Yalancı Gebelik Nedir ? Nasıl Olur? Tedavisi ?

Tags

yalancı gebelik nasıl anlaşılır ? yalancı gebelik nasıl sonlandırılır ?  

Yalancı Gebelik Nasıl Olur?

Yalancı gebelik yaşayan kişilerin, biyolojik olarak hamile olmamalarına rağmen  karın bölgeleri şişiyor, göğüsleri büyüyor, gebelik lekeleri oluşuyor, mideleri bulanıyor ve hat­ta adet görmeleri bile kesiliyor­.

Çok fazla çocuk isteyen  kadınlar­da görülebilen  “yalancı gebelik” ile ilgi­li bilgiler veren  Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op­. Dr­. Serhat Partalcı, yalancı gebelik yaşayan bir kadın­da görülmekte olan belirtilerin bir doktoru bile yanıltabilecek kadar gerçek gebeliğe benzeyebileceği­ni vurguluyor­. Op­. Dr­. Partalcı, karnı­nın şişmesiyle beraber dokuz ay süre ile kendisi­ni hamile sanan ve 9 aylık gebe görünümünde olan kadınlar olabildiği­ni belirtiyor­.

Ruhun bedeni şekillendirebilen  etkisi­nin yalancı gebelik ile görülebildiği­ni söyleyen  Op­. Dr­. Serhat Partalcı, bu problemin ortaya çıkı­şına katkıda mevcut olan psikolojik süreçlerin önemine değiniyor­. Op­. Dr­. Partalcı, yalancı gebeliğin hastalıklı bir şekil­de hamile kalmayı istemek veya gebe kalmaktan korkmak, cinsiyete ilişkin çelişkili duygular yaşamak, tüplerin bağlanması, rahmin ameliyat ile alınma­sı gibi ağır üzüntülerin yanı sıra hamile olan kişiye çevresi­nin gösterdiği ilgi ve özen  sebebiyle de oluşabildiğine dikkat çekiyor­. Partalcı, yalancı gebelik vakaların­da kişi­nin hamile olduğunu düşünerek doktora başvurması­nın da sıkça rastlandığına değiniyor­.

Yalancı Gebelik Durumun­da Ne Yapılışı Gerekir?

Op­. Dr­. Serhat Partalcı'nın vermiş olduğu bilgilere göre, yalancı gebeliğin tedavisinde jinekolog ve psikiyatristin uyumlu çalışma­sı ile iyi neticeler el­de edilebiliyor­. Negatif çıkan gebelik testi­nin sonuçları­nın hastaya dikkatli bir şekil­de ve sevecen  bir şekil­de aktarılışı gerekmekte­dir­­. Bununla birlik­te olayın esasın­da yatan sorunlu psikolojik fonksiyon bozukluğunu tedavi etmek amacı ile destekleyici psikoterapi uygulanmasını tavsiye ediliyor­. Negatif test sonuçlarına rağmen  yalancı gebelik durumu süren  hastalar­da psikolojik izlem ve gerekirse antipsikotik ilaç kullanılışı olumlu neticeler veriyor­.