Keseli Sıçan - Opossum (Didelphidae)
Keseli memeliler, Avustralya ve yakınındaki adalar dışında yalnız Amerika’ da yaşar. Bir türü dışında tümü Orta ve Güney Amerika'da yaşayan bu Yenidünya keselileri opossum adıyla tanınır.
Arjantin'den Kanada'nın güneydoğu kesimlerine kadar yayılmış olan bayağı opossumun (Didelphis marsupialis) başı iri, burnu uzun ve sivri, kulakları tüysüzdür. Sıçanı andırmakla birlikte, yaklaşık kedi iriliğindedir. Dibi dışında tüysüzolan sarılıcı, ince kuyruğu yuvasını hazırlarken çalı çırpıyı taşıma işine de yarar. Besinleri çok çeşitlidir. Bitki köklerini, meyveleri ve böcek, örümcek gibi küçük omurgasızları yer. Genellikle ağaçlarda dolaşarak kuş yuvalarını, küçük yerleşim birimlerine yaklaşarak meyve bahçelerini ve kümesleri yağmalar. Bayağı opossum, tehlike karşısın daolduğu yere kıvrılıp gözlerini kapayarak ölü taklidi yapmasıyla ünlüdür.
Dişi opossumlar iki hafta kadar süren gebelik döneminin ardından 7-13, bazen 25 yavru doğurur. Yeni doğan yavrular kör, tüysüz, 2 santimetreden kısa ve yalnızcabir kaç gram ağırlığındadır. Yavrular kuyruk ve ayaklarının yardımıyla annelerinin postuna tırmanarak kesesine girer, iki ay kadar meme emerler.
Su opossumu ya da yapok (Chironectes minimus), su ortamını da kullanabilen tek keseli memelitürüdür. Coğrafi dağılımı Arjantin'den Meksika'ya kadar uzanır. Etle beslenen bu opossumun arka ayaklarındaki parmakları perdelidir.