KIL DÖNMESİ NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

Kimi insanların hiç aklına bile gelmezken kimi insanların kâbusu olan kıl dönmesi veya tıp dilinde ki adı ile aslında biraz dikkat edildiğinde yaşanılmayacak hastalıklardandır desek sanırım birçok kişi çok şaşıracaktır. Bu birazcık dikkatle bu sorunu hiç yaşamayacağımız kıl dönmesinin neden olduğunu yazımızı sizler için hazırladık.
Kıl dönmesinin neden olduğuna geçmeden önce araştırmalar sonucu rastladığım bir yanlışlığa değinmek istiyorum. Kıl dönmesi ile kıl batmasının çok fazla karıştırıldığını gördüm. Ama aslına bakarsanız kıl batması ile kıl dönmesi iki farklı şeydir. Kıl batması genel olarak vücudunuzda tıraş, sir veya ağda yaptığınız bölgelerde alınan kılların çıkarken cilt yüzeyine çıkamayıp cilt altında uzaması sonucu yaşanan durumdur. Kıl dönmesi ise %95 oranında kuyruk sokumu bölgesinde yaşanan bir sorundur. Bu bölgedeki derinin altında kıl toplanması sonucu oluşmaktadır. Kuyruk sokumu dışındaki koltuk altı, yüz gibi bölgelerde yaşanma durumu çok olanaksız bir durumdur.

Kıl dönmesi neden olur?

Kıl dönmesinin öncelikli sebebi vücudumuzda bulunan kıl ve tüylerdir. Özelliklede saç kıllarımız bu sorunu yaşamamıza neden olmaktadır. İnsanlar genel olarak gün de yetmiş seksen tel arası saçlarının yenilenmesi amaçlı saç kılları dökerler. Bu başımızdan dökülen kıllar vücudumuzun herhangi bir bölgesinde, yastığımızda veya yerlerde görülebilir.

Kıl batması sorunu genel olarak erkeklerin yaşadığı bir sorun olsa da zaman zaman kadınlarda da yaşanmaktadır. Erkeklerin saç kıllarının kısa olması sonucu dökülen saç kılları ve vücut kılları kuyruk sokumu bölgesinde toplanarak burada cilt altına girip toplanmaktadır. Kıl batması büyük sıklıkta on beş ile otuz beş yaş arasında yaşanmaktadır. Bunun sebebi de otuz beş yaşında sonra cilt daha da sertleştiği için kıl dönmesi daha genç yaşlara oranla daha zor gerçekleşmektedir. Bu nedenle özellikle bu yaş aralığında daha da dikkatli olmakta fayda vardır.

Kıl dönmesi veya diğer adı ile pilonidal sinüsün tam olarak neden olduğu pek bilinmemektedir. Fakat yukarıda belirttiğimiz kuyruk sokumunda toplanan kılların yayılarak oturma sonucu daha fazla oluştuğu bilinmektedir. Oturarak çalışan veya gün boyu araç kullanan insanlar bir süre sonra oturdukları yerde dik oturmayı bırakıp yayılarak oturmaya başlarlar. Bu nedenle bu sırada enseye dökülen saçlar sırt bölgesinden inip kuyruk sokumuna doğru inerek orada toplanmaya başlarlar.ve burada toplanan kıllar daha sonra cildi delerek cilt altına yerleşirler. Ve zamanla o bölgede sıkıntı veren şişlik meydana getirirler.

Kıl dönmesinden kurtulmanın en kolay çözümü günlük banyo yapmak ve kuyruk sokumu bölgesini temiz tutmanın en kolay yoludur. Banyo sayesinde biriken kılları vücudunuzdan atmış olursunuz. Eğer her gün banyo yapamıyorsanız bile kuyruk sokumunuzu mutlaka temizlemelisiniz. Bu sayede kıl dönmesi riskini azaltmış olursunuz. Kıl dönmesi ilk etapta çok belli olmayan ancak ilerlediği zaman ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle özellikle bu anlamda sıkıntı yaşayan kişinin kuyruk sokumu bölgesini temiz tutması kıl girmesi sonucu oluşan bir delik olup olmadığına bakmasında fayda vardır.