Saç Dökülmesinin Sebepleri Erkek

Tags

Saç Dökülmesinin Sebepleri Erkek

Saçların sağlıklı yani dolgun ve parlak görünmesi, güzelliğin vazgeçilmezleri içerisinde yer alıyor­.

Günde 50 ila 100 tel saç kaybı normaldir ve korkulacak bir durum yoktur.

Peki saçlar dökülmeye veya kırılmaya başlamışsa ne yapacağız? İşte sadece güzelliğiniz için değil, sağlığınız için de tehlike belirtisi olabilecek bu durumları ciddiye almanız gerekiyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi doktorlarından Dermatoloji Uzmanı Dr­. Yeşim Tekin, saç dökülmeleri­nin sebep­leri ile ilgi­li bilgi verdi­.

İster uzun, isterse kısa olsun saçlar, güzelliğin bütünleyen ayrılmaz bir parçadır­. İşte bun­dan ötürü kadınların pek çoğu, saçları­nın gerek renginde gerekse modelinde yapmış oldukları değişimlerle farklı güzellikleri yakalayabiliyorlar­. Lakin bazı zamanlar saçlar, oldukça iyi bakılmasına rağmen  dökülmeye başlamaktadır­. İşte o zaman bir panik havası yaşanıyor­. Bu durumda akla gelen  ilk soru; “acaba saçlarımın hepsi mi dökülecek?” sorusu olmakta­dır­­.  Oysa her dökülme karşısın­da kay­gı etmenize gerek bulun­maz­. Zira saçlar her 4 sene içerisinde bir yenileniyor!

Saç teli vücudun başka kılları gibi ‘büyüme, geçiş, dinlenme’ olmak üzere üç basamaktan geçiyor­. Saç teli­nin kaybı bu dönemlerin herhangi bir tanesinde olsa bile, genel­de dinlenme fazın­da meydana geliyor­. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr­. Yeşim Tekin, saç telleri­nin %85'i­nin büyüme fazın­da %'15'i dinlenme fazın­da olduğunu belirterek, ortalama olarak her dört sene içerisinde bir saçların büyük kısmı­nın yenilendiği­ni söylüyor­.

GÜNDE 50 İLA 100 ADET SAÇ KAYBI NORMAL BİR DURUMDUR

Günlük ortalama olarak 50 ila 100 adet saç teli­nin dökülmesi normal sınırlar­da olduğu için kay­gı etmemek gerekmekte­dir­­. Lakin kişi­nin saç yoğunluğu çevresindekiler tarafı ile fark ediliyorsa, bu toplam saçın %25'lik bölümünde kayıp olduğu manasına geliyor­. Bu durumda günlük saç kaybı 100 ila 200 adedi bulduğundan, doktora başvurma zamanı­nın geldiği­ni gösterir­­.

Saçları dökülmeye başlayan insanların doktorlar­dan öğrenmek istediği ilk cevap saç dökülmesi­nin kalıcı olup olmayacağı­.­.­. Zira kalıcı saç dökülmeleri tedavi edilmediği takdir­de saç kaybı gittik­çe artar­. Hat­ta bazı zamanlar tedavi uygulansa bile saç kaybı devam edebilmektedir­. Kalıcı dökülmelerin bazısı saçlı deride harabiyet yaparak belli bir alan­da iz bırakabilmektedir­.

Dr­. Yeşim Tekin, saç kaybı­nın öncelikli sebep­leri­ni şöyle sıralıyor:

* Bazı kalıt­sal hastalıklar
* Radyasyon
* Termal ve kimyasal yanıklar
* Tümörler
* Mekanik travma
* Bazı cilt hastalıkları (liken, lupus vb­.)
* Bazı enfeksiyonlar (frengi, cüzzam, mantar, zona)

BAZI DÖKÜLMELERİN GERİ DÖNÜŞÜ OLUYOR
Geri dönüşlü saç dökülmeleri büyüme ya da dinlenme fazın­da meydana gelebiliyor­. Büyüme fazındakiler ansı­zın ortaya çıkar­. Bu tür dökülmeleri­nin sebep­leri arasında; kemoterapi ilaçları, kolçisin, haşere ilaçlarıyla zehirlenme, ileri derecede açlık, radyasyona maruz kalma geliyor­. Saçların %90'ı haftalar içinde kaybediliyor fakat neden  ortadan kalkınca kendi kendi­ne düzeliyor­.

Dökülmeye neden  olan sebebin ortaya çıkmasın­dan yaklaşık 2* 5 ay sonra dökülme yoğunlaşıyor­. Bu tür şikayetlerle gelen  kişiler­de uzmanlar, dökülmelere neden  olabilecek pek çok faktörü sorguluyorlar­. Bunlar; yüksek ateş, tifo, AIDS benzeri enfeksiyonlar, ilaçlar (pıhtılaşma önleyiciler, hormonlar, lipid düşürücüler, epilepsi ilaçları, düşük doz kemoterapötikler, ağır metaller, tiroid ilaçları, A vitami­ni vb­.), hormonal değişimler (doğum sonrası 2* 4­. ayda, doğum kontrol hapları­nın başlanma­sı ya da bırakılması, tiroid hastalıkları vb­.), yeme bozuklukları, demir eksikliği, çinko/biotin eksikliği, emilim sorunları, fiziksel stres (kaza, ameliyat geçirme vb­.), emosyonel stres (boşanma, yakın birini kaybetmek, savaş durumları vb­.) Bu tür dökülmeler de, nedenin ortadan kalkmasıyla bir­likte geri dönüşlü olmakta­dır­­.

SAÇLARINIZI İKİ GÜNDEN DAHA FAZLA KİRLİ BIRAKMAYIN

Günlük saç kaybı­nın 150 telden  fazla olma­sı sebebiy­le endişelenen  hastalar genel­de saçlarını yıkamaktan kaçınıyor­. Oysa ki kirlenen  ve yıkama süresi 2 gün­den  daha uzun olan saçlar yıkandığı zaman hemen  hemen  2 günlük döküleceği için daha kay­gı verici olabilmekte­dir­­.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Saçların sağlıklı olabilişi için de şu noktalara dikkat edilişi gerekmekte­dir­­.

* Saçlar yumuşak bir şekil­de günaşırı yıkanmalı­.

* Çekme suretiyle kopmaları engellemek amacı ­ile şampuan­dan sonra saç kremi uygulanmalı­.

* Dökülmeyi artırdığı için eşlik eden egzama gibi sorunlar, mutlak suretle tedavi edilmelidir­­.

* Yapılan testler­de yolun­da gitmeyen  bir durum tespit edilirse düzeltilmeli, eksik vitamin/ mineraller takviye edilmelidir­­. Buna rağmen  iyileşmenin 6 aya kadar uzama­sı olanak­lı­.

* Test sonuçları doğal sınırlar­da olsa bile jelatin, keratin, darı ekstresi, biotin, çinko, türlü vitaminler içeren  tabletler kısmi olarak de olsa faydalı olabilmekte­dir­­. Lakin tamamı­nın doktor gözetiminde alınma­sı gerekmekte­dir­­.