-2 çay kaşığı bal ve bir kaç damla limon ekleyerek içebilirsiniz.



Öksürük sorunu gerçekten de insanların canını sıkan ve bir an önce geçmesi dilenen bir sorundur. Bu gibi durumlarda mutlaka bitki çayları alınmalı ve bal da tüketilmelidir. Mukus birikimi sonrası da boğazda gıcık yaşanabilir. Bu nedenle boğaz kadar burun ve ağız temizliğine de dikkat edilmelidir.
,
Alkol, sigara ve kafein içeren besinler de boğaz gıcığına ve öksürüğe sebep olan diğer olumsuz etkenlerden sayılır. Bu gibi kimyasal içeriklerden de her zaman uzak durulması gerekir. Özellikle sigara içen insanlarda boğaz gıcığı çok sık yaşanır ve sigaranın bırakılması iyi gelecektir.