Öfke karaciğerin enerjisini bozar. Baş ağrıları, baş dönmesi, sırt ağrıları şeklinde etkisini gösterebilir.
ENERJİ MERiDYENLERİ
“Kozmik din hissinin bilimsel araştırma için en asil ve güçlü teşvik olduğunda ısrarlıyım.” Albert Einstein
Fiziksel beden, duygusal ve ruhsal bedenle bir bütündür. Bilim geliştikçe, bizim sadece fiziksel bedenden ibaret olmadığımız, ayrıca enerji bedenimizin de olduğu bilgisi ile karşılaşıyoruz.
Newton fiziğinden, Kuantum fiziğine geçişle, katı olarak algıladığımız her şeyin, buna bedenimiz de dahil aslında bir çeşit enerji olduğu anlıyoruz. Canlı ve cansızın enerji anlamında tek bir bütün olması; fizikte, tıpta, ruhsallıkta, başka algılayış kapılarını açıyor. Özellikle Doğu Tıbbı’nın, yüzyıllardır kullandığı enerji meridyenleri bilgileri yeni yeni ispatlanıyor.
Hastalıklar; genetik, beslenme, çevresel etkiler ve enerji dengesizliği ile oluşabilir.
Çin kültüründe “Ch’i” ve Japoncada “Ki” olarak bilinen yaşam enerjisi, vücudumuzda, gözle görmediğimiz, sinir sistemi gibi bir uçtan bir uca dağılan ‘meridyenler’ aracılığıyla dolaşır. Enerji hatlarında enerji bloke olduğunda, söz konusu organa giden enerji devresi kapanmış olur ve biriken olumsuz enerjiler zamanla yoğunlaşarak bir takım rahatsızlıklar oluşur.
Örneğin sürekli baskı altında kalıp kendisini ifade edemeyen bireyin zamanla boğazında tiroit ve guatr oluşabilir. Sürekli dişilik yönünden baskılanan ve bu bakımdan aşağılanan kadınlarda yumurtalık kistleriyle jinekolojik sorunlar çıkabilir. Geçmişinden kopamayan, geçmişte takılı kalan bireylerde kabızlık sorunu olabilir. Artık yaşamında daha fazla sorumluluk alamayacağını hisseden, sorumluluklar altında ezilen bireyin bel fıtığı olabilir. Öfke ve korku duyguları karaciğer rahatsızlıkları oluşturabilir.
Duyguların enerji bedene etkileri
Coşku kalp ile bağlantılı bir duygudur. Coşku duygusunun tam tersi duygular kalp ve akciğer fonksiyonlarını etkileyebilir. Kalp sorunlarının olası zihinsel nedenleri arasında, çoğunlukla sevgi alış verişinin engellenilmesi, kalbin endişe keder gibi duygularla yorulması gibi etkenler yer alır. Coşku duygusu negatif iken, zihinsel dağınıklık oluşur.
Dehşet duygusu ve beraberinde panik duygusu kalbi etkiler. Hızlı kalp atışı zihinsel telaş ve soğuk ter belirgin özellikleridir. Psikiyatride panik bozukluk ‘panik atak’ olarak tanımlanır.
Endişe duygusu dalak üzerinde etkisini gösterir. Bu problem üzerine aşırı düşünmek sıkıntı hissetmek dalak enerjisini bloke eder. Depresyon huzursuzluk iştah azalması, yorgun kol ve bacaklar, karın şişliği ve bayanlarda adet dönemi bozuklukları olarak ortaya çıkabilir.
Üzüntü ve Yas akciğerlerin enerjisini bozar ve solunum sıkıntıları ortaya çıkabilir. Örneğin bronşit, astım gibi sorunlar sevilen birinin kaybedilmesiyle ilişkilendirilebilir. Ve bireyin kendisini bastırılmış boğulmuş hissetmesi, bireysel bağımsızlığını hissedememesi durumlarında ortaya çıkabilir. Göğüsten gelen derin öksürükler mutsuzluğun göstergesi olabilir çünkü ciğerlerdeki enerji sıkışmıştır.
Korku böbreklerin temsil ettiği bir duygudur ve sırt ağrıları idrar yolları problemlerine yol açabilir ve yalnızlık duygusunu körükler.
Öfke karaciğerin enerjisini bozar. Baş ağrıları, baş dönmesi, sırt ağrıları şeklinde etkisini gösterebilir.
Sinir Stresin sizde bir miktar gerginlik ya rattığını ve güzel bir masajın her şeyi halledeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çocuk sahibi olamamaktan nefes darlığına kadar birçok sıkıntınızın kaynağı yoğun stres altında yaşamanız olabilir. Stres ve sebep olduğu hastalıklar oldukça fazladır;
MİGREN
Stres tek başına migrenin bir nedeni olmasa da, migrene sebep olan diğer faktörlerin etkisini artırıyor. Öte yandan stresli dönemlerde yaşam tarzının değişmesi, daha yağlı ve şekerli beslenilmesi ile uyku düzeninin bozulması migrene sebep olabiliyor.
ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Ani bir olaydansa daha uzun süreli olaylar nedeniyle ortaya çıkan kronik stres üst solunum yolu hastalıklarına karşı hassasiyeti artırıyor.
KALP HASTALIKLARI
Stresin kalp hastalıklarına etkisi konusunda henüz fikir birliğine varılmış değil; tek başına kalp hastalıklarına neden oluyor mu, yoksa diğer risk faktörlerinin etkisini mi artırıyor sorularına halen yanıt aranıyor. Ancak yine de hayatınızdaki stres faktörlerini azaltmanın kalp hastalıkları riskini de azalttığını inkar etmek imkansız . Çünkü kronik stresin etkisi altındayken kalp atışlarınız hızlanıyor, tansiyonunuz yükseliyor, yağ asitleri kanınıza karışıyor ve karın bölgesinde yağlanma başlayabiliyor. Tüm bu faktörlerin varlığı ise kalp hastalıkları ile sonuçlanıyor.
SOĞUK ALGINLIĞI
Sık sık hastalanmanızın sebebi strese bağlı bağışıklık sistemi zayıflığı olabilir. Araştırmalar işsizlik, ailevi problemler gibi nedenlerle ortaya çıkan ve bir aydan fazla süren kronik stresin soğuk algınlığına yakalanmayı kolaylaştırdığını gösteriyor.
ASTlM
Tek başına birer etken olmasalar da ruhsal sıkıntıların, çaresizlik ve endişe gibi duyguların astımı tetiklediği biliniyor. Stresli dönemlerde astım atağı geçirme riski artıyor.
BEL AĞRISI
Ofiste stres altında olan kadınlar, tıpkı aşırı ağırlık kaldırmışçasına bel ağrısı çekiyor. Çünkü stres hormonları kasların gerilmesine ve normalde hiçbir etkisini hissetmeyeceğiniz bir hareket nedeniyle yaralanmanıza neden oluyor.
KİLO ALMA
Yemek yeme düzeninizde bir değişiklik olmadığı halde kilo almaya başladığınızı fark ediyorsanız bunun sorumlusu kortizol hormonu olabilir. Vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili olan bu hormon, hem metabolizmayı yavaşlatıyor hem de vücudu zararlı etkenlere karşı korumak amacıyla organların etrafında koruyucu bir yağ tabakası oluşmasına neden oluyor.
EGZAMA
Bu uyarı egzama hastaları için … Hastalığı tetikleyen gıdalardan ve alerjenlerden uzak duruyor olsanız dahi bazen şikayetlerinizin arttığını fark edebilirsiniz. O zaman bir durup son günlerde stres altında olup olmadığınızı kendinize sorun, çünkü stres egzamanın alevlenmesine sebep oluyor.
KISIRLIK
Stres ile birlikte ortaya çıkan hormonlar, seks hormonlarını etkileyerek kadında yumurtlamayı baskılıyor, erkekte ise sperm sayısını düşürüyor. Yeni bir araştırma ise stresin üreme hormonlarını da doğrudan etkilediğini gösteriyor. Bunun yanı sıra stresin cinsel arzuyu azalttığı da biliniyor.
VAJİNAL ENFEKSİYON
Stres, vajinadaki bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkmasındaki risk faktörleri arasında yer alıyor. Tedavi edilmediği taktirde erken dönem düşüklere neden olması nedeniyle hayati risk taşıyan bazı vajinal enfeksiyonlar stresin etkisiyle daha kolay ortaya çıkıyor.
Baskı ortadan kalktığında vücudunuz normal durumuna döner. Ama vücudunuz, kendini toplamaya zaman bulamadan sürekli başka bir eyleme hazırlanıyorsa bunun sağlığınız üzerinde zararlı etkileri olabilir.
■ Fazla stresin kısa dönemli belirtileri; bitkinlik, uyku bozuklukları, sinirlilik ve bellek sapmalarıdır.
■ Zaman içinde, bağışıklık sisteminiz en üst düzeyde işlev görmediği için normalden daha fazla öksürdüğünüzü ve soğuk aldığınızı görebilirsiniz.
■ Baş ağrıları ve migren, sırt ağrısı, kalp çarpıntısı, astım, yüksek tansiyon, duyarlı bağırsak sendromu, mide ekşimesi ve hazımsızlık ise bilinen diğer belirtilerdir.
■ Espri anlayışınızı yitirebilir, sekse ilgisizleşebilir ve sinirsel geçişler yaşayabilirsiniz. Sonunda daha fazla devam edemeyeceğinizi hissedebilirsiniz.
Stresin Mide Ve Bağırsak sistemine Olumsuz Etkisi:
Stresin sindirim sistemi üzerindeki etkileri şöyle izah edilir: Beyin ve sindirim sisteminin benzer özellikleri vardır. Çünkü mide ve beyin benzer hormonlar ve sinir sisteminin etkisi altında bulunurlar. Stresin uzaması sindirim bozuklukları, ishal, kabızlık, kramp ağrıları, şişkinlik ,ağrılı yanma şikayetleri görülebilir.
Stresin İrritabl Bağırsak Sendromu ( spastik kolon ), Nonülser Dispepsi ve peptik ülser hastalıklarında zararlı olduğu bilinmektedir.
Stres, aşırı yeme sonucu obeziteye ya da az yeme sonucu aşırı zayıflığa yol açabilir.
Stres ve sıkıntının mide için çok zararlı olduğu bilinmektedir. Aşırı stres tükürük bezlerinin durmasına ya da tükürüğü arttırmasına neden olabilir. Stres midedeki asit salgılarını arttırır, asitlenmeye, bulantıya veya ülsere yol açar. Stresin çok görülen başka bir sonucu da ishaldir. Stresin mide bölgesindeki kasların gerdiği de görülebilir.
Stresin Bağışıklık Sistemine Olumsuz Etkileri :
Stres üzerindeki araştırmalar, stresin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırdığını göstermiştir.
STRES VE CİLDİNİZ: Stresin cilt üzerindeki etkileri
Uzun süreli stresle ilişkilendirilen birçok fiziksel değişimin, cildiniz üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
■ Stres altındayken salgılanan hormonlar, kan damarlarınızın daralmasına dolayısıyla yetersiz kan dolaşımına neden olur. Kan dolaşımının azalması da cildi kuru, pul pul ve tahriş olmaya yatkın duruma getirir.
■ Stres dönemlerinde nefes alışınız değişir, daha hızlı ve zayıf olur. Böylece kan dolaşımınıza taşman oksijen miktarı ve dolayısıyla cildinize giden oksijen azalır. Eğer stres uzun süreliyse cildinizin solgun ve gri, ışıltısını yitirmiş olduğunu görebilir; alın, gözler ve ağız çevresinde gerginliğin yarattığı çizgilerle karşılaşabilirsiniz.
■ Birçok cilt hastalığı, örneğin egzama, sedef hastalığı ve kurdeşen, başlangıçta strese bağlı olarak gelişmese de stres altındayken daha da kötüleşebilir. Bazı insanların cildindeyse stres altındayken lekeler oluşabilir.