Tüp bebeğin sonu mu geliyor

İsveçli doktor Pascal Mock'un geliştirdiği ve kadın rahminde gerçekleştirilen yeni yapay döllenme yolu yardımıyla laboratuvar ortamında döllenen ‘tüp bebeklerin’ tarihe karışabileceği belirlendi. Haber tıp dünyasında ve medyada yankı uyandırsa da 'Tüp bebek’ tarih olmayacak.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek yönteminin tarih olamayacağını ve bu yöntemin sadece belli bir hasta grubu için söz konusu olduğunu özellikle belirtiyor.

ANNE RAHMİNDE DÖLLENME SAĞLANDI

Geliştirilen bu yeni metotta; silikon bir kapsülün içerisine konulan sperm ve yumurta hücreleri döllenmenin gerçekleşmesi için ana rahmine yerleştirildi. Yalnızca 1 cm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde olan bu silikon tüpün üzerindeki 360 delik yardımıyla rahimdeki sıvılarla etkileşim içerisine girdi. Doktorlar bu kapsülü yalnızca 24 saat rahimde tuttuktan ardından dışarı çıkardı ve kapsülün içerisinde döllenmiş olan embriyolardan en sağlıklılarını tercih ederek yeniden ana rahmine yerleştirdi.

Silikon tüp yardımıyla gerçekleştirilen yapay döllenmelerin hem eşlere daha doğal bir döllenme duygusu yaşatarak maneviyat verdiği, hem de ana rahminde döllenmiş olan embriyoların daha sağlıklı olmasını sağladığı belirtildi. Uzmanlar ise bu sistemin tüp bebek tedavisinden daha başarılı sonuçlar verdiğinin kanıtlanabilmesi için çok daha fazla deney yapılması gerektiğini belirtiyor.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, çıkan haberlerin aksine; 'Bu yöntemle tüp bebeğin sonu gelmiyor’ diyor!

TÜP BEBEĞE ALTERNATİF BİLE OLAMAZ

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir; “Biz yumurta ve spermin döllenmesi için inhibitörler kullanıyoruz, burada direkt olarak anne rahmine yerleştirilmiş. Embriyonun olgunlaşmasında rahim içindeki sıvının daha faydalı olacağı düşünülmüş olabilir.

Bu yöntem sadece belli vaka grupları için yeterli olabilir. Açıklanamayan interfilite ve sperm sayısının yeterli olduğu vakalarda 'Klasik tüp bebeğin bir versiyonu olarak’ kullanılabilir. Bu yöntemi, sperm sayısının yetersiz olduğu, TESE yöntemi ile aldığımız spermler için kullanamayız. 'Tüp bebeğin sonu geliyor, tüp bebek tarih olacak’ gibi cümleler son derece yanlış. Bu yöntemde bizim laboratuvar ortamında oluşturduğumuz inhibitörler yerine anne rahmi kullanılıyor.

Son derece kısıtlı hastada uygulanabilir ve ancak klasik tüp bebeğin bir versiyonu olabilir. Tüp bebeğe alternatif bile olamaz. Daha fazla araştırma ile başarı oranlarının kanıtlanması da şart” diyerek çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekliyor.