SARS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ VE BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?

Tags

SARS yani ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu olarak bilinen hastalık ilk defa 2003 yılının şubat ayının sonlarına doğru Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'dan bildirilmiştir. Ve hastalık büyük bir paniğe ve endişeye neden olmuştur. Sars hastalığının neden oluştuğu ne yazık ki hala bulunamamıştır.

Yukarıda da belirttiğim gibi yakın zamanda ortaya çıkan hastalık zatürre hastalığına benzer belirtiler göstermektedir.
Çağımızın ciddi hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni de hastalığın kişiye kişiye çok kolay bulaşmasından kaynaklanmaktadır. Hatta hasatlığın ilk ortaya çıktığı dönemde daha tam anlaşılamadan doktorlar, hemşireler ve sağlık personelini de etkilemiş olması bu paniğin artmasında ki en büyük nedenlerden biridir. Hastalık kişiye bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak en geç bir hafta içinde kendini belli etmektedir. Hasta olan kişinin bulunduğu ortamda öksürmesi bile hastalığın size bulaşması için yeterlidir. Bu nedenle hastanın bulunduğu ortamda tedbir alınmadan nefes bile alınmamalıdır.

Sars hastalığının belirtileri

Hastalık ilk olarak öksürükle kendini gösterir. Sonrasında yüksek ateş, titreme, baş ağrısı ve aşırı derecede terleme ile kendini göstermektedir. Hasta olan kişi titreme ve baş ağrısının yanında nefes almakta da zorluk çekmeye başlarsa bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurup solunum cihazına bağlanmalı ve gerekli tedaviye başlanılmalıdır.


Sars hastalığının tedavisi

Sars hastalığının tedavisi için sars adında özel bir tedavi uygulanmaktadır. Tam olarak sars hastalığına neden olan virüse karşı henüz bir ilaç bulunamadığından şu an için zatürre hastalığına uygulanan tedavi yöntemleriyle hastalık tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Hastalara antibiyotik ve antiviral ilaçlar verilmektedir. Bunun yanında gerek duyuldukça oksijen ve intravenöz sıvılar verilmektedir.

Hastalığın bu kadar tehlikeli olmasının bir diğer sebebi de virüsün herhangi bir taşıyıcı olmadan da uzun bir süre tek başına yaşamaya devam edebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu virüsün yapılan araştırmalarda dünya üzerinde tespit edilmiş olan diğer virüslerden oldukça farklı bir genetiği vardır. Bu nedenle virüsle ilgili incelemelerde bulunan uzmanlar bu virüsün dünya üzerinden değil de yapılan uzay yolculukları sonrası uzaydan dünyaya gelip sonrasında uzaya tekrar gidip orada evrimleştikten sonra tekrar dünyaya geldiği yönünde tahminler yürütülmektedir.