MAYASIL NEDEN OLUR?

Tıp dilinde anal dermatit adıyla bilinen mayasıl anüsün yani makat bölgesinin en ağır kaşıntılı hastalığıdır. Mayasıl bazı yörelerde mayasır olarak da bilinmektedir. Ve zaman zaman bu kaşıntı dayanılmaz düzeylere ulaşmaktadır. Özellikle havaların daha da ısındığı yaz mevsimleri mayasıl şikâyeti olan kişiler için daha da çekilmez bir hal almaktadır. Sıcak birlikte terlemenin artmasıyla kaşıntı da artacaktır. Mayasıl bebeklerdeki pişiğe benzer bir hastalıktır. Fakat pişiğe göre çok daha uzun süren ve tedavisi daha uzun süren bir hastalıktır.
Anüs bölgesinde meydana gelen her kaşıntı illaki mayasıl olacak diye bir şey söz konusu değildir. Özellikle erkeklerde daha fazla görülen mayasıl ya da anal dermatit tespiti için konunun uzmanı bir doktora gidip muayene olmakta yarar vardır. Gelelim mayasıl neden olur sorusunun cevabına.

MAYASIL NEDEN OLUR?

Aşırı temizlik: Hijyen elbette çok önemli ve gereklidir. Fakat her şey de olduğu gibi temizlikte de abartıya kaçmanın ne yazık ki olumsuz birtakım sonuçları olmaktadır. Bunlardan biride mayasıldır. Anüs bölgesini çok fazla sabunla yıkamak bu bölgenin hassaslaşmasına ve buradaki cilt dokusunun zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle mayasıl oluşmasına neden olabilmektedir.

Beslenme alışkanlıkları: Birtakım besinler mayasıl oluşumunu adeta tetikler niteliktedir. Yemeklerde aşırı baharat özelliklede karabiber kullanımı mayasıla adeta davetiye çıkarmaktadır. Bunun dışında çikolata, domates ve patlıcan tüketiminin çok fazla olması da sebepler arasında gelmektedir.

Cildin ıslak ve nemli kalması: tuvalete çıktıktan sonra özellikle yıkayanlar sonrasında anüs bölgesini mutlaka iyice kurumalıdırlar. Bu anlamda dikkat etmeyen yeterince kurutmayan ıslak bırakan kişiler de mayasıl görülme riski daha yüksektir.

Fazla kilo: Çok fazla kilolu olan insanlarda cildin hava alması daha zor olduğundan dolayı aşırı kiloda hastalığı yaşamaya neden olur.

Sıcak hava: Daha öncede belirtiğim gibi sıcak havada terleme artacağı için terleme ile birlikte kaşınma hissi uyanmasına neden olacaktır. Bu kaşınma durumu bölgenin tahrişine neden olacağından mayasıl söz konusu olmaktadır.

Yanlış iç çamaşır: Sentetik iç çamaşırları bölgenin nemli kalmasına olanak verdiğinden mayasıla sebep olabildiği gibi kadın pedleri de yine aynı sebepten dolayı mayasıl nedenleri arasında gösterilmektedir.

Fazla oturmak: sürekli oturulması bölgenin nem almasını engelleyeceğinden böyle bir soruna neden olmaktadır.

Mayasıl hayati risk taşıyan bir hastalık olmasa da zaman zaman can yakan kaşıntıya sebep olan sinir bozucu bir hastalıktır. Birazcık dikkatle hastalığın oluşma riski azaltılır. Hatta neredeyse tamamen engellenir. Hastalığın tedavisi içinde merhem yeterli olmaktadır.