AKBABANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Akbaba, oldukça iri bir yapıda leşle beslenen yırtıcı bir kuş türüdür. Akbabaların büyük ve kel yapıda başları ve büyük kursakları vardır. İri ayakları ve yassı olan tırnak yapıları sayesinde hem rahat bir şekilde yürürler hem de bu sayede leşlerini çok rahat tutarlar. Ayrıca akbabaların gagaları da leşlerin derilerini ve etlerini koparacak kadar güçlü bir yapıya sahiptirler. Akbabalar okyanus adaları ve Avustralya dışındaki tüm tropikal ve ılıman alanlar da yaşayabilmektedir.

AKBABALARIN ÖZELLİKLERİ

Akbabalar asıl olarak çorak arazilerde ve dağlık alanlarda yaşamaktadırlar. Keskin göz yapıları sayesinde çok uzak noktaları bile çok rahat bir şekilde görebilen akbabalar yüksekten uçan kuşlardır. Yüksek ağaç tepelerine ve sarp kayalıklara yuva yapan akbabalar genel olarak toplu olarak yaşarlar.

Akbabalar nasıl beslenir?

Akbabalar genel olarak yemek seçmeyen hayvanlardır. Leş, dışkı, çöp ve nadir olarak da canlı hayvan yiyebilmektedirler. Fakat canlı hayvan konusunda genel olarak savunmasız olan minik hayvanları tercih ederler. Akbabalar avlanacakları noktada kendilerine belirledikleri sürünün üzerinde saatlerce ve sürekli dönerek uçarlar. Bu arada gözlerine sürünün hastalıklı ve zayıf olanını kestirip ölmesini beklerler. Ayrıca akbabalardan herhangi biri bir leş bulduğunda diğer akbabalarda kilometrelerce ötede olsalar da bunu hemen fark edip onun yanına gelirler.

Akbaba cinsler, türleri

•    Kral Akbaba: Arjantin ile Güney Meksika arasında bulunan bölgede yaşamaktadır. Bu akbaba türü parlak renkli, gözleri kırmızı halkalı, baş ve boyun tarafı kırmızı renkli, sırt tarafı sarı, alt tarafı beyaz renkte yakası ise gri renktedir.

•    Bu akbabanın boyu 70 cm uzunluğundadır. Kanatlarını açtıklarında kanat uzunlukları 1,7 metreye ulaşmaktadır. Bu akbaba türü genel olarak yağmur ormanlarının üst taraflarında yaşamaktadırlar. Ve yağmur ormanlarının üzerinde küme halinde uçmaktadırlar.

•    Kızıl Akbaba: Hindistan, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa sınırları içerisinde kalan bölge içerisinde yaşayan bu akbaba türünün kabarık ve kızıl kahverengi tüyleri vardır. Ayrıca bu türün yaka kısmı beyaz renktedir. Türkiye’nin batısı haricinde tüm bölgelerinde görülen bu tür genel olarak kayalık bölgelerde yaşarlar.

•    Mısır Akbabası: Türkiye’de en yaygın görülen bu akbaba türü kayalık alanlarda ve açık arazilerde yaşarlar. Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Doğu, Hindistan ve Doğu Afrika sınırları içerisinde ki bölgede yaşamaktadırlar. Mısır akbabalarının baş derileri sarı, siyah renkli ve tüysüz yapıları vardır.

•    Amerika Kara Akbabası: Amerika Kara Akbabasının kanatları ve kuyrukları kısa, uzun bir boynu, kafalarının üstü çıplak ve siyah renkte 60 cm boylarındadır. Amerikan Kara Akbabası adından anlaşılacağı gibi Amerika’nın tropik bölgelerinde ve nadir olarak ılıman bölgelerde yaşarlar.

•    Kara Akbaba: Çin’den Güney Avrupa’ya kadar olan bölge içerisinde yaşamlarını sürdüren kara akbaba türü eski dünya türlerindendir. Ve bu akbaba türü diğer akbaba türlerinden daha büyüktürler. Koyu kahverengi tüyleri vardır. Boyun bölgelerinde hiç tüy yoktur. Bu akbaba türü yaşamak için dağlık alanları seçerler.

Kara Akbabaları 10 kg ağırlığında, ortalama 1 metre boylarındadır. Kanatlarının açık halleri iki yüz yetmiş santimetre olmaktadır.