FOBİ NEDİR? NASIL OLUŞUR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Yunanca “Phobos” kelimesinden gelen fobi kelimesinin kökeni olan bu sözcük Yunan mitolojisinde dehşet tanrısı anlamına gelmektedir.  Bu noktadan bakıldığında fobi kelimesi de direk anlamını bulmuş olur.

Fobi nedir? nasıl oluşur?

Fobi, bir kişinin bir olgudan, bir nesneden hatta başka bir kişiden şiddetli bir şekilde korkması, endişe duyması korkması anlamına gelmektedir. Fakat burada anlatmak istediğimiz şey öyle basit fare, kedi veya köpek korkusu değildir. Burada bahsettiğimiz şey kişinin hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilecek onu dehşete düşürecek tarzdaki korkudur.
Bazen bu tip korkular başkaları için basit görünebilir. Hatta mantıksız bile bulabiliriz fakat kişi için bu durumun mantıklı tarafı değil onu düşürdüğü dehşet ve korku durumu önemlidir. Bu gibi durumlarda kişi mantıklı davranışlarda bulunamaz.

Genel olarak fobisi olan kişiler bu fobilerinin saçma olduğunun farkındadırlar. Fakat yine de bu korkularını bastırmakta zorlanırlar. Korku durumunda istemsiz olarak yapılan hareketlerin ne yazık ki önüne geçemezler. Fobi insanlarda değişiklik gösteren bir durumdur. Bazıları kapalı yerden korkar, bazıları sudan, bazıları yüksekten korkar.  Çok fazla çeşitte korku çeşidi vardır. Gelelim en sık görülen fobi çeşitlerine,

Fobi çeşitleri nelerdir?

Antropofobi: İnsanlardan korkma anlamına gelen bu fobi belki okuduğunuzda en saçma gelen fobilerden bile olabilir. Ama bazı kişiler için bu durum ciddi anlamda endişe verici bir durumdur.

Aviofobi: Uçuş korkusu ya da uçak korkusu olarak tanımlanmaktadır.

Brontofobi: Gök gürültüsünden korkmak olarak ifade edilir.

Dentofobi: Dişçiden korkmak. (Sanırım bu korku hepimizde var. Ama emin olun bazıları için bu korkunun derecesi çok daha yüksektir.)

Entomofobi: Böceklerden korkma anlamına gelmektedir. Böcekler çoğu kişi için rahatsız edicidir. Ama bazı kişiler için ciddi rahatsızlık verici bir duruma neden olurlar.

Klostrofobi: Kapalı yerde kalamama korkusudur.

Eisoptrofobi: Aynalardan korkma.

Monofobi: Yalnızlıktan korkma.

Kimofobi: Dalgalardan korkma.

Akrofobi: Yüksek yerlerden korkma.

Batofobi: Derinlik korkusu, yüksek binaların yanından geçmekten korkma.

Akluofobi: Karanlıktan korkma.

Hidrofobi: Sudan, yüzmekten ya da boğulmaktan korkma.

Hematofobi: Kan korkusu.

Tafefobi: Diri diri gömülmekten korkma.

Fazmofobi: Hayaletlerden korkma.

Klimakofobi: Merdivenden düşmekten ya da merdivenlerden korkma.

Glossofobi: Topluluk önünde konuşmaktan korkma.

Kakorafiyafobi: Başarısız olma korkusu.

Sosyofobi: Toplumdan, genel olarak insanlardan korkma.

Asimetrifobi: Simetrik olmayan şeylerden korkma.

Gefirofobi: Köprülerden geçmekten korkma.

Tanatofobi: Ölümden korkma.

Kremnofobi: Yüksek yamaçlardan ya da uçurumlardan korkma.

Takofobi: Yüksek hızdan korkma.

Ballistofobi: Silahtan ya da mermilerden korkma.

Kinofobi: Köpeklerden korkma.

Talassofobi: Deniz ya da okyanus korkusu.

Zoofobi: Hayvanlardan korkma.

Fobiler bir kişinin yaşadığı çok olumsuz bir olay durumunda bu yaşanan olumsuz durumu, o olayla veya nesneyle herhangi bir alakası olmayan diğer bir madde veya olaya taşır. Mesela söz gelimi yukarıda saydığımız korkulardan biri olan karanlıktan korkma durumu daha öncesinde karanlık bir mekânda yaşadığı kötü bir olay yüzünden karanlığın genellemesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Fobilerden kurtulmanın yolu korkunun üstüne gidip onun sizi ürkütmesinin önüne geçmekle halledilmektedir. Bu yüzden sizin de bu tarz bir korkunuz var ise onunla savaşarak bu korkunuzdan kurtulabilirsiniz.