BAŞIMIN ARKASI AĞRIYOR NE YAPMALIYIM?

Tags

Günlük yaşantımızda belki de hem kendimizin hem de yakınımızdaki kişilerden sürekli duyduğumuz şeylerden biri baş ağrısı veya başın arkasının ağrıdığına dair şikayetlerdir. Baş ağrısı sorunları genel olarak hipertansiyon, fibromiyalji durumu ve uyku apne sendromu gibi nedenlerden oluşabilmektedir. Bunlara bağlı olarak başımın arkası ağrıyor şikayetleri sıklıkla konuşulur.
Baş arkası ağrısı genel olarak yaşanan baş ağrılarına göre daha az yaşanılan bir durumdur. Baş arkasında ağrı durumu çoğu kez kişilerde uzun sürelerle sabit bir noktaya bakıp odaklanma durumlarında, stresten, migren hastalığından, boynun ve başın hareketsiz kalmasından, migren ve kas spazmlarından kaynaklanmaktadır. Baş ağrıları ve baş arkası ağrıları zaman zaman kişilerin normal hayattaki aktivitelerini bile engelleyebilecek hale gelebilmektedir. Peki, bu baş arkası ağrısı neden kaynaklanmaktadır.

BAŞIMIN ARKASI AĞRIYOR NE YAPMALIYIM?

Biraz önce genel olarak da bahsederken de değindiğimiz gibi baş arkası ağrılarının ve daha birçok hastalığında oluşmasındaki en büyük neden strestir. Bu nedenle stresi hayatımızdan mümkün olduğunca uzak tutmak çok önemlidir.

Baş arkası ağrısı sebep olan diğer bir nedende özellikle son yıllarda artan yoğun iş temposundan kaynaklanmaktadır. İster oturarak ister ayakta çalışılsın baş arkası ağrısı yaşanılabilmektedir.

Özellikle masa başında hareketsiz çalışan kişilerde baş arkası ağrısı daha çok rastlanılan bir durumdur. Boyun ve başın uzun bir süre boyunca hareketsiz kalması sonucunda başın belirli yer ve bölgelerinde ağrılar kendini göstermektedir.

Yukarıda saydığımız nedenlerin dışında migren hastalığı da baş arkasında ağrı oluşmasını tetiklemektedir. Migren ağrısı başın belli bir noktasından başlayıp başın arka tarafına doğru yayılmasına neden olabilmektedir.

Baş arkası ağrısı için ne yapılmalıdır,

Eğer sürekli bir baş arkası ağrısı durumu söz konuysa bunun için öncelikle ihmal etmeden bir doktora gitmeli ve bu durumun neden kaynaklandığının teşhis edilmesini sağlamalısınız. Yapılan incelemeler sonucunda doktor uygun tedaviye başlayacaktır. Yapılan incelemelerde eğer ağrının tam olarak neden kaynaklandığı bulunamıyorsa ağrı kesici antibiyotikler verilebilmektedir. Fakat bu ilaçların uzun süre kullanılması bağımlılık yaratabileceğinden çok uzun süre içilmemesinde fayda vardır. Baş arkası ağrısını dindirmek için boyun bölgesine masaj yapmak bu anlamda ağrının dinmesine neden olabilir.

Ayrıca yine gözleri dinlendirmek, baş ve boyun hareketleri yapmak da ağrının geçmesini sağlayabilir. Bununla birlikte baş ağrısına iyi gelecek bitki çayları da içerek ağrının geçmesini sağlayabilirler.

Not: Dileyenler baş ağrısını geçirme yollarına dair sitemizdeki diğer yazıları da okuyarak bilgi edinebilirler.

Ancak baş arkası ağrısı yapılan uygulamalar sonucunda nedeni anlaşılmıyorsa kişilere ağrıyı dindirmek adına ağrı kesici antibiyotikler verilir. Fakat ağrı kesici ilaçları uzun bir süre zarfında kullanmak kesinlikle doğru bir adım olmamakla kişilerde bağımlılık yapabilmektedir. Bunun için kişiler boyun bölgesinden başlayıp saç derisine kadar olan yeri hafif bir durumda masaj uygulayarak ağrıyı sakinleştirmeye çalışabilir. Bunun yanında gözlerin yorulmadan görmesi, gözleri ara sıra dinlendirerek iş yapılmalı veya baş-boyun egzersizleri yapılarak bu ağrıların hafifletilmesi amaçlanabilir. Ayrıca danışacağınız hekim size bitkisel çay önerecek olursa bunların uzman yönlendirmesiyle sağlığa ciddi anlamda faydaları sağlamaktadır.