YÜZDE SİYAH NOKTA NEDEN OLUR?

Yüzde siyah nokta, derinin alt tarafında salgılanan fazla yağın, cilt yüzeyinde olan ölü deri ve kirle birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Açık komedon olarak da tanımlanan siyah nokta, cilt yüzeyinde yağ miktarı fazlalaştıkça açık olan gözeneklerin tıkanması sonucunda oluşur ve zamanla daha da belirginleşerek rahatsız edici bir görüntü oluşmasına neden olur.

Sivilcelerle birlikte yüzümüzde meydana gelen siyah noktalar özellikle bayanları olmak üzere çok rahatsız eder. Genel olarak burun, yanak, çene ve alın bölgesinde oluşan siyah noktalar temizlenmedikleri takdirde bulundukları noktada çoğalmalarına sebep olmaktadır.
Peki, bu rahatsız edici siyah noktalar neden olur hiç düşündünüz mü? Gelin bu rahatsız edici siyah noktaların nasıl ve neden oluştuğuna birlikte göz atalım.

Siyah nokta neden olur

•    Öncelikle cildin iyi temizlenmemesi yüzünden siyah noktalar oluşur. Yüzümüzün temizlenmesi sadece siyah noktalar yüzünden değil cilt sağlığımız içinde oldukça gereklidir. Bu nedenle cildimizi temizlemeyi ve nemlendirmeyi ihmal etmemeliyiz.

•    Bunun dışında yine birçok hastalığa neden olan stres de vücutta siyah noktaların artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle sırf siyah noktalardan kurtulmak için değil birçok hastalıktan kurtulmak hatta yaşamamak içinde stresten mümkün mertebe uzak durmalıyız.

•    Aşırı yağlı ve gözenekli cilde sahip olmak.

•    Ergenlik dönemlerinde vücudun aşırı yağ salgılaması sonucu siyah nokta ve sivilcelerde artış olmasına neden olur.

•    Aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmak da yüzde siyah nokta oluşmasına neden olmaktadır.

•    Kadınlarda temizlenmeyen makyajda yine ciltte sivilce ve siyah nokta oluşmasına neden olan diğer bir sebeptir.

Siyah nokta oluşumu nasıl engellenir

Yukarıda nasıl oluştuğuna az çok değindiğimiz siyah noktaları engellemenin ilk temel koşulu cildimizi temiz tutmaktır. İster makyaj olsun ister olmasın gün boyu kirlenen cildimizi gece yatmadan önce mutlaka temizleyip ondan sonra yatmalıyız.

Yine bu konuda yapılmış olan peeling, maske ve siyak nokta temizleme bantları bu sorunu çözmeniz için yapılmış ürünlerdendir. Bu ürünlerden kullanarak bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Ama şunu söylemek de yarar vardır. Siyah noktaları bilinçsizce sıkmak yüzünüzde derin çukurlara sebep olacağından sıkmamanızda fayda vardır.

Siyah noktalardan kurtulmak için evdeki doğal yöntemlerden en etkili ise bir kâsenin içine biraz yoğurt koyup üzerine limon sıkıp hazırladığımız bu karışımı cildimize uygulamaktır. Karışımı cildinizde on beş dakika kadar bekletip kurumasını bekledikten sonra bol suyla duruluyoruz. Bu yöntemle hem cildinizi nemlendirirken hem de siyah noktalardan kurtulmuş olursunuz.