Kanseri Tetikleyen Azdıran Yiyecekler Gıdalar

Tags


Kanseri tetikleyen yiyecekler: Kanserin çağın vebası olarak hızla yayılıyor. Bunda başlıca etmenin, sağlıksız yemek yeme alışkanlıkları ve stres altında yaşamak olabilir. Bunlar kesin olmamakla birlikte çevre koşullarının değişimi kanseri hızla yayıyor. Tüm kanser türlerinde erken teşhis çok önemlidir. Kansere yakalanmamak için yapılacaklara da önem verilmesi gerekliliği bir gerçektir. İşte, kanseri tetikleyen yiyecekler;

İşlenmiş beyaz un:

İşlenmiş beyaz un en büyük kanserojen gıdalar arasındadır. İşlenmiş beyaz un, zararlı kimyasallar içerir. İşlendikten sonra besin değerini de kaybeder. Başta, kilo alma, obezite, kalp ve damar hastalıkları, diyabet yanı sıra kanser riski taşır.

Mikrodalgada patlamış mısır:

Mikrodalgada patlayan mısır, yüksek kanserojendir. Kadınlarda doğurganlık, böbrek, karaciğer gibi organlarda kanser riski artar. Ayrıca, fırın poşetlerinde yaptığınız tüm yiyeceklerde kanserojendir.

Rafine şeker ve meyve gazozu:

Rafine şeker, jelli şeker ve şekerli yiyecekler kanser hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Pastalar, gazozlar ve meyve suları başlıca kanserojen gıdalardır. Rafine şeker başta beyin olmak üzere tüm vücuda zarar vermektedir.

Yapay tatlandırıcılar:

Yapay tatlandırıcılar, şeker kullanmayan insanların en fazla kullandığı ürünlerdir. Yapay tatlandırıcıların hepsi, kan şekerinin dengesini bozar ve beyin tümörleri başta olmak üzere pek çok kanser türüne davetiye çıkarır.

İşlenmiş et:

İşlenmiş et yani sosis, salam ve jambon gibi gıdaları sürekli tüketen insanlar, başta kanser olmak üzere pek çok kanser türüne davetiye çıkarır. Bu gıdalar yapılırken içeriğine çok fazla tuz ve kimyasal madde, koruyucu katılır. Bu gıdalarla beslenen kişilerin erken ölüm riski yaklaşık %50 kadar artar.

Tütsülenmiş ve salamura yiyecekler:

Bu tür hazırlanan yiyecekler, sindirimde nitrik asidi, nitrozo bileşiğine çevirir mide ve kalın bağırsak kanseri riski bu nedenle çok yükselir.

Patates cipsi:

Çok lezzetli olan patates cipsleri bol miktarda trans yağ içermektedir. Trans yağlar, kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olurlar. Trans yağlar, sağlımızı tehdit eden en riskli yiyeceklerdir.

Diyet gıdalar:

İçeriklerinde yapay tatlandırıcı ve renk vericiler vardır. Bu nedenle çok sağlıksız gıdalardır. Uzmanlar, bu gıdaları yemektense gıdanın orjinalini yemeği önermektedir. Hiçbir diyet listesinde bu nedenle diyet gıda yazılmamaktadır.

Alkol:


Alkol, vücudun bağışıklık sistemini düşürür. Bu nedenle fazla alkol mutlaka sınırlandırılmalıdır. Özellikle, menopozda olan kişilere alkol önerilmez. Çünkü meme kanseri riskini hızla yükseltmektedir.

Kanseri Tetikleyen Gıdalar

Şişmanlık, sigara ve alkol kanser riski­ni arttırmakta

Beslenme şekli­nin kanser oluşmasın­da mü­him faktörlerden  biri olduğunu anlatan Prof­. Dr­. Mustafa Tayar, koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri, sade ve yağlı etten  yapılmakta olan köfteler, sucuk, sosis, salam, hamburger, tereyağı, içyağı, yağda kızartılmış besinler, nitrit ve nitrat ilave edilmiş besinlerle direkt ateşte pişmiş etlerin tüketilmesi­nin kanser riski­ni artırdığını söyledi­.

Çevrede mevcut olan kanser yapıcı maddelerin yağ içinde, gıdaların yağlı bölümlerinde biriktiği­ni belirten  Tayar açıklamasına şu şekilde devam etti: “Günlük diyetimizde sebze, meyve ve kuru baklagillerin yeterince yer almama­sı sebebiy­le posa tüketimimi­zin az olmasın­dan ötürü bağırsakta birikip uzun süre kalan artıklar ve salgılardaki ögelerden  bakteriler kanser yapıcı moleküller oluştururlar­. Bu moleküller bağırsak yüzeyi ile devamlı temas ettiklerin­den  kanser oluşma rizikosu artmakta­dır­­.  Şişmanlık kanser çeşitleri­nin oluşmasın­da risk faktörüdür­. Şişmanlar­da kanserden  ölüm oranı­nın zayıflara oranla daha fazla olduğu saptanmıştır­­. Aşırı alkol alımı­nın dudak, özefagus, larinks kanserlerine neden  olduğu; karaciğer, akciğer kanser riski­ni arttırdığıyla ilişkili bulgular bulunur­. Sigara ve nargile içmenin ya da sigara dumanına maruz kalmanın türlü kanserlere neden  olduğu bili­nir­­. Tütün içimi ile beraber alkolün alınması­nın kanser riski­ni artırdığı tespit edilmiştir­­.”

Bazı vitaminlerin eksiklikleri de kanser riski­ni artırıyor

A, C, E vitaminleri, çinko, kalsiyum, iyot, selenyum ve demir gibi minerallerin yetersizliklerinde de kanser oluşma riski­nin arttığına dikkat çeken  Prof­. Dr­. Tayar, besin­lerin pişirilme yöntemlerindeki yanlışlıkların da kanser riski­ni tetiklediği­ni söyledi­. Yanlış pişirme yöntemleri sebebiyle besinler­de kanserden  koruyucu vitamin kaybı ve kanserojenler oluştuğunu anlatan Tayar, “Bilhassa yağ ve pro­tein muhteviyatı fazla olan gıdaların (et gibi) direk ateş ile temas ederek, dumanla tütsülenerek pişirilişi ile kanser yapıcı maddeler meydana gelmektedir­­. Kızgın yağda kızartılmış gıdaları çok tüketmek ve yağı yaktıktan sonra yemeklere katmak kanser riski­ni artırmaktadır­­.  Besin maddeleri­nin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, raf ömrünün uzatılması, lezzet ve görünümleri­nin değiştirilişi amacı ­ile kullanılan bir­takım bileşikler ve renk vericiler kanser riski­ni artırmaktadır­­.  Bunların zararlı bulunanları­nın kullanılışı yasaktır­­. Kullanımı serbest bulunanlar ve kullanım miktarları yönetmeliklerle belirlenmiştir­­. Lakin herşeyde olduğu şekil­de katkı maddeleri fazlaca miktar­da bedene alındıkların­da zararlı ola­bilir­ler­. Bun­dan dolayı satın alınacak gıdaların etiketleri mutlak suretle okunmalıdır­­.” diye konuştu­.