KOLDA KAS YIRTILMASI BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tags

Halk arasında kas yırtılması olarak bilinen bu zor durum tıp dilinde kas liflerinde aşırı zorlanma ve gerilme olarak tanımlanmaktadır. Kas yırtılması sonucu meydana gelen gerilmeler kişide ciddi zorlanmalara hatta bazı durumlarda sakat kalma riski bile içermektedir. Hatta yaşanan bu kas gerilmesi şiddetli bir olayla birlikte görüldüğü zamanlarda kılcal damarlarda kopma meydana gelir. Bunun sonucunda kasların kanamasına sebep olabilmektedir.
Kas yırtılmasının meydana gelme sebebi öncelikle fiziksel kuvvete maruz kalma ve fiziksel zorlanma hareketlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden sporla ilgilenen ve sürekli sporla uğraşan kişiler üzerinde diğer kişilere oranla daha yaygın olarak görülmektedir. Özellikle fazla yoğun ve uzun yapılan spor antrenmanları, antrenman öncesi yetersiz ısınmalar, düzensiz ısınmalar veya fitness egzersizleri için gerekli olan germe ve esnetme hareketleri sırasında yaşanabilmektedir. Bu hareketleri yaparken tedbirli davranıldığında bu tür problem yaşanma olasılığı da azalmış olacaktır.

Kolda Kas Yırtılması Neden Olur?

Genelde kas yırtılması iki nedenden ötürü yaşanmaktadır.

•    Belirli kas gruplarının aşırı derecede gerdirilmesi.

•    Kasların oldukça kuvvetlice kasılması sonucu.

Kolda Kas Gerilmesi ve Kas Yırtılması Belirtileri

•    Kas spazmları veya yaşanan kramplar.

•    Kaslar üstünde şişmeler meydana gelmiş ise ve renk solgunluğu veya hafif de olsa morarma görünmesi.

•    Kas gücünde azalma meydana gelmesi veya üçüncü derece kas gerilmelerinde kas işlevinin tamamının yitirilmesi.

•    Kasların esnetilmesi ve kasılmasını sağlayan spor faaliyetlerinin ardından kaslar üzerinden incinmeler ve ağrıların yaşanması muhtemeldir. Genel olarak bu faaliyetlerin devam etmesi süresince ağrıda devam ediyor ve faaliyet sonlandırıldığında ağrı diniyorsa yaşanan kas gerilmesinin bundan kaynaklandığını söylemek yanlış olmaz. Bu durum ayrıca yaşanılan en büyük kas gerilmesi belirtisidir.

•    Bu tür sakatlanmalarda kaslardan ayrıca patlama gibi bir ses duyulması, üçüncü derece kas gerilmelerinde kasların normal yapılarında bozulmalar görülmektedir. Ve kolda kas yırtılması görülen bölgede deri altında çökme oluşması ve boşluk oluşması da bilinen belirtiler arasında gelmektedir.

Tedavisi

Bu tip ağrılar sonucu doktorlar gidildiğinde kolda kas yırtılması teşhisi koyulmak için birtakım testler yapılması gerekmektedir. Bu testler sonucunda kas yırtılması teşhisi konulursa hastalığın derecesine göre tedavi uygulanmaya başlanır. Bu durumda anti enflamatuar ilaçlar kullanılır. Ayrıca kaslara buz uygulanması da iyi gelmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta kaslara sıcak veya soğuk kompres uygulamalarının direk cilde temasından kaçınılması gerektiğidir.