GÖĞÜS UCU ACISI NEDEN OLUR?

Göğüs ucu acıması zaman zaman bütün kadınların yaşadığı sorunlar arasındadır. Özellikle emziren annelerin çok sık yaşadığı problemdir. Onların dışında sutyen kullanılmadan spor yapan kadınlarda ve yine kalitesiz iç çamaşırı da göğüs ucu yanmasına neden olmaktadır.

Bu nedenler sizin de gördüğünüz gibi çok ciddi çözülemeyecek nedenler değil. Bunlar dışında göğüs ucu acısına ne sebep olur.

GÖĞÜS UCU ACISI NEDEN OLUR?

    Göğüs ucunda aşırı derecede oluşan çatlama
    Paget olarak bilinen kanser türü göğüste acıya neden olmaktadır
    Göğüs başı ve yüzeyinde ateşlenme hissi ve kızarıklık durumlarında
    Göğüs ucundaki kahverengi bölümde açık yara olması durumunda
    Göğüs ucundan kan gelmesi veya kanlı akıntı durumu
    Özellikle koşu sporunda sutyen kullanılmaması
    Emzirme dönemi
    Kadınlarda regl (adet) dönemlerinde
    Uygun olmayan sutyen kullanımı
    Göğüste baskı oluşturan kıyafetler
    Göğüs iltihabı

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden herhangi biri göğüs veya meme ucunda acıya neden olur. Zaman zaman bu acılar dayanılmaz hale de gelebilir. Hatta öyle ki kişinin yaşam kalitesini bile düşürecek kadar ciddi acılar yaşamasına sebep olabilir. Özellikle son yıllarda kadınlarda göğüs kanserinin çok fazla artması bu anlamda göğüs acısının çok daha fazla önemsenmesine ve daha konuşulur hale gelmesine neden olmuştur.

Peki her göğüs acısı kanser belirtisi midir?

Elbette ki göğüste görülen her acı kanser belirtisi olmamakla birlikte göğüs acısı kanserinde belirtisi olabilir. Ama göğüs veya meme kanserinin tek belirtisi göğüste yaşanan acı değildir. Meme kanseri ilk olarak göğüs bölgesinde yumrular oluşur. Bu yumruları renk değişikliği gibi süreçler takip eder. Ve onların devamında göğüste acı ve ağrı görülmeye başlar. Göğüs kanseri genel olarak 35-40 yaş sonrası kadınlarda görülmektedir. Ama ailesinde genetik olarak bu kanser türüne rastlanan kişilerde daha erken yaşlarda da oluşabildiği nadir de olsa görülmüştür. Kanserin her türünde erken teşhisin çok önemli olduğunu ve hayat kurtardığı bilinen bir gerçektir. Bu yüzden özellikle 35-40 yaş sonrası kadınlar mutlaka kendilerini rutin bir göğüs muayenesinden geçirmelidir.

Eğer uzun süre devam eden ve nedenini tam olarak bilemediğiniz sebeplerden ötürü göğüste herhangi bir acı veya ağrı hissi durumu yaşıyorsanız muhakkak bir doktora gidip muayene olmalı ve acının nedeninin tespit edilmesini sağlamalısınız. Unutmayın sağlık ihmale gelmez.