UYGUN AYDINLATMA NEDİR?

Birçoğumuz evimizde veya işyerimizde aydınlatma olayını bir şekilde gerçekleştirse de aslına bakarsanız bu aydınlatma doğru mu yanlış mı diye hiç düşünmez. Aslında aydınlatma birçok açıdan çok önemlidir.

Peki nedir uygun aydınlatma,

Uygun aydınlatma, gözü yormayan, gözde kamaşma yapmayan, aydınlatılacağınız ev, iş yeri gibi alan için doğru miktarda ve renkte seçilmiş ışık kaynağı kullanılarak yapılan ışıklandırma sistemidir.
Bunun için uygun aydınlatmada, kullanılan ışık kaynağının parlaklığı, yeri ve çok çeşidi önemlidir.
İyi bir aydınlatma için, sadece takılan aydınlatma aracının gücü veya rengi önemli değildir. Bunun dışında daha birçok etkende doğru aydınlatma için çok önemlidir. Gelelim uygun aydınlatma koşullarına,

1.    Kullanılan ışığın niteliği uygun olmalıdır: Uygun aydınlatma denildiğinde ilk akla gelen ışık beyaz ışık yani gün ışığıdır. Bu nedenle uzmanlar mümkün mertebe gün ışığından çok fazla yararlanılması gerektiğini belirtiyorlar.

2.    Aydınlatma tekdüze olmalıdır: Uygun aydınlatma için ortamdaki ışığın eşit düzeyde olması çok önemlidir. Eğer ortamda tek düzelik sağlanamazsa göz hangi ışığa uyum sağlayacağını bilemeyeceğinden çok daha fazla ve çabuk yorulacaktır.

3.    Aydınlatma durağan olmalıdır: Aydınlatmanın diğer bir koşulu da ortamda ki ışığın sabit olması da aynı şekilde çok önemlidir. Titreyen bir ışık kaynağının parlaklığı sürekli olarak değişime uğrar. Bu hızlı değişime göz ayak uydurabilmek için çok fazla çaba harcamak zorunda kalır. Bu çaba gözün yorulmasına neden olur.

4.    Aydınlatma göz kamaşmasına neden olmamalıdır: Ortamda bulunan aydınlatmanın uygun olmasının yine diğer bir koşulu da aydınlatmanın göz kamaşmasına neden olmayacak şekilde olmasıdır. Bunun için aydınlatmanın sağlandığı ışık kaynağının maskelenmesi ve bu maskelemenin lambanın tamamını kapsayacak bir biçimde yapılması çok büyük önem taşır.

5.    Çalışılan yüzeye gölge düşmemelidir: Son olarak ortamda uygun aydınlatma sağlamak için çalışılan yere gölge düşmemesi çok önemlidir. Bunun için ışığın bir kısmının tavana ve duvarların üst bölümlerine ışığı yansıtacak şekilde yerleştirilmeleri çok önemlidir. Bunun için gerekiyorsa bir tepelikle bu sağlanmalıdır.

Sizin de gördüğünüz gibi uygun aydınlatma göz sağlığımız için çok önemlidir. Bu nedenle yukarıda saydığımız basit çözümlerle uygun aydınlatma sağlayabilirsiniz.