Kuru Öksürük Ve Tedavi Yöntemleri

Tags

Kuru Öksürük Ve Tedavi Yöntemleri




Kuru öksürük; Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içme, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin rahatsızlığından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yani kuru öksürüktür.
Öksürüğün çok çeşidi ve de anlamı vardır. Sağlıklı bir insan, nefes borusuna gelen yabancı maddeleri dışarı atmak için öksürür. Egzoz ya da deterjan kokusu da öksürük nedenidir. Bazı hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilen öksürük, uzaması durumunda kişinin performansını düşürür.



Eğer enfeksiyon durumu varsa, hastalığın yayılmasına neden olur. Ani gelişen öksürük ise, astım işareti olabileceğinden ciddiye alınmalıdır. Bilindiğinin aksine, öksürük sadece akciğerlerden değil, kulak zarı, burun, sinüsler, akciğer zarı, mide ve diyaframdan da başlayabilir. Bronşit, larenjit, soğuk algınlığı, aşırı sigara, polenler ve ev tozları (mite) en sık öksürük yapan etkenlerdir. Akciğer zarı hastalıklarında, inatçı bir öksürük vardır.




Kuru Öksürük



Kuru öksürük çevresel koşullara bağlı olduğu gibi, tahriş, alerji veya başka bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Kışın üşütmeden, yazınsa alerji ve tozlu ortamlardan kaynaklanabilir. Kronik kuru öksürük genelede sigara dumani, çevresel faktörler, alerji, geniz akıntısı veya astım, bronşitten kaynaklanabilir. Bazı kişilerde ise psikolojik veya nedensiz kuru öksürük meydana gelebilir.
Kuru Öksürük Gidermede Pratik Çözümler



Bu öksürük bir süre sonra boğazın tahriş olmasına ve istifraya sebep olmaktadır. Hasta bu öksürük yüzünden bitkin düşer. Bu durumlarda boğazda oluşan gıcığı önlemek için pastil ya da sert naneli şeker kullanılabilir. Ferahlık hissi doğacağından hasta bir süre de olsa rahatlar. Ancak Meyan kökü, Kekik ve Zencefil bitkileri ile hem pratik hemde etkiliöksürük giderici bitki çayları hazırlanabilir.
Meyan Kökü Çayı



Meyan kökü çayı, solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonların neden olduğu tıkanıkların giderilmesine ve bu tıkanıkların neden olduğu kuru öksürük sorunlarına karşı etkili olabilir. 2 yemek kaşığı meyan kökünü saf suda kaynatın ve 10-15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra günde 2 fincan tüketin.
Kekik Çayı



Kekik anti mikrobiyal özelliklere sahiptir ve bu özelliğinden dolayı enfeksiyon ve mikropların neden olduğu kuru öksürük vaklarına karşı oldukç atekilidir.Kekiği ezerek bal veya limon katarak günde iki tatlı kaşığı alabilirsiniz veya yemeklerde kullanabilirsiniz. Özellikle kronk olmayan kuru öksürüklere karşı kekik anlık rahatlama sağlayabilir.
Zencefil Öksürükte Nasıl Kullanılır



Öksürük gidermede zencefil 2-3 parmak ucu miktarında zencefil, bir tutam ıhlamur, 1 çay kaşığı hibiskus ve bir çay kaşığı şahtere bir su bardağı suda 3-5 dakika kaynatılır ve 2-3 dakika demlenmesi beklenerek kullanılır. Fazla şekerli olmasından kaçınmaya çalışın hatta şeker yerine nöbet şekeri koyulursa öksürüğü azaltır. Öksürük için zencefil kökü kaynatabilirsiniz. Bunun dışında zencefil tozu bal ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Zencefil Çayı
Nezle, grip nedeniyle yaşanan öksürükler için zencefil çayı kullanabilirsiniz. 2-3 santimlik bir zencefili rendeleyerek bir bardak sıcak suya atın ve 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Yemeklerden sonra günde 3 bardak içebilirsiniz.