TELEVİZYONUN BEBEKLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Bizim için her şeyden daha önemli olan bebeklerimizi oyalamak veya daha rahat iş yapmak amacı ile açtığımız televizyonun bebekleriniz üzerindeki etkileri hiç düşündünüz mü?. Ülkemizde günden güne artan televizyon alışkınlığı ne yazık ki bebeklerin de aynı şekilde televizyon karşısında çok daha fazla zaman geçirmesine neden olmaktadır.

Anne babaların bebeklerini oyalamak, susturmak ve bu arada yapmaları gereken işleri yapabilmek adına bebeklerine televizyon seyrettirmeyi uygun görürler. Özellikle evinde bebekleriyle yalnız yaşayan anneler bu oyalama mantığını çok fazla kullanmaktadırlar.
Fakat uzmanlar bebeklik döneminde çok fazla televizyon seyredilmesi durumunda bu durumun ileri yaşlarda çocuğu olumsuz olarak etkileyeceğini ve ciddi problemlere neden olacağını belirtmektedirler.

Özellikle bebeklerin iki yaşına kadar olan dönemde televizyondan uzak durmalarının gerekliliğini savunmaktadırlar. Eminim yazımı okurken sizin de hak vereceğiniz gibi bebekler genel olarak reklamlara diğer programlara oranla çok daha fazla dikkat kesilirler. Reklamlarda hareket eden cisimler, oynayan insanlar, renkler gibi faktörler bu ilgiye neden olmaktadır. Hatta bu sebeple çocuklara sürekli reklamları izletenler bile vardır. Aslında baktığınızda masum gibi duran bu durum sonucunda bebekler izledikleri reklamlardaki olumlu olumsuz her şeyi adeta bir kamera gibi kaydederler. Bu durum bir takım psikolojik reaksiyonlara yol açmaktadır.

Bebekler ilk doğdukları andan itibaren belli yaşa kadar biraz öncede değindiğim gibi kameraya benzer bir işlev görür. Adeta gördükleri her şeyi kayıtlarına alırlar. Bu sayede çok hızlı öğrenirler ve taklit etme yetenekleri de üst düzeydedir. O nedenle kayıtlara alınan olumsuz olan her davranış ileride bebeğinizin olumsuz etkilenmesine de neden olacaktır.

Televizyonun çocuklar üzerinde ki en olumsuz etkisi zihin ve dil gelişimi üzerinedir. Yapılan araştırmalar sonucu sürekli televizyon izleyen bebeklerin daha geç konuştuklarını ve kelime dağarcıklarının yaşıtlarına göre daha az olduğunu saptamışlardır. Bu durum ileri evresinde otizm, tembellik gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunların dışında göz rahatsızlıklarına, yüz ve mimik kavrama beceresinden yoksunluk durumu da yaşanmaktadır. Çünkü televizyon dokunarak algılama, öğrenerek algılama ve merak ederek algıma olgularını sona erdirerek televizyondan hazır yoldan, düşünmeden ve zorlanmadan öğrenmelerini sağlamaktadır.

Bu nedenle bebeğinizin olumsuz etkilenmemesi için illaki çocuklarınıza televizyon izletecekseniz bunu sınırlı yapmalı ve izleteceğiniz programı da özenle seçmelisiniz.